Hymra på google

Kallblodstravarna måste ju ha ett svenskt/nordiskt namn, och ingen får heta samma sak. Jag vet inte vad Hymras kommer ifrån, men jag vet däremot att hon är den ända i hela världen som har det namnet. Innan när jag sökt på "Hymra" på google så har det kommit upp "menar du hamra" / "menar du hyra". Men nu finns hon på så många ställen på internet att google till och med föreslår hennes namn!



Dock så är jag numer väldigt nogrann med vad jag skriver om henne här, det är hennes privata liv och inget alla skall kunna läsa på internet. Så det som finns här är sånt hon tycker är okej och sånt som kan ge kunskap till andra!

Men är hon inte vacker, fina fina Hymra?



/Madde

Lördags-skoj

Imorgon blir min sista "riktiga" dag i Borlänge innan jag åker till Ramshyttan igen! Firar det med att jobba fm, åka till Hymris, gå på borlänge melodifestival och se underbara Yanal uppträda + fota (detta år skall du bannemig vinna :D , och sen åka till Crilles stuga ( och hmm fira livet?) med massor av goa människor. Underbart! Om jag håller mig frisk så att säga, annars ligger jag illa därann.

Vet inte om jag har tid för uppdatering här imorgon, eller i helgen över huvudtaget men annars får jag väl spara alla bilder och vad som nu kan tänkas sig bli kvar efter helgen och lägga upp det här när jag har tid. Bättre än inget, right?

Nu skall jag gråta som en fjortis, har hört att fadershjärtan ej kan motstå det. Japp, försöker att köpa en till häst!

/Madde


Sjuk + lösdriftsfix

Har varit hemma från praktiken i tre dagar nu, är sjuk eler något åt det hållet. Blir lätt sjuk nu, "skolsjuk" kanske man kan kalla det för? Allt krav, all press gör mig sjuk jobbigt nog. Men nu är det fredag, och jag mår lite bättre av all frukt iallafall! Men har inte varit hos hästen på två dagar, så det blir nog bättre så fort jag träffar henne igen.

Hade tänkt att ordna lite i lösdriftet idag, så mycket som det går och så mycket jag orkar iallafall. Taket till vindskyddet behöver fixas (herregud skall madde upp på en stege?!), och sen skall jag försöka börja på att bygga värmelådan till vattnet. Jockes bil tar upp plats i garaget så har ej haft möjlighet att fixa det än, men skall försöka flytta på den idag. Sen skulle det behövas en ny himalaya - sten , delar av den gamla ligger ju under isen tyvärr. Mockning skulle hagen må bra utav också, hmm bara att sätta fart alltså! Får se om jag gör något alls ;) Om inte annat lär jag dit och ge vatten och fixa hovar iallafall.

/madde


Missade dagar

Måndag 6/2
Idag hade jag min första praktikdag på en liten ridklubb här i Romme. Vad skall man säga, bussar är inte att lita på så jag kom 9:30 istället för 08:00. Mindre lyckat! Hur som helst väl där så fick jag packa höpåsar, sopa, ge vatten till uteboxarna, ta in hästarna och hjälpa till under en knattelektion. Jag slutade sen 16:00 och var hemma strax efter 17:00.

Det blev därmed en sen kväll hos hästen, men bättre det än inget alls. Jag och Karro släppte Hymra & Opalen på ridbanan och lät dem leka runt där, vilket uppskattades. Blev en hel del springandes faktiskt, även för Hymras del! Jag och Karro behövdes dock inte så vi passade på att leka med en blå tunna (haha), lyssna på musik, kolla på våra vackra graciösa springandes hästar, och även prata en hel del. Mys!

Tisdag 7/2
Idag kom jag i tid till praktiken! Slutade sen samma tid som dagen innan och därför blev det sent även idag hos hästarna. Vi gav dem vatten, borstade dem, lite sadelterapi för Hymras del, sen gick vi ut på en promenad! Tanken var att låta dem leka på en äng men när vi gick förbi en tom hage så släppte vi dem där istället. Haha tyvärr tänkte inte vi på att det var hö utspritt i iprincip halva hagen (som en tjock madrass), så det blev mest att äta för dem. Men det var mysigt ändå. :)

/Madde

Kallt och hemlighetsfullt

Idag sov jag lite väl länge, sysslade med lite musik sedan och det slutade med att jag åkte till jobbet då jag var uttråkad. Jag hjälpte till lite där, sen åkte jag och karro och kikade lite ytterligare på **********. Nu har vi fått en liten större bild på det hela iallafall, får se hur det blir.

Nu är klockan alldeles för mycket men det är väl bara att klä på sig igen för att kolla till Hymris :) Hovarna lär också skötas, kroppen masseras och visiteras, och vattnet lär fyllas på. Imorgon börjar praktiken också. Jag kommer att vara på Borlänge ridklubb den första veckan, sen åker jag till Ramshyttan/Nora som vanligt.

/Madde

Lördag 4/2

Idag så jobbade jag med Johanna, 07:00-16:00. Det var kallt ute men gick bra med mycket kläder, tyvärr blev en av hästarna dålig av kylan. Arbetsuppgifterna var de vanliga, körde även hingsten Robert Pattinsson & stoet Tage - gick super :) Blev klar i tid och när jag kom hem så fixade jag mig inför kvällen då jag skulle till falun för att träffa Amica, hennes kusin och Mona. Men det blev inget av det och det blev tyvärr för sent för att gå till Hymris.

Är ni hos era hästar varje dag? Jag är i princip hos hymris minst en gång om dagen, beror på hur mycket jag hinner. Men även om jag inte kan en dag och jag känner mig elak så är det nog bra för hästen att ha en människofri dag. Eller vad tror ni?

/Madde

form = ytterligare belastningar för kotorna, frambenen?

‎"Något som man pratar mycket om är att få hästen att jobba med bakbenen och på det sättet flytta vikt ifrån frambenen till bakbenen. I studier har man tittat på denna påstådda viktförflyttning i samband med att hästen fick gå i olika former. Man lät ryttarna rida hästen på fri tygel, i lång-och-låg form, i överflexion (eller rollkur som det tidigare har kallats), på tygeln med nacken som högsta punkt, ”på tygeln” men med nosen bakom lodplan samt i en stjärnkikare eller hjorthalsform. Man hade trott att man skulle se ett tydligt samband mellan formen på hästen och viktförflyttning från frambenen till bakbenen, men någon sådan trend kunde inte ses. Inte ens på hästar i piaff. Den ända form som gav en tydlig viktförflyttning bakåt var hjorthalsformen. Det som dock skedde här var att haserna blev överbelastade och understödsfasen minskade i bak. I slutändan ledde det till en högre belastning på framkotorna trots en viktförflyttning bakåt."

http://horseandhuman.com/post/Kotledsinflammation.aspx

/Madde

Surprice

Idag är det fredag vilket innebär ridning med klassen. Idag lyckades jag inte komma undan utan fick rida hästen Surprice. Han har varit under behandling, och jiesses vilken skillnad. Förut ville ingen rida honom, han såg inte ens någon mening med att skritta osv. Idag så sprang han runt som jag vet inte vad, och han tog själv inisiativ till galopp redan ett halvt varv innan jag tänkt fatta galopp, haha skön kille! Lilla surprice..

Just nu väntar jag fortfarande efter besked, men skall ta mig till Hymris innan det blir mörkt. Jag jobbar ju imorgon så idag blir det bara lite lugnt, se film med några vänner och så. Annat blir det på lördag, får vi hoppas!

/Madde

I'm just gonna take a minute and let it breeze

Låter denna dag vara osagd och inväntar nästa dag för att få besked. På söndag skall jag egentligen till Nora men funderar på att stanna hemma nu.. Nora är ett underbart ställe att fly vardagen till, men som man säger, saker och ting kommer alltid ikapp och nu är jag fast. Att fokusera på det viktigaste är vad som behövs göras, lättare sagt en gjort, men inget omöjligt. Jag har ju min lille hjärtehäst!

Idag gjorde väl inte jag och Hymris så mycket, gjorde annat. Dock så finns det nog inget jag gör som inte har något samband med henne, haha. Får väl helt enkelt hoppas på att allt klarnar till snart.

/Madde

Promenad

Idag tog Karro med sig två kommpisar, Marko och Jesper till våra fina hästar. Det är alltid lika roligt med "icke-hästfolk", dem kommer med så roliga kommentarer! När jag "hällde" över lite av örtblandningen på ryggen för att massera hymra så frågade dem ifall jag skulle måla henne. Och vad är skillnaden mellan åsna och häst, och kan en häst backa?! Haha kul var det iallafall. Vi tog med oss våra tjejer och tog en promenad efter mats knuts väg idag, snön var så hårt packad att den var glashal, men hymris halkade inte alls utan gick på som vanligt! Opalen gick super med hennes nya hovboots också.

Imorn skall vi ut på lite roligheter, men tyvärr kan jag inte skriva något här förän det är klart hur det blir. Skall även till doktorn imorgon, läskigt!

/Madde

RSS 2.0