Musiken härskar

Nu sitter jag här igen, helt slut från igår och skall försöka hinna åka till Hymris innan jag drar ut till P&L igen. Igår, hmm vad skall man säga? Varje dag bjuder på överraskningar, gårdagen bjöd på fler än väntat. Aav de band jag skrev upp att jag skulle titta på så såg jag faktiskt bara Jimmy eat world, och kom till och med sent - klantigt!
Sen vet jag inte vad som hände, vi drog ut till en gård där det var lite fest, haha en DJ mixade musik på ett sånt dära mattställ - helgalet! Sen skulle jag träffa lite folk, så tog med mig en av mina vänner medans de andra skulle se Lykke Li. Väl där vi mötte lite folk så pratade vi mest och så, sen drog dem med oss på en konsert - rockabilly!
Haha jag lyssnar knappast på rockabilly, men jävlar vilket tryck det var! Till skillnad från pupliken till Jimmy eat world som var otroligt lam så var denna publik asgrym! Efter detta band så gick vi för att se, kings of leon men dem sög så vi drog ut til ldem vi var med på rockabillyn istället och satt där ett tag. Sen fick vi skjuts hem då de inte vilel att vi skulle gå ensamma, vas skall man säga.. Vägen till bilen var mer än dubbelt så lång en vägen hem - haha!

John linderbs trio, rockabilly bandet skrev btw såhär om gårkvällen: "Jävlarrr vilket tryck på peace and love igår! Tack!!!" Kan inte merän hålla med.

Bilder och filmer har jag massor av, men kan inte få dem till daotrn, störande..

kärlek till musik

Bandet om handleden, stämningen på topp. Kan man vara lyckligare över att få åka på festival? Nej knappast! Dagens band blir dessa nedan, laddade även upp lite smakprov på vad dom spelar för låtar. Dom banden jag taggar mest till är Jimmy Eat World och Sick Puppies, två av mina favoritband faktiskt! Dock så blir morgondagen den roligaste, både Volbeat och 30 Seconds To Mars spelar då! Lycklig! Sahara Hotnights tittar jag på mest för att fylla ut tiden mellan Jimmy Eat World och Sick Puppies. Haha! :)

Jimmy Eat World: 17:45 - 18:45



Sahara Hotnights: 19:00 - 20:00




Sick Puppies: 22:15 - 23:15



Kings of leon: 23:15 - 01:00




/Matilda

Viggo

Ställde väckarklockan på 07:45 idag och 08:30 så stod jag utanför Amandas hus med "lilla" Viggo vid min sida. Jag skulle alltså vara hundvakt till kl 10:30, så vi sprang (stor hund med mycket energi) hem till mig för att lämna mina skor och hämta system kameran sen traskade vi till skogen. Vi var och traskade i skogen i kanske 30 min, hoppade lite stockar och busade allmänt runt. Så kul det var, och vad fint vädret var! Inte ett moln på himlen och solen stekte.









Vi traskade hem till mig igen och hämtade ett par kängor och min trötta lilla syster, Viggo tyckte det var väldigt roligt att hoppa upp i hennes säng och väcka henne! :') Hur som helst hon skulle följa med och försöka fota med min systemkamera. Eftersom det var så varmt så gick vi till "dalen" ett naturreservat (tror jag?) i en dal med massor av bäckar, och såklart träspångar! Viggo tyckte det var hur kul som helst att få svalka av sig i bäckarna, fast ännu roligare var det att få springa på spångarna, sicken äventyrare! Efter 2 timmar så sade jag "jag är ledsen hundis, vi måste gå hem nu", så han satte sig ned, vägrade gå hem och började storgnälla, haha! Men efter ett tag följde han med ändå, spångarna var ju trots allt jätte roliga att springa på.

















När vi kom hem till Amanda igen så släppte jag han lös på gården och Amanda bestämde för att färga mitt hår.. Nu hade hon inte bara fått för sig att färga mitt röda lila, utan min hårbotten skulle bli svart-lila OCH hon skulle klippa sidecut på mig?! Helgalen! Men jag är inte emot förändringar, varför inte lixom så vi tog en stol ut till trädgården och så börjades det. Samtidigt som jag skulle sitta stilla för att hon klippte mitt hår så kom viggo med sin orange leksak och ville att jag skulle leka, haha. Men är nöjd över slutresultatet, kommer kanske upp en bild på det sen.

Nu skall jag till världens bästa Hymris, vi får se vad hon bjuder på idag. Det är ju så varmt så kanske går vi och badar eller så svalkar jag av henne med vattenslangen. Skall se till att hon har en Himalaya saltsten också, det är ju så viktigt nu i denna värme. Kan btw berätta lite om Himalaya saltstenarna, kanske kan vara intresannt? Efter
Peace and love veckan så kommer det hur som helst mer texter om hästar och åsikter, svårt att hinna med nu.

Vet inte om ni är så insatta i P&L, men idag så börjar banden att spela! De jag tror jag skall se idag är:
Jimmy eat world, 17:45-18:45
Kings of leon 23:15-01:00
Sickpuppies 22:15-23:15
Nationalteaterns klang, jubel och jubileumsföreställning! 17:00-18:15

Men nu lär jag kila till Hymris, vi hörs!

/Madde

Citat

"Du kan inte lära hästen genom skrik och hårda ord och sen förvänta dig att de ska lyda en viskning"
Ett citat som många borde tänka på när ni blir arga på att era hästar inte förstår dom minsta hjälper som ni kan komma på, det är självklart att dom inte förstår till 100% första gången - Gör du det med ett mattetal i skolan om din lärare inte gått igenom det med dig först? Självklart inte.

"Där konsten slutar tar våldet vid"
''When you ride a horse, you borrow freedom''
"Du kan inte lära någon dansa med spö och sporrar."
"Hästar glömmer inte, men förlåter allt"
"Om din häst säger nej, har du antingen ställt fel fråga, eller formulerat frågan fel"



/Matilda

Släppa kontrollen

Något som ibland gör mig arg och ledsen är hur besatta folk är utav att kontrollera våra vänner. Jag vet, jag har sagt att folk får ha sina åsikter och att jag accepterar det, men även om man nu tycker att hästarna skall kontrolleras så kan man väl iaf släppa kontrollen lite om sin vän? Ser ofta hästa som tex skall försöka hinna ta en liten tugga gräs när hästen och människan är ute på promenad/ridning/annat, och människan direkt flyger mot hästen, backar den och ofta skriker och slår. Jag ser ofta hästar som skall stå stilla och tillslut flyttar en hov för att dem ej stod bekvämt och människan skriker slår och backar hästen.. Hästen skall också gå precis där människan vill, annars jävlar.

Hur tänker folk? Tänker de över huvudtaget?, jag tror inte det. Detta ser jag främst inom den klassiska "NH´n", "Natural Horsemanship", som tydligen skall vara naturlig också.. Det finns självklart inom annat också,och självklart finns det guldkorn inom NH´n, men majoriteten ser faktiskt ut såhär.
All denna ständiga korrigering får mig att må illa, varför kan inte människorna öppna ögonen och se vad dem gör mot hästarna? Har ni träffat en häst som är utsatt av detta? Man märken direkt om hästen blivit det, självförtroendet är helt borta, hästen vågar inte ta några egna iniativ alls, hästen är död.
Det glittrar inteom ögonen, det finns ingen glädje i vad den gör. Vilken människa vill utsätta sin häst för detta?

När jag säger ifrån ibland så får jag oftast höra "om jag inte kontrollerar hästen till 110%" så blir den farlig. Om hästen blir farlig då, så kan man ju själv förstå vad hästen blivit utsatt för. Påminner mig om den lilla ponnyn som attackerar mannen i "Horses in the dark" som Matilda lade ut här. Jag får också ofta höra "Det är för att det är naturligt, det är så det går till i hästflocken", vilken flock har ni studerat? En animerad flock tagen från en skräckfilm kanske? Nej det finns inget naturligt i detta, har ni någonsin sett en häst som kontrollerar sina vänner? Det har inte jag.

Snälla öppna ögonen och lyssna till era hästar

/Madde

Freakshow part 1

Haha kollade nyss igenom låtarna jag tipsade om igår, det kanske jag borde gjort innan jag lade ut dem!
Jag ber om ursäkt för Nomy - Freakshow, vet inte vad jag råkade lägga ut för version men den var ju helskum..
Så här är den äkta, och tro mig denna ÄR bra ;)



Hoppas att jag inte skrämt iväg er nu!

/Madde

Hemma

Nu är jag äntligen hemma, peace and love - bandet är hämtat och så har jag varit lite överallt med några vänner :) Yanal hann jag ej träffa men vi skulle förmodligen hitta på något ikväll, kul! :)

Kom hur som helst att tänka på att ni kanske inte vet vem jag och hymra är, är ju van med mina bevakare/läsare från "Dayviews" och min gamla blogg. Så vad sägs om ett Hymra inlägg med filmer och bilder på oss?
Jo ett sånt får det bli, skall bara komma på hur man för över från mobilen.. Matilda kanske vet, vi har ju lika mobiler, fast jag har haft mi n längre hehe..

Känns lite dumt att blogga nu btw, för ni kan inte se detta förän vi har öppnat den offentligt då det är meningen att ni skall ha massor av spännande att läsa här. Och så skriver jag bara strunt? Hmm skall bli fler texter, men det känns också så dumt då jag skrivit om det mesta på bdb och min gamla blogg.. Så ni kanske har läst dem redan, eller så har nit inte det. Kanske blir en dag då jag bara lägger upp gamla texter, vi får se.

/Madde

Gårdagens träning med Billy

Har suttit i princip hela dagen och väntat på att Blogg.se ska fungera för mig, varje gång jag har försökt publicera ett inlägg så har jag fått felmeddelande (de inlägget som kom upp imorse med filmen var ett tidsinställt) och jag har även fått felmeddelande när jag försökt koda, därav så är bloggen helt svart nu då allt slutade fungera efter att jag gjort bakgrunden svart. Så ni får ursäkta angående det, my bad! Nu så hade jag dock tänkt berätta lite om gårdagens träning med Billy, innan jag fortsätter städa och sedan åker in och hämtar mitt Peace&Love band. Jag såg att Madde redan berättat vad P&L var, så jag laddar upp lite musik ifrån banden som jag ska gå och titta/lyssna på under dessa dagar av kärlek! (Med andra ord så får ni stå ut med att bloggen blir lite musikfylld under dessa dagar)

Igår så var jag ut till Billy på förmiddagen, när jag kom till stallet så var Kajsa där men vi gick in och gosade lite med dom underbara små kattungarna. Sedan så skulle hon åka hem för hon hade redan ridit, så jag gick och hämtade Billy ifrån hagen och tog in honom så att han kunde få svalka sig lite inne i det svala stallet och komma undan ifrån bromsarna. Jag borstade honom och hade honom inne och pysslade med manen i ca 1 timme (minst). Billy har lite problem med exem i manen men vi har hittat en bra olja som vi har i och låter torka innan ridturerna om vi märker att det kliar på honom/har blivit värre. Iallfall så tänkte jag sätta fast ett flugpannband på hans träns, men när det inte gick så satte jag det på grimman och red i grimma och grimskaft bort till banan. När jag kom bort till banan så släppte jag honom och ställde mig precis utanför grinden så att han fick fri spelplan och kunde göra vad han ville. Till en början så stod han och solade lite, sen så började det komma bromsar så han gick omkring och tittade på "läskiga" saker i hörn och liknande. Sedan så drog han järnet säkert 5-6 varv och sprang och bockade och allt. Han hade verkligen jättekul! Jag blev glad bara av att se det! Sedan så stannade han upp och tittade på mig, nickade till med huvudet och "gnäggade" lite mjukt. Sedan så fortsatte han springa.

Billy slutade dock springa efter ett tag och tyckte det var roligare att lägga sig ner och rulla på banan, men när han var klar med det så gick jag in till honom och började driva ut honom från mig med hjälp av två dressyrspön. Jag hade spöna i varsin hand och det ena pekade ner i marken så att jag ritade en cirkel när jag flyttade på mig (för att se till så att jag kunde hålla mig till ett visst spår och inte förflyttade mig fram och tillbaks hela tiden). Det andra spöet hade en liten "flärp" och var lite mer böjligt, så det kunde jag inte ha mot marken för det böjde sig bara då. Det pekade jag rakt ut med och använde för att visa vilken gångart han skulle vara i/om han skulle göra varvbyte. För skritten så höll jag bara ut armen och började gå själv, därav så drev jag honom med mitt eget kroppsspråk i en cirkel runt mig. Traven var lite knepig men där så gjorde jag ett "vift" med spöet fram och tillbaks och gjorde en liten 'rivstart' själv, jag överdrev ganska så mycket med vart jag flyttade min energi och i det här fallet så flyttades den starkt framåt vilket fick honom att bli lite busig och bockade ibland. 

Galoppen började jag med att smacka och säga "gaalopp". Det fungerade tyvärr inte såpas bra som jag hade tänkt och blev mer en slängtrav. Så jag saktade ner honom genom att säga "whoah" och stanna upp lite själv så att han gick ner i en arbetstrav igen. När han kom ner i arbetstraven så gjorde jag en rivstart framåt på min egen cirkel och höjde båda spöna rakt upp vilket fick honom att dra iväg på volten i en ordentlig galopp med massor utav bockningar och bus! Helt underbar är han!

Sedan så avslutade jag allt och tränade endast lite på varvbyte, men det berättar jag mer om när jag kommer hem!





/Matilda


Sommarvärme

Låg och drog mig imorse och fick ett samtal ifrån amanda, hon hade varit och köpt färg till mig, LILA färg! Haha detta kan bli intresannt :) Hon skall i alla fall färga imorn så håret blir fixat innan P&L :) Hur som helst, hon var hundvakt åt Viggo igen så vi tog med honom och cyklade till betet. Pga sommarvärmen så gjirde jag inget med Hymris men Amanda red iväg en vända med Bengis så jag och Viggo följde med. Tog bilder för att lägga upp här men det går ej att föra över dem?! Samma igår när Jag och Hymris badade... Så irreterande!

Nu är jag hemma men om 30min så cyklar jag till Amanda igen, vi skall lämna viggo och sen drar vi ner till stan. Amanda skall till körskolan och jag skall hämta mitt P&L band, snacka om att det kommer att bli varmt!
Sen skall jag försöka hinna träffa Yanal också, han åker ju imorgon bitti och blir borta hela dagen, ge mig lite tid någon? Kvällen är oplanerad än så länge i alla fall, kanske blir att åka ner till festivalen och träffa lite goa människor? Vi får se.

Ojuste, jag är hundvakt imorgon till Viggo ett tag, jag hämtar han vid 8:30 så det blir en tidig morgon!
Jag tänkte ta en långpromenad med han i skogen och ta med Systemkameran, så  bilder på det kommer imorgon!

/Madde


Horses in the dark


Peace and Love

Idag öppnades campingen till sveriges största musikfestival "Peace and love". Eftersom jag älskar musik så skall jag självklart vara där, och sen så har man ju turen att bo i samma stad som den hålls i. Hur som helst, dem har till och med parkeringar på åkrarna som ligger typ där jag bor.. Helt galet!
Ser verkligen fram emot denna vecka, kommer träffa massor av underbara människor och se massor av utav band.

Det kommer hur som helst leda till att jag knappt kommer att kunna uppdatera något denna vecka, och nur när jag tänker på det så skall ju faktiskt Matilda också dit.. Kommer bli sena nätter (kommer nog aldrig hem tidigare än 03:00, av de få nätter jag kommer hem) Så det blir att sova några timmar, se till Hymris och sen dra ut igen!
Vill jätte gärna ta med kameran och fota lite, men vet inte om jag vågar det.. Kanske digitalkameran hänger med istället.

Men ni som faktiskt också skall på festivalen, släng jätte gärna in en kommentar här så kanske vi kan träffas? Vore jätte kul! :)

Slänger upp lite bra musik nu när man ändå är taggad


"When we do the Ghost Dance, the buffalo will return
Paint ourselves for war, now blood and fire burn
Great Spirit makes us strong, take us to the sky
The Cherokee are brave, we are not afraid to die"


"Fly away to a rainbow in the sky gold is at the end for each of us to find
There the road begins where another one will end
Here the four winds know who will break and who will bend
All to be the master of the wind"


"Would you use your knife against me
Would you cut me just to see
If I would go to heaven
But that remains to see"


"If I would tell you
How much you mean to me
I think you wouldn't understand it
so I wait, I wait
Until this day comes
When you will understand me"


"When the last tree has been taken,
the last river has been poisoned
caught the last fish from the ocean
eat your money then.

Before the last tree has been taken
our rivers have been poisoned
Take our mother earth in our hands
I believe we can"


"All the animals in the world
What have we done to them
Who's going to tell our children
Where and why they're all gone"

/Madde

Önskelista: Naturhästen!



Jadu, jag är väl lite biten och skulle hur gärna som helst vilja ha allt på bilden. Efter träningen idag så blev jag helt sugen på att testa på det här ordentligt - Någon som skulle kunna skänka mig ett par tusenlappar? Men jag skulle gärna vilja ha allt. Men carrotsticken ska jag ha, jag ska köpa den nästa år på Strömsholm där dom hade fina carrotsticks för 150 kr. 

tidsinställt inlägg, jag är i stallet för tillfället (;
/Matilda

Sommardag

Kom nyligen hem från Hymris! Jag, Hymra, Amanda, hennes häst Bengan och hunden Viggo gick ner till ån för att svalka oss i denna sommarvärme. Det är helt galet hur varmt det är nu, men bronsarna förstör mycket av glädjen.. Nu när det varit regnigt ett tag och solen kommer tillbaka så är bronsarna fler än någonsin och dem är på vår stackars hästar konstant. Hymris kastade sig flera gånger och till och med småstegrade ett par gånger för att bronsarna bet henne.. Det förstör så mycket!

Men jag tänkte ge er lite tips på hur ni skall slippa iaf lite flugfän (tänk om man kunde slippa alla). Jag skulle inte vilja rekomendera de vanliga medlerna ni kan köpa på affären, tex: ultra shield, renons osv. De är otroligt giftiga och en hälsofara för både oss, hästarna och naturen.
Hittade en ultra shield flaska och blev lagomt glad när jag fann detta:

- If on skin or clothing, take off contaminated clothing. Rinse skin immediately with plenty of water for 15–20
minutes. Call a poison control centre or doctor for treatment advice.

-If inhaled, move person to fresh air. If person is not breathing, call 911 or an ambulance, then give
artificial respiration, preferably by mouth-to mouth, if possible.

-If swallowed, call a poison control centre or doctor immediately for treatment advice. Do not induce vomiting unless told to do so by a poison control centre or doctor. Do not give any liquid to the person. Do not give
anything by mouth to an unconscious person.

Hur bra känns detta? Detta kan vi alltså dö utav, och detta sprayar vi på våra hästar? Och självklart så drabbas naturen illa av det.
Man kan även läsa på både Renons och Ultra shield att djur som har ftt detta på sig ej får användas inom livsmedel, hmm..

Hur som helst så brukar jag göra eget, i år blev det en enkel blandning då jag ej orkade med alla krydor och örter, men det har funkat super en så länge! Vad jag gjorde var helt enkelt att hälla vatten i en kastrull (hur mycket väljer ni själva) sen så tog jag en vitlökspressare och började pressa i vitlök i detta kokandes vatten. Det blev ett par vitlökar! Hur många väljer man själv, men egentligen så krävs inte mycket, det är bara att lukta sig fram till resultatet ;) 

Förutom detta så ger jag även min häst vitlök, i flingform. Detta kan köpas på de flesta hästbutiker och finns i många varianter. Vitlöken hjälper hästarna att hålla sig friska och såklart, lukta illa ;) Det fungerar alltså lite mot bronsar och annat också! 

/Madde

Hemma en snabbis...

Skriver ett snabbt inlägg innan jag skyndar iväg till nästa stall, kollade på klockan och märkte att jag har 2 minuter på mig haha! Idag så tränade jag löst med Billy, han fick springa av sig på banan och sedan så löslongerade jag honom. Han var jätteduktig, men jag får berätta mer när jag kommer hem efter lektionen idag!



/Matilda

Godmorgon!

Nu är jag vaken, eller ja, jag vaknade för en liten stund sedan. Jag sitter här med plättar till frukost och förbereder mig för att vakna tillräckligt så att jag ska orka åka bort till Billy och rida en sväng i solskenet. Idag så blir det (som sagt) en sväng till Billy, sen så åker jag till ridskolan och hjälper till från klockan 3 och fram tills min egen lektion. Vi fick sådana förmåner att vi kunde köpa till 3 veckor extra på ridningen, dock så kunde jag bara köpa till den här veckan och nästa då jag kom hem på kvällen i måndags efter att jag vart på ridlägret i Hofors. Men det kan jag berätta om senare ikväll eller möjligtvis imorgon.



/Matilda

Skynda!


Se klart

Efter att ha läst Matildas inlägg "olika" så blev jag genast inspererad till att skriva lite om det, på mitt sätt från min synvinkel. Hennes första stycke fick mig att skratta, för vet ni vad?, vår hästhållning skiljer sig oerhört mycket från varandra - samtidigt vi är så lika. Vi båda kämpar för jämlikhet och för att förstå våra hästar.
Att vi sedan gör det på så olika sätt har för mig ingen betydelse, för mig finns inga rätt och inga fel, så länge man lyssnar till sina vänner så är det så vackert det skall vara.

Jag är trött på all generalisering, trött på att de som inte kan se allt med öppna ögon. Jag lever mitt s.k indian liv, lever med naturen och djuren och skulle aldrig ens kunna döda en fluga, men betyder det att jag är bättre än dem med annan filosofi? Betyder det att det är den ända rätt vägen att gå?
För mig är svaret självklart, nej! Jag tror att det finns lyckliga hästar som rids, att det finns lyckliga hästar som körs. För det är inte en häst i pratar om, lika lite som att det är en människa vi pratar om, varje häst och människa är en egen individ med egen vilja så det hade varit ganska orealistiskt om det bara funnits en väg att följa.

Med tanke på min filosofi om "djurhållning" så förvånar jag nog er med mitt yrke. Jag, Madde, jobbar i ett travstall. Betyder det att jag plågar hästarna? Att jag slår dem och tvingar dem springa? Det är förmodligen ni som skall avgöra det men för er som tror det, er trångsynhet gör mig väldigt ledsen. Varför göra något vackert, fult och hemskt? Vad grundar ni egentligen er synpunkt på?
Jag VET att det finns oerhört mycket hemskt inom trav, lika mycket som det gör inom western, ridsport, NH, trickträning osv. Men det behöver inte vara så.
De dagar jag jobbar där så ger jag dem ledigt, ser till att de får leka av sig i hagarna, har fri tillgång på hö/hösilage och får färskt vatten. Jag ser dem som behöver synas, leker med dem som behöver en kamrat.
Jag ser till att dem är friska och glada och det ser jag inget dåligt i, gör ni?
Men det är ju trav, så det är klart att alla misshandlar hästarna..

                      
 
Det jag vill komma fram till med denna text är att saker blir vad ni gör dem till.

"An old Cherokee was teaching his grandson about life. "A fight is going on inside each one of us," he said to the boy. "It is a fight to the death, and it is between two wolves.

"One is darkness -- he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego.

"The other is enlighted -- he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith.

The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather, "Which wolf will win?"

The old Cherokee simply replied,
"The one you feed."

/ Madde


Olika

Någonting som jag redan nu vet kommer att hända senare i bloggen, det är att våra läsare kommer att märka exakt hur olika jag och Madde är. Det är ganska så sjukt hur olika vi är i hästhållningen, även om vi har samma grund: "Att hästen skall må bra i alla lägen". Och det är vad som för oss in på det samtalsämne som jag vill ta upp i detta inlägg. Vad är det som säger att din åsikt är rätt i alla lägen?

Jag anser att alla har rätt på något sätt, även om du är en person som tar superbra hand om din häst så finns det alltid någonting att lära från någon annan. Du har någonting att lära från varenda person i hela denna värld när det gäller din hästhantering, vad många inte tänkt på är att alla människor har olika egenskaper och kvalitéer. Så varför drar man då hela sporter över samma kam och stämplar dom för djurplågeri? Det är någonting som jag reagerar starkt på, det finns ingenting som jag avskyr mer än när en person skriver att exempelvis "ridning är djurplågeri, för ni drar hästen i munnen". Det får mig att koka inombords och jag undrar exakt vad dom tänker med när dom skriver sådana saker, då är man verkligen grymt trångsynt och klarar inte av att vara öppen och se andra vägar än sin egen lilla stig. Vad många inte klarar av att se är att det enda man går på är en liten stig tills man klarar av att öppna sinnet och inse att det finns minst tusen stigar runt sin egen som man kan få vara med och ta del av - Om man bara går med på det själv.

Jag har mycket att lära ifrån Madde när det gäller hästhållning, och antagligen så har hon minst lika mycket att lära utav mig. Detta för att vi ser hästarna på olika sätt och ur olika synvinklar. Jag läste en tråkig konversation, där det var en stor diskussion om hur ett hackamore skulle sitta. Det tråkiga var att det faktiskt var en person som satt det ca 3-4 cm för långt ner på nosryggen, så att det låg precis ovanför näsborrarna på hästen. Hon vägrade inse att det satt fel och hävdade att det satt 100% rätt - Det är här som man ska stanna upp och tänka till, och bli glad över att det finns såpas många trevliga personer på internet som försöker hjälpa en och tänka på hästens bästa. Självklart så kunde man ha sagt det på ett trevligt sätt, men det är fortfarande inte okej att gå på och dumförklara en person bara för att den gör ett misstag. Vi är bara mänskliga, det är som att springa ut och skälla på sin häst för att den snubblade till i hagen. Och det finns väl inte ens på kartan att hitta på en sådan sak. 

Precis när jag tänkte klicka bort konversationen så såg jag en liten röst som faktiskt sade någonting vettigt. Personen som satt hackamoret fel skrev att det inte spelade någon roll att hon satt hacket fel - Eftersom att personerna som argumenterade mot henne red med bett och bett var värre. Sedan så hänvisade hon till Horse Revolution. Den lilla rösten ropade direkt att "Bara för att någon mördar en person, så betyder det inte att det är mer okej att misshandla någon. Det är en perfekt liknelse till att "Bara för att någon sliter sönder sin hästs mun med ett bett, så blir det inte okej att sätta hackamoret för långt ner eller skada hästen på ett mildare sätt". Det var någonting som jag tyckte var ett perfekt sätt att avsluta konversationen på, för det var så bra sagt.

Nu så blev det en ganska så rörig text, men jag hoppas att det jag ville ha fram gick fram till er. Att jag tycker att alla ska få ha sina åsikter, men man behöver inte hacka ner på någon annan för att få fram den likväl som att man inte ska tolerera att någon gör samma sak mot en själv.



/Matilda

Presentation

Hej! Detta skall föreställa ett försök till min presentation om mig och min
underbara häst. Tänkte berätta lite kort om vem jag är, lite om min syn på hästar
och självklart om "min" häst.

Mitt namn är Madde, jag är 17 år gammal och bor i lilla söta dalarna eller närmare bestämt borlänge.
Jag har dock inte alltid bott här då vi flyttade runt en hel del när jag var mindre, men dalkulla har jag alltid varit!
När jag inte är i falun där jag studerar så tillbringar jag min tid hos min häst Hymra och tiden jag har över spenderar jag med mina underbara vänner. Jag jobbar även på helgerna i ett stall med massor av härliga hästar. 
Djuren och naturen har en stor betydelse för mig och de har inspererat mig så länge jag kan minnas. Jag ser mig själv som en "Rainbow warrior" och är en native american ända in i själen. Musiken betyder även oerhört mycket för mig. Jag sjunger och spelar lite själv men för det mesta lyssnar jag bara.  
 
När jag var 5 år gammal så började jag på ridskola för att få en närmare kontakt med hästarna men det jag inte visste då var hur illa hästarna behandlades och att JAG kunde hantera dem på ett annat sett, det är ju bara vissa speciella som kan det trodde jag. Alderless för länge red jag på olika ridskolor och tävlande en del, alderless för länge var jag olycklig. Min första halvfoderhäst var en unghingst som jag skulle rida till och köra in, han lärde mig mycket men det tog snabbt slut. Började att rida ett par travare istället, och där är jag kvar än idag. När jag var ute med unghästen på en ridtur så råkade jag möta "mannen som introducerade natural horsemanship".
Det blev ett samtal som höll på i timmar! Han menade att JAG också kunde förstå hästarna, det lät ju hur bra som helst. Mindre glad blev jag när jag såg hans trailer till kursen jag blev inbjuden på, så jag struntade i det och försökte gå min egen väg. Höll ett tag på med s.k "NH" men trivdes aldrig med det och kunde inte stå ut med vad jag gjorde så jag struntade i alla ideal och började att lyssna till hästarna. Dem visade mig en helt ny värld, en värld utan dominans och en värld där alla dansade. Det var också nu jag började få en större förståelse för djurkommunikation.

Djurkommunikation är något jag egentligen har hållt på med i hela mitt liv, men det tog många år innan jag förstod det själv. Jag har alltid kunnat "se in" i människor/djur/växter som jag uttryckte det innan. Se världen inifrån någon annan i deras perspektiv. Se och förstå var och en. Jag försöker att utveckla detta så gott jag kan för att få en större förståelse för allt levande och kunna ge dem min hjälp.



Men nu till min skönhet. Skrev på papprerna till underbara Hymra 3/11-09, samma dag som första gången jag träffade henne. Hon är en kallblodstravare (reds även monté) född år 2000. Jag rider henne inte, kör henne inte heller. Vi jobbar mkt med vårat inre och bygger upp oss själva tillsammans. Ibland vill hon visa mig något, hur hon upplever något och då får jag sitta på hennes rygg, men rider inte traditionelt. Hon är en mycket speciell häst, hon upplevs nog av många som "aggresiv"osv men är det något hon inte är så är det aggresiv utan hon litar helt enkelt inte på främmande människor och vet ibland inte hur hon skall hantera sina känslor.  Men för mig är hon världens underbaraste och vackraste vän, skulle aldrig göra någon ont med vilja. Hon är den jag kan lita på oavsett, ingen har lärt mig så mycket som Hymra har. Och framförallt med Hymris så kan jag verkligen vara mig själv till 110%.


Vad kommer jag då att skriva om här? Jag har ingen aning, men kommer dela med mig lite utav mitt liv, vad jag gör och så vidare. Kommer även att lägga upp lite texter om mina åsikter och tankar om olika saker och ting. Och naturligtvis så kommer jag skriva massor om mig och Hymris!



/Kram Madde

Presentation

Mitt namn är Matilda Forsstedt. Jag är en helt vanlig tjej som bor i Borlänge, och här har jag bott i hela mitt liv för er som var intresserade av det. Jag har ingen egen häst, men däremot så har jag fått den underbara chansen att få ha en medryttarhäst. Så den ponnyn som jag tar hand om 4-5 dagar i veckan heter Merrie Medalist, även kallad Billy. Billy är av rasen New Forest och är 137,4 cm i mankhöjd, han är född, uppvuxen och inriden i England på stuteriet Merriestud. Billy har haft flera medryttare under sitt 23åriga liv, han har även gått långt inom hoppningen - Faktiskt ända till New Forest SM och kommit tvåa i hopptävlingarna där.

 

Billy är en underbar ponny, en genomsnäll barnponny som drar på järnet och busar till tusen om han märker att ryttaren klarar av det. Han har lätt för att stänga in sig i sig själv, tyvärr. Men är för övrigt en väldigt utåtriktad, glad ponny. Billy har även väldigt lätt för att bli tjock, vilket gör det väldigt svårt att hålla honom i rätt kondition och har bidragit till en svankrygg. Men han lider inte av det och ska inte ut och tävla utan bara tränas ifrån marken eller vara ute och lufsa i skogen. Skönhet på bilder är inte det viktigaste, han är vacker i mina ögon. (sen så får resten utav mänskligheten avsky honom om dom så skulle vilja)
Och med dom orden så dras man in på nästa samtalsämne. Vilket är just lösträning. Det är en form av träning som jag precis har börjat med, och det passade mig och Billy riktigt bra. Lösträningen är tyvärr någonting som ofta kopplas ihop direkt med "Natural Horsemanship", och det är någonting som kopplas vidare till personer som avskyr tävlingsryttare och dylikt. Men det stämmer inte in i det här fallet, skulle jag ha möjlighet så skulle jag vara ute och tävla inom terrängritt och hoppning. Min form av lösträning handlar mer om trickträning och kropsspråk, det är att jag försöker bli bättre på att uttrycka mig till hästen via kroppen och använda minimalt med ord.


"Och vad tycker Billy om att tricktränas då?" Är en fråga som jag ofta får, ifrån dessa "NH-fantaster" som tror sig veta bäst och gillar att peka sitt finger mot alla som inte har samma filosofi som dom. (nej, nu menar jag inte alla som "håller på" med NH, utan endast dessa besserwissrar inom den "världen") Mitt svar på den saken är att - Jag tror att han gillar det. Bara för att eran häst/ponny inte tycker att det är kul att få lära sig tricks och få beröm så betyder det inte att Billy avskyr det som pesten. Hästars personligheter finns i fler varianter än vad Billy har hårstrån på kroppen. Vissa hästar brinner för att springa fort, vissa älskar att susa över hinder och vissa älskar att göra "sin" människa glad och få beröm. Billy är en sådan "Jag vet att jag är snyggast och bäst"-ponny om man ska klassifiera honom. Han älskar att visa upp sig och springer mer än gärna runt med krökt nacke och luftiga steg.
Det är väl min "filosofi" eller vad man nu ska kalla det, jag försöker anpassa mig till hästen och göra det som jag anser verkar vara bäst i den situationen som kommer. Precis som vilken vanlig människa som helst. Jag tänker inte sitta här och döma (exempelvis) travsporten för att den är annorlunda i jämfört med min sport. Men nu så vill jag inte ha någonting om detta i kommentarsfältet (om någon nu skulle få för sig att kommentera) så jag avslutar just detta lilla ämne med orden; Det finns djurmisshandlare i alla sporter, men det finns även guldkorn som tar hand om sina hästar superbra!





När jag inte är hos Billy, så är jag endera hemma eller så är jag i det andra stallet - Nämligen ridskolan Borlänge Ridklubb! Där är jag medlem i USEK och försöker hjälpa till så fort som jag har tid, jag rider även lektioner där varje måndag. Det är någonting som jag rekommenderar för alla personer, bara för att man har en privathäst så borde man inte ge upp ridskolorna. För det är ett riktigt bra sätt att utvecklas och framförallt få fram en fin variation på vad man rider för sorts hästar. Där är jag även stallvärdinna, så jag arbetar och hjälper till med knatteridning och leder hästar så fort som jag har tid. Ridläger hjälper jag också till på och hoppas på att få rida på D-ponnyn Hot News i sommar, som är min favorit där.


HT och jag har många minnen tillsammans, eller ja, jag har många minnen med honom. Han är en utav de två ponnyer som jag faktiskt älskar och skulle göra nästan vad som helst för. Honom har jag gillat till och från när jag var liten, ni vet sådär som man gör när man är 7-8 år? Men när jag fyllt 11 så började jag gilla honom riktigt mycket. Jag gillade honom sådär på avstånd och tillbringade varje liten stund i stallet med honom, önskade honom på lektionerna och liknande. Sen år 2009 så blev jag skötare på honom. men det varade bara i några månader för när jag blev medryttare på Billy i början av 2010 så fanns det inte tid över för att ha en sköthäst samtidigt som en medryttarhäst. Men det dämpade inte mina känslor för honom, den sommaren så arbetade jag på ridlägren varje dag, men tyvärr så var jag inte snabb nog om att fråga om honom så han blev bortlovad till någon annan. Men lyckan stod på min sida och jag fick ha honom en vecka i augusti.


Efter den veckan, efter att jag vart skötare på honom, så visste väl dom flesta på ridskolan att jag gillade honom väldigt mycket. Jag fortsatte gilla honom, under vinterlovet när hela ridskoleanläggningen skulle flyttas så fick hästarna ett lite längre vinterlov innan verksamheten togs i bruk. Och det var jag som fick vara den lyckliga tjejen som fick ta hand om HT och motionera honom under ca två veckor. Helt underbart var det, och runt den här tiden så lärde jag även känna hon som tävlade HT under hans ungdom, Malin Lindmark! Hur kul som helst att få se gamla bilder på dom, men ni får väl erkänna - Ser han ut att vara 19?
Och nu, i Juni så hade jag den stora lyckan att få tävla honom en gång i dressyr. Inte direkt för att det gick bra för oss, det gick faktiskt urkasst - Jag kom näst sist! (före den som hoppade ut ifrån banan haha!) Det var mest för att jag var jättenervös, HT kände av det och blev spänd och när vi kom in på banan så var domarbåset så läskigt så att han nästan satte sig ner. Först så försökte jag bråka lite på honom och få honom att sluta vara rädd, men när jag kände att det inte blev bättre så red jag igenom programmet med lite halvlånga tyglar och fokusering på rätt gångart. Jag är nöjd med honom, och jag är nöjd med mig själv. Jag tävlade ju trots allt emot folk som tävlade på SM nivå och ställde upp i en LB klass.


Kan man inte vara bäst - Så kan man alltid vara snyggast! ;)

Det var allt för mig tror jag, jag kommer inte på så mycket mer som jag kan skriva om. Men jag antar att ni får lära känna mig i med och motgånger genom den här bloggen (förhoppningsvis). Jag kan även flika in om att det är jag som gör alla designer till bloggen och det är jag som försöker få till kodningen. Är det någonting som krånglar för er så får ni gärna säga till. Dock så ses designerna allra bäst i Google Chrome och ganska så bra i Firefox!

 


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0