Verkat Hymra

Har ej varit hos Hymra på två dagar då jag varit sjuk, mådde inte så mycket bättre idag heller men min abstinens efter Hymra var för stor! Bestämde mig för att göra ett försök med att verka Hymras fötter, egentligen gillar jag ej att bestämma i förväg vad vi skall göra, om vi nu ens skall göra något.. Men tex verkningen är en sak som faktiskt måste göras, men sen så finns det ju naturligtvis mindre lämpliga tillfällen på att göra detta. Hur som helst, jag tog med mina verkningsredskap, tyvärr har jag ingen rasp än utan jag lånade en utav stallägaren. Det var en s.k ponnyrasp, men men det fick väl gå för denna gång..

Jag gick till hagen där jag mötte Hymris och de andra hästarna, hon lät mig att ta på henne grimman och sen gick vi ut från hagen. Minns ni det jag skrev om att jag ej gillar att ha Hymra i grimma och grimskaft, utan vill ha henne lös för att hon blir så "låst" med utrustningen? Det stämmer inte längre. Jag kan ha grimma och grimskaft på henne, men det är knappast till fördel, hon följer inte efter mig så fort jag sätter på henne utrustnungen som hon gjorde innan. Hon har vuxit så otroligt mycket och blivit tryggare i sig själv, och hennes vilja är verkligen stark. Så än sen om hon har grimma och grimskaft på sig, hon går dit hon vill oavsett, samt står still ifall hon känner för det. Haha men det är skönt att hon visar så tydligt vad hon vill och inte vill, det är ett gott tecken på att hon inte är nedbruten. Men tillbaks till ämnet igen, när vi gick genom grinden, där brukar hon fortsätta ut utan mig medans jag stänger grinden, eller alternativt stanna mitt i och släppa ut alla andra hästar.. Det här med att vända sig och vänta på att jag stänger grinder har inte varit speciellt intressant, och det förstår jag fullt ut. Men idag var en dag då hon kände för att vända poå sig och vänta på att jag stängde grinden, söta lilla hästen då! Och att gå till uppbindningplatsen gick hur bra som helst, hon stannade en gång bara, men det var inte alls som innan - skönt!

Väl framme vid uppbindningsplatsen så gav jag henne en morotsbit och satte sen igång med hennes fötter. Jag hade som mål att bli klar med en framhov, då hon verkligen inte uppskattar det här med verkningen.. Men jag lyckades verka båda framhovarna!! Tyvärr så var raspen kass så jag kunde inte verka så mycket jag ville, utan får ta mer sen. "Bilbanorna", dvs att verka traktstöden var mycket lättare än vad jag förväntade mig. Det var faktiskt svårare med "utväxten", men det berodde nog på dålig rasp.. Haha jag var lagomt slut efter att ha verkat båda fram hovarna, hon ville inte direkt stå still, och det var skitkul att bita mig i armbågarna, dra mig i håret, knuffa omkull mig, och dra i mina trosor.. Det gäller att ha tålamod, verkligen.

Med tanke på att det var första gången så var jag ändå ganska nöjd, jag såg stjärnor och rosa flygande elefanter efteråt, med det var väl värt det! Får hoppas på att det går lättare med ny rasp sen bara, och kanske vara frisk nästa gång. Får nog även börja med gym igen, bara jag kommer igång med sjukgymnastiken först så.. :)

/Madde

Fördommar

Hej!
Detta är varken Madde eller Matilda som skriver, jag heter Johanna och tänkte skriva mina åsikter angående fördommar. Jag vet vad ni tänker nu "åhnej inte ett till inlägg om hur man inte ska dömma travare, inte ett till inlägg om hur hon ska skriva om att skogsmullar visst kan rida i paddock". Detta inlägget kommer inte handla om det det kommer handla om de fördommar jag har utav hästarnas välmående, eller djurens välmående utan att känna dem. Alltså en tankeställare för alla "naturligt tänkande" människor.

Människan har en tendens att alltid tro att det är jag själv som har rätt, som gör på det bästa tänkbara sättet. Gör man inte som jag så gör man fel. Och nu för tiden så tycker de allra flesta att det naturligare alternativet är bättre än allt det andra. alltså bettlöst (helst helt löst) inte skor, inget stall utan lösdrift osv. Jag är inget emot det jag ligger också åt det hållet men ger det då oss rätten att lägga oss i något som inte har med oss att göra, som vi inte har någon aning om varför en viss person gör på ett visst sätt?
(Paint skillZZZZ)

Om jag hade sett en häst med täcke en solig dag så hade jag genast börjat tänka "herregud, hur kan människan sätta på sin stackars häst täcke i detta fina vädret! Det är ju vindstilla och 14 grader!" Jag tror vissa känner igen sig, antagligen har människan satt på täcke i förebyggande syfte fall om det börjar regna/hästen är klippt/hon vll inte att hästen ska bli smutsig men det kan också vara så att hästen precis haft ett kolik anfall och ägaren har täcke för att hålla rygg/njurar/länd varma eller snarare att de inte ska bli kalla.
Förstår ni vad jag menar? Vi vet inte varför de har t.ex. täcke på hästen men det kan mycket väl bero på att hästen precis varit/är sjuk. Och vi börjar tänka nervärderade tankar om hur korkad människan är när människan i själva verket försöker rädda hästen. Det stör ingen, utom oss själva. Är det inte ganska onödigt att lägga sig i vad andra tycker och tänker och speciellt gör?
Självklart ska man insperera och hjälpa och om man ser att någon gör på ett sätt som man inte gillar så kan man ju säga till "jag hade gjort såhär/testa att..." Men att lägga sig i andras liv och klanka ner på dem tycker inte jag är rätt att göra. Men det är såklart inte det lättaste, jag tänker också typ "fan vad korkad hon är som gör si och så" och antagligen kommer jag alltid tänka så.
Ta inte förgivet att andra gör fel, ta inte förgivet att det är du som gör rätt för du utvecklas hela tiden och hittar hela tiden nya sätt som du anser är rätt. Om några år kommer du kanske tycka att vad du gjorde nu (alltså idag) är helt fel och du undrar hur du kunde ens tänka tanken på att göra som du gjorde.
Rörig text? Antagligen, men kom ihåg varken Matilda eller Madde har någoting med den här texten att göra, så om ni tycker att texten är korkad säg det inte till dem, utan mig ;) //Johanna

Hembesök

Jag tycker att det är jätte kul att åka runt och se andra med sina hästar, se hästhållningen osv. Tycker verkligen att det är hur intressant som helst, samtidigt så är jag ju lite utav en fotonörd och fotar mer än gärna.. Så jag har funderat lite på en sak, jag funderar på att åka ut till er intresserade 1 dag och se lite samt fota och kanske öven hjälpa lite? Beror helt på era önskemål.. Skulle det vara intressant?

Då jag åker gratis buss i Dalarna så är det främst där jag kan göra besök.. Men det är inte helt omöjligt för mig att åka längre sträckor heller, men om jag åker långt, tex skåne så vore det bra om ni kanske är flera stycken i skåne samt några i städer på vägen dit, så det blir mer ekonomiskt om ni förstår hur jag menar? Det är inte genomtänkt alls än, men hojta gärna om ni är intresserade så kan vi kolla upp om det går att ordna. Och som sagt var, det är ni som bestämmer vad vi skall göra! Skriv gärna med i er "intresseanmälan" vem du är, vad du har för hästar, vad vi skall göra osv. "Intresseanmälan" kan ni skriva som en kommentar här under :)

Ingenting är omöjligt!

/Madde

Äger Madde en sadel?

Läste igenom Matildas inlägg om den nya kategoring "önskeinlägg". Haha jiesses vad jag skrattade när jag läste denna mening

"Det kan vara allt ifrån vilken skola vi går på, vilka framtidsplaner vi har för både jobb och/eller inom hästsporten. Om Madde äger en sadel eller om jag plattar håret."

Haha frågan är om Matilda ens vet det själv, efter hennes inlägg om scapa (heter det så?) schabraken osv så pratade jag lite med henne om dem, haha jag tyckte dem var urfula.. Men jag sade hur som helst att mitt schabrak var ialafall snyggt, och hon blev hur förvånad som helst över att jag ägde ett schabrak.. Men det gör jag faktiskt, två stycken! Dem ligger dock här hemma båda två, haha :D Ett är grönt med hmm en massa grejs på, det andra är lila, med ior på ena bakre hörnet. Där står det även "Hymra" i glittersilvrig disneytext. Och så hmm vad var det Matilda kallade de dära strecken som går runt schabraket, passopaler? Haha minns inte men det är ett silverglittrickt sånt runt schabraket ialafall! ;D

Aja till ämnet igen, ja, jag äger en sadel! Den har dock varit utlånad till http://ryttareronjaeriksson.blogg.se/ i kanse ett halvår? Hmm jag har ingen koll, innan det så användes den otroligt sällan. Så ja jag äger en sadel, men använder den ej. Det är en vanlig allroundsadel, ifall det blir nåt sadelköp för min del vilket jag tvivlar på, så lär det bli en bomlös sadel. Kanske en spank eller western? Bomlös blir det hur som helst.

Jag vill också påminna om att jag utvecklats så oerhört mycket, min syn på hästar har inte alltid varit densamma, jag har varit ryttare en gång i tiden jag också. Men inte nu, och det är så jag trivs som bäst :)

/Madde


SANHCP Grundkurs

I helgen har jag varit på en grundkurs i SANHCP, barfotaverkning (vildhästmetoden). Det är så att innan har jag haft lite kontakt med Birgitta (hon håller kursen samt examinerar hovformsspecialister), ang Hymras hover och frågor om hennes kurser. Och i fredags kväll när jag skypade med Kristina så såg jag att jag fått ett mail av Birgitta, blev ganska förvånad då jag inte haft kontakt med henne på ett tag och kollade därför vad det gällde direkt. I mailet kunde jag läsa:

"Hej, sitter med namnlistor och ser att ni två Britt-Marie och Madeleine kommer från Ludvika och Borlänge, kanske vill ni åka tillsammans upp på kursen i morgon här i Lingbo/Ockelbo? Mvh Birgitta"

"Vad i helvete" var min första tanke, skall jag på kurs i morgon?! I ockelbo dessutom?!! Men japp jag var tydligen uppskriven på listan överanmälda och vi kom fram till att jag måste ha hamnat där av misstag, men om jag ville så fick jag absolut komma. Aldrig att jag skulle kunna ta mig dit, få åka dit, och jag hade ej råd med det. Men jag smsade mina föräldrar som är på semester i Turkiet och efter någon timme var det bestämt, jag fick åka dit!! Så jag fick Britt-Maries nummer och ringde henne ang. hur hon skulle ta sig dit, och jag fick åka med henne. Innan har jag kollat upp på gruppen "barfotahovar" på dayviews.com över vilka som skulle på den kursen så jag kollade upp det igen och hittade en som skulle dit så skrev ned mitt nummer där, inte för att jag trodde att den skulle kolla det mitt i natten, men ändå! Strax efter 00:00 fick jag ett sms från denna person! Vi hann dock ej skriva så mkt då jag behövde sova, samt är mitt comviq kompis slut.

05:00 Ringde min väckarklocka, det var bara att stiga upp och göra iordning sig och sen börja traska till kupolen där jag skulle hämtas. Efter ett tags väntan så kom britt-marie (det var jag som var lite tidig) och vi pratade lite om kursen, samt om oss och våra hästar. Efter ca 20mil var vi framme, och jag fick mitt rum där jag och Elin skulle sova. Sen pratade jag och kollade runt lite med Charlie, han jag fick tag på igår! 09:00 kom Birgitta till kursgården och vi åt frukost och presenterade oss själva. Vi var 7st deltagare där, varav 1 var elev och läste till hovformsspeciallist.

Sen drog kursen igång på riktigt, ett par timmars teori om hovar och hästen i allmänhet. Det var verkligen superintresannt. Efter det åt vi gemensam lunch, och fortsatte sedan med verkning tror jag, eller ifall vi kanske hade mer teori, jag minns inte riktigt.. Ulrika hade genomgång om hur vi skulle verka och använda verktygen, och sedan var det bara att gå ned till källaren, välja ett döben, plasta det så att man ej blir blodig och sen sätta fart! Herregud, den som sagt att det är lätt att verka har fel, alternativt är dum i huvudet.. Nej men alltså det var sjukt svårt, jag fick en skodd hov som var otroligt skev och felverkad, om den ens blivit verkad?! Själva skon fick jag av utan större problem, kan ju ta av skor sen tidigare. Men alltså verkningen, och då speciellt "bilbanan" på traktstöden... Efter otroligt lång tid var jag klar med den första, var dock inte så duktig på att fota men dessa bilder är från den hover tror jag.. bilderna ligger tyvärr huller om buller på kameran.


Hov 1, innan verkning


Hov1 efter verkning. tyvärr så ser man ej på tidigare bild hur illa och skev hoven var.. Denna ser inte heller bra ut men mer än såhär gick ej att göra denna gång. Som ni ser så hade hovslagaren spikat alla utom en söm i lamellranden, aj!!!

Efter denna hov så var det bara att fortsätta med hov 2, även då lyckades jag att få en skodd hov som såg förjävlig ut. Denna hann jag dock ta av skon på innan den fotatdes, tyvärr. Otroligt skev var den iallafall, och som Birgitta sade "det är ju nästan så att man får lust att operera.." Jag har inte heller bilder efter verkningen, vilket är synd!


hov 2


hov 2 , se hur skev den är :/

Efter vi verkat 2 hovar, så bytte vi om, fräschade upp oss lite och gick sen till pizzerian som låg längs vägen. Haha Lingbo är då inte stort!  Hur som helst, Birgitta och P, hennes man, hade åkt hem och vi skulle äta där, det blev pizza konstigt nog. Vi satte ute och åt och diskuterade allt möjligt, mest hästmänniskor, finns otroligt många intresannta sådanna! Vi satte kvar ett tag och pratade, eller ja säkert i några timmar och sen gick vi tillbaka. Där kollade vi runt lite mer i kurshuset, kollade på hovben, produkter, diskuterade hovboots och en hel del annat. Eftersom vi alla var mycket trötta så lade vi oss sedan, klockan var kanske 23:00 då?

Dag 2, söndag

Idag så började vi med teoretiskt och frukost vid 09:00 igen. Ulrika framförde även sitt elevarbete för oss som handlade om Strålröta och hur man kan förhindra, alt, bota detta. Just strålröta var jag väldigtr påläst om innan, men alltid jätte kul att höra mer om det! Birgitta pratade även lite foder med oss, det blir då inge mer havre och betfor för Hymras del, detta var väl egentligen inget nytt men nu är jag mer bestämd än innan på vad som skall förändras i min hästhållning. Hmm vad var det nu Birgitta sa, vad hästarna behöver är vad vi kan tjäna pengar på, eller nåt liknande. Klockrent! Det är faktiskt handelsbranchen/pengarna som bestämmer vad hästarna har för behov i dagens samhälle, sjukt! Vi pratade även lite lagar och om Eddy bloom mm, vi hade då inte för lite att prata om iallafall.

Efter lunch så var det dax för att börja verka döbens hovar igen, taggade var vi :) Dessa hovar har jag också varit lite mer duktig på att fota, haha. Låt mig presentera hov 3!


Denna hov var tyvärr den som såg bäst utav mina 4 hovar.. Den var också den enda som var oskodd, det var dock ej så läge sen skorna togs av.


hov 3.....


Hov 3 verkad! Som sagt var, allt för mkt kan man inte göra på första verkningen utan man får vänta ett tag och se vad hästen säger nästa gång! :)


hov 3 verkad :)

Och nu till den sista hoven, hov 4! Denna var skodd, såklart.. Och det var nog den svåraste av alla hovar jag fick, iallafall traktstöden, inte lätt! Detta var nog en bakhov och vi tror att Britt-marie fick framhoven från denna hov, hon fick det inte lätt hon heller..


Hov 4, Vi är ganska säkra på att detta är från en varmblodstravare då den för det första har travskor, men framförallt för att hoven var så pass deformerad.


Hov 4 framifrån


Påbörjad verkning, som ni ser så är vänster (för er blir det vänster, hoven är ju fotad åt fel håll) traktstöd verkad, men inte höger. Hmm vad sjutton har hänt här egentligen, det högra går ju åt fel håll?! Det vänstra var också såhär innan, men inte riktigt lika illa..


Verkad! hade velat sett hur denna hov sett ut efter någon vecka och verkat igen, men tyvärr är den relativt död..


:)

När jag verkat denna klart så fick jag för mig att verka bort strålen för att kika på elastiska putan! Om ni är känsliga så håll för ögonen, själv tycker jag inte att det ser så äckligt ut, utan som en tunga! Kändes som en tunga också :)


Det rosa är alltså denna "tunga" :)

Efter detta blev det fika, bulle, kaffe och kaka :D Vi pratade lite och sen visade hon hennes produkter och berättade om varje produkt :) Något jag tyckte var väldigt intresannt var ett avmaskningsmedel som var uppbyggt på endast örter. Då berättade hon att det vanliga maskmedlet man kan få av veterinären var så pass gifitgt att om en hund skulle få i sig lite avföring från en behandlad häst, så är risken stor att den dör. Detta gäller då inte endast hundar, usch!

Aja jag fick endast med mig en dubbelsidig hovkniv samt handskar, men det räckte just nu kände jag. Många var intresserade av grankådsalvan, men jag föredrar faktiskt Vegebom.. :) Hade jag haft råd hade jag köpt 2 par renegade hov boots, har velat haft dem länge men dem kostar ju 2800 per par..


Min älskade hovkniv! Oprövad än så länge, men snart så :D


handskarna :)

Hmm tror jag lär avsluta detta inlägg här innan det blir alldeles för långt, men jag rekomenderar verkligen den här kursen, den har varit väldigt väldigt givande! Haha jag vill faktiskt gå den igen om jag skall vara ärlig, men vet inte riktigt vad det tyck om att gå grunkursen flera gånger.. Men jag funderar starkt på att fortsätta utbildningen så småning om iallafall!


Lite studiematerial :)



/Madde


Ny kategori!

Ni får ursäkta min urkassa uppdatering idag, men jag har haft noll insperation till inlägg och den tid jag suttit vid datorn så har jag endast försökt fixa iordning allt på den nya designen då den innehåller 3 olika sidor och extremt många bilder. (wow, det där var nog den längsta meningen i världshistorien!)

Hur som helst så funderar jag på om det är någonting speciellt som ni skulle vilja att jag och Madde skriver om. Det kan vara vad som helst mellan himmel och jord. Det behöver inte ens ha att göra med hästar och stallet. Det kan vara allt ifrån vilken skola vi går på, vilka framtidsplaner vi har för både jobb och/eller inom hästsporten. Om Madde äger en sadel eller om jag plattar håret.

Det blir lite som en frågestund, bara att ni får ställa blandat med frågor och ge oss tips på ämnen som ni vill läsa om. Det får även en egen kategori, "Önskeinlägg". Så lämna kommentarer överallt, på alla inlägg eller endast på det här - Om vad ni vill läsa om för olika ämnen, jag och Madde kommer att dela på önskemålen och den person som har mest kunskap om ämnet skriver om det. Så mycket inom NH kommer att besvaras av Madde.



Så varje gång ni ser loggan ovan, högst upp i ett inlögg - Så vet ni att det är ett önskat inlägg! Och skriver ni med eran blogglänk i kommentaren så kommer den självklart att presenteras högst upp, så att alla får veta vart frågan kommer ifrån! :) Så nu så är det bara kvar att kommentera. Varje liten fråga du har ska du kommentera, även om den är så enkel som "Vad finns i din ryktlåda?" eller "Vilket flugmedel använder du?".

/Matilda
(namnloggor kommer även inom kort)

Följ bloggen via bloglovin'

Ni kan numera följa www.prancing.blogg.se via bloglovin'! Det kommer att bli lite enklare så fort som den nya designen kommer upp. Som för övrigt kommer att komma upp innan Madde kommer hem, vilket hon inte vet själv än! (Vi får hoppas på att hon inte läser bloggen i mobilen nu bara haha)

bloglovin
/Matilda

ÖVERASKNING

Nu är det såhär att jag skall packa klar och sen hämtas jag upp av någon jag endast pratat med i tele en gång (ingen mailkontakt eller något innan). Hmm spännande! Vi skall 27 mil härifrån tror jag att det var, eller var det bara 20? Hur som helst jag kan inte blogga nu i helgen, men skriver och lägger upp massvis av bilder när jag kommer hem!

Vad är det nu jag skall göra, vart skall jag och kanske framförallt vem och varför skall jag oka med en okänd människa? Jadu, det får ni faktiskt inte veta nu, lovar att berätta sen!

Puss på er

/Madde

Populärt att klaga

Har ni tänkt på att det har börjat på att bli populärt att klaga över bortskämda barn och ponnymorsor. Väldigt populärt, i princip varje hästbloggare har skrivit ett inlägg om detta. Dom skriver om hur mycket dom kämpat sig upp med sina ponnyer, och hur stolta dom är över att dom kan säga rakt ut att "min ponny är bäst". 

Tröttnar bara på att se minst ett inlägg i veckan om detta ämne, då det är samma gamla visa om att dom minsann inte är som alla andra som får allt dom pekar på, dom har kämpat sig upp hela vägen själva och inte gått på privatlektioner för dyra tränare. Dom får inte alla dessa kingslandgrejer osv osv OSV. Det enda jag tänker är - Var tyst, bit ihop och gör bara din egen grej helt enkelt. Allt blir så mycket enklare när man är tyst och biter ihop över det mesta som man stör sig på. Även om det här är lite dubbelmoral ifrån min sida att skriva om, då jag irriterar mig till tusen över det här. Men man behöver inte säga allt som dyker upp i huvudet, det får en bara att framstå som dum i huvudet och att man har dålig attityd. 

Det värsta med det här ämnet, är väl att extremt många utav dessa människor skriver om detta ämne på grund av avundsjukan som gnager i huvudet på dom. Självklart är dom avundsjuka på att andra personer har det bättre än dom, det är jag också. Skillnaden är att jag försöker göra det bästa av min situation istället för att bli arg och klaga på de som blev lyckligare lottade och säga att jag själv är så stark och duktig som klarat mig själv.

Det finns liksom ingen anledning för det, jag står här med Billy och önskade att jag egentligen var en unge med två egna ponnyer som tävlade på Strömsholm varje år. Vem gör inte? Jag skulle mer än gärna vilja ha alla dessa John Whitaker, Kingsland, Scapa, Schockemöle & Glen Gordon schabrak, för vem skulle tacka nej till dessa schabrak. Men alla har inte råd, och varför då hacka ner på dom som är glada över att dom har råd. Det är bitter avundsjuka som får oss att störa oss på "Och så köpte jag det där John Whitaker schabraket iställer för Scapat, men sen så pratade jag med mamma och fick Scapaschabraket också hihi!". Men varför försöker vi frånta dessa "bortskämda" personer rätten att vara lycklig? För även om dom får varje sak dom pekar på, även om det så skulle kosta 1 miljon så finns det ingenting vi kan göra för att få samma sak själva - Förutom att spara våra pengar och köpa den där jackan vi ville ha i tre månader. 

Så sluta hacka ner på alla som har pengar, bara för att ni inte har det. Ni kan väl få sitta där med eran bittra avundsjuka, eller helt enkelt jobba för era egna pengar så får ni råd. Alla kan inte ha det lika förspänt och om dom personerna har det - Kul för dom, lägg inte ner mer energi på det.



/Matilda

Ridlektion

Idag så började vi 9.00 på säterbyggdens ridklubb. Jag tog moppen ned till resecentrum och fick skjuts av mentorn tillsammans med Karin och ronja dit. Det är nämnligen så att de månader vi är i skolan, då kommer vi ha YRK på torsdagar, på fredagar kommer vi rida i säter.

Jag skulle rida en häst som heter Surprice, har träffat han förut och hsn uppfattas nog av många som en ganska surig häst. När jag gjorde iordning han idag så kände jag över hela han, arbetade lite med energier, och jag tror att det fick han att lita lite på mig då han inte var surig alls, attackerade inte eller så. Sen när jag skulle kratsa hovarna så koillade jag lite över hur dem ser ut, det finns nog inte ens möjlighet för stråltryck ens i lera för hans del, så illa var det. Skorna hade nog gjort sitt mot hans leder i benen, och jag kunde känna att han ömmade i tårna. Hur som helst så var jag tvungen att rida och vi försökte göra det bästa av situationen, blev "bara" skritt och trav. Först med stigbyglar sen togs dem bort och då gick allt mycket mycket bättre, men sadeln var dock ivägen fortfarande. Efter blev det en massa kli, hur skönt som helst tyckte han, för att sen promeneras ut till hagen och polarna igen.

Mitt samvete ur riktigt urdåligt, men han skyllde ej på mig, men undrade varför vi var tvungen att göra saker åt andra. Vi är en del utav ett system, ingen talan utan det skall gå som på räls hela tiden. Han förstod inte meningen med det men skyllde eller klagade dock inte på någon.

Slutade efter det så fick skjuts till borlänge igen. Det blir korta fredagar detta, hemma innan lunchtid - härligt! Men lite synd samtidigt, hade hellre varit i skolan. Och linda ben, hmm det är inte riktigt min grej..

Surprice
Surprice, foto från hemsidan

/Madde

Repris

Känns som ett onödigt inlägg då Matilda redan avslöjat vad vi gjorde idag, men här kommer min version;
Karro Var redan hos hästarna när jag kom idag, hon hade opalen löst ute på ängarna så jag gick och för att möta upp Hymris. Och gud så glad man blir när hon reser sin hålning, hingstar sig lite och gnäggar när man kommer och sen kommer för att hälsa. Hon följde med ut ur hagen och sen så gick jag Hymra, Karro och Opalen mot Billys stall för att möta dem där. Hymris vägrade inte gå alls utan traskade på för fulla muggar, och jag kände att vi behövde detta. Skall verkligen försöka motionera mer, men när det ej går så kan man ju inget göra. Hur som helst behöver våra kroppar det samt hennes hovar.

Iallafall, vi mötte upp Matilda och Billy och vi gick sen till ridbanan. Jag och Karro hade Hymrismoch Opalen lösa medans Matilda och Billy traskade omkring utanför och filosoferade lite. Sen kom hon in och vi tog på grimmorna igen, Matilda vågar inte ha alla lösa då Hymris är s.k lite "tuff" mot han, och då det inte är hennes häst så vill hon ju inte ta ansvar över en massa skador osv. Jag och Hymris, hmm jag vet inte riktigt vad vi gjorde idag. Hade med lite morötter som vi mumsade på emellan åt, sen flummade vi väl mest omkring!

Hur som helst är Hymris världens vackraste hingst, och hon och jag skall bli vältränade, en vacker dag!

/Madde

Resterande bilder

Här får ni mina favoritbilder ifrån dagen, jag slängde med alla bilder från banan samt min nya bakgrundsbild på datorn. Den bilden tog jag under avskrittningen, ni kanske ser den "mysiga" dimman som är påväg in i dalen längre bort? Har verkligen tröttnat på att det ska vara dimma varje dag, kan inte det vänta till Halloween?!












Opalen & Carro




Haha så vi kämpade för den är bilden, men detta blev den enda bidlen där båda hästarnas ben var i rörelse!



Och så avslutas inlägget med mysbilden, ni måste nog hålla med om att vi har underbar natur här i Borlänge ändå, så länge som man håller sig mer ute på landet. Jag hoppas att ni uppskattar att jag laddar upp så mycket bilder, ni får säga till om det blir för mycket. Men jag gillar att ladda upp bilder haha!

/Matilda

Visste du att..?

Visste du om att Posten numera kan skicka ut frimärken direkt hem i brevlådan? Så är du en samlare så är det verkligen någoonting för dig. Det finns även frimärken med hästmotiv numera, Jan Brink & Briar har fått både ett brevpapper och ett frimärke med sig själva på, samma med Malin Bayard & Butterfly Flip. Lite småhäftigt det vore att få finnas på ett frimärke ändå, tänk er att få hamna i en samlares bok och minnet av en kommer att leva vidare i många år senare när någon läser ditt & din hästs namn på frimärket. Det vore verkligen riktigt häftigt! 

Hur som helst så kan ni nu köpa frimärkena hos ett vanligt post- och frimärksombud. Men om du (precis som jag) följer tidningen Häst & Ryttare så har även ni fått med ett erbjudande i tidningen med nyheter om frimärkena. Om du beställer ett paket med två frimärkshäften och fem vykort med olika hästsporter som motiv (180 kr) så får du med en premie vilet är en penna med frimärken som motiv, värde 29 kr! 

Det är väl lite kul att ridsporten börjar kämpa sig fram lite mer i sverige, nu finns vi till och med på frimärkena! Men dom glömde visst några sporter på frimärkena. För så vitt jag vet så finns det fler sporter än trav, hoppning, ponnygalopp, dressyr & galopp. ;) Vi kanske borde ha ett NH frimärke, med någon som jagar sin häst med sin carrotstick - Haha nejdå, skämt å sido. Men det är allt lite kul. 

/Matilda

Hemma ifrån billy

Är hemma från att ha haft en mysig tur med B, träffade på Madde, Hymris, Carro & Opalen så vi gick bort till ridbanan med hästarna. Jag stod utanför med B när dom släppte lösa Hymra & Opalen då jag inte tänker riskera något bråk. Madde och Carro tycker väl att jag kanske är lite fjantig men i och med att Billy inte är min häst och jag verkligen inte vill att han ska göra illa sig, så fick han helt enkelt vänta utanför. 

Sen så tog jag in Billy också på ridbanan, och då så hade Madde och Carro hästarna i grimma och grimskaft. Så då var det lungt, jag "dressyrade" lite oseriöst i kanske 4 minuter men sen så stannade Billy och ville inte mer, haha. Så jag gav med mig och orkade inte bråka med honom någonting mer. Så han fick göra lite trick och fick 3 "hjärtgodisar" av mig och två morotsbitar av Madde. Trevligt sa Billy, men han var riktigt trött fast vaknade till lite på hemvägen. 

Vi stod och beklagade oss en stund över underlaget framför ridbanan, det är helt oacceptabelt. Det är som om dom bara vill ha "rid"banan för hundar och agility då det ligger stenar lika stora som mina handflator (som dessutom är spetsiga) huller om buller utanför. Det är ju inte direkt trevligt för hästarna att gå på, inte ens Billy som har skor gillar det utan han vill hellre gå på gräset brevid. Men en liten bit (ca 2-3 meter) så måste han gå på stenarna för att vi ska ta oss fram till grinden. Det är inte kul och man känner hur hästarna inte vill lägga tyngd på sina hovar då stenarna skär in. Nej, man blir riktigt orolig för dom.

Jag ger er lite bilder ifrån dagen, men börjar med de "obligatoriska" hagbilderna och så får ni bilder från ridbanan efter att jag duschat!


Ser ni Billy, haha? ;)









/Matilda

FPG igen!

Idag skulle jag till Faluns Praktiska Gymnasium för att börja där igen. Självklart sov jag över 70min, och kom därför 10min sent, men men, det var YRK idag och vår mentor bryr sig inte om sånt småtjaffs. Det blev hur som helst inga möten utan bara vanlig skoldag för mig. Klart att jag pratade lite med mentorn samt biträdande rektor, men det är ju sånt jag oftast får göra ändå hehe.

Vi pratade lite om allt möjligt gällande hästar, pratade lite om hur jag skall göra med praktik och så, på eftermiddagen kollade jag och Ronja efter praktik. Skall ev. vara med henne i uppland ett par veckor. Och min mentor skulle höra med ett ställa i Skåne. sen sprang jag runt lite med louise, det kom en heeel hög med ungdommar och kollade runt vår skola och gick in för att kolla vad vi höll på med i vårat hästrum.. Snacka om att dem såg noorlunda förvirrade ut när Karin och Ronja satt med datorer och jag och Louise satt i ett öppet fönster och dampade. Haha underbart.

Gällande praktik, om ni vet något bra ställe så får ni jätte gärna tipsa mig, så länge det ligger i Sverige så är det okej. Sen så letar vi även ett ställe att vara på utomlands ett par veckor, så om ni vet nåt hästställe som är bra utomlands (gärna tropisk miljö) så får ni också jätte gärna tipsa!

Men nu skall jag försöka få tag i Karro, skall till Hymra. Får se ifall jag även kommer möta Matilda där? Skullle vara kul :) Är jag duktig så tar jag även med kameran, men tveksamt då jag mår så sjukt illa just nu. Hur som helst, ha det gött alla!

/Madde

Jag kan inte vara perfekt varje dag

Ibland så flödar känslorna mer än andra gånger, och ibland så tröttnar till och med jag. Även om jag ofta går runt och är den där starka personen, så har jag helt enkelt tröttnat på att vara ett andrahandsval för alla. När man kan gå med en och samma person i en halv dag, och sedan så skiter den personen helt plötsligt i en bara för att gå och vara med en annan. Jag antar att många av er känner igen er i detta, för jag vet att det är extremt många tjejer som behandlas på samma sätt varje dag. Tjejer verkar nämligen vara experter på dubbelmoral och utfrysning, samt att snacka skit.

Or am I right? Jag tänker knappast gå runt och anpassa mig efter personen som jag går med för tillfället, jag har ett år kvar innan jag får gå på en helt ny skola med helt nya vänner. Varför ska jag då försöka förändra mig för någon annans skull NU när det enda jag vill är att få bli accepterad för den jag är. Men hur kul är det egentligen att ha vart allas andahandsval i hela sitt liv, för jag har ärligt talat aldrig haft den vännen som jag stod så nära så att h*n visste allt om mig. Sorgligt men sant, jag är livrädd för att släppa personer nära inpå mig. Vilket förvånar mig själv då jag med lätthet kan skriva ut personliga saker om mig själv såhär. Jag använder bloggen mer och mer som en dagbok, och struntar i vem som läser. Om någon jag känner läser det här - Då så får dom helt enkelt veta hur jag känner egentligen och hur jag mår på insidan.

För jag klarar inte av att vara perfekt varje dag.

Det känns som om en liten del av mig försvinner varje dag, varje dag jag är fast i denna stora betongbyggnad som dom kallar för skola. Ett ställe som i princip alla ungdomar avskyr och vill ut ifrån, av olika skäl. Mitt skäl är antagligen att jag avskyr allt detta skitsnack, utfrysningen och mobbingen. Jag förstår inte varför man gör sådant mot varandra, visst att jag kan säga elaka saker - Men att mobba någon, aldrig i livet. Jag är mognare än så. 

precis som ett löv, så dör jag en aning varje dag

/Matilda

Ännu en dag

Dags för att åka till skolan snart, jag sitter här i min säng just nu och är helt färdig. Det är grått ute, och det märks verkligen tyvärr att hösten är påväg. Löven har börjat falla, det hänger gula löv i nästan varje träd och dimman smyger sig på varje morgon. En dag så ska jag åka ut till B på morgonen så ska jag ta kort pådom i hagen såhär på morgonen, det är så vackert där när dimman ligger på och solen är i bakgrunden. Dimman blir nästan rosa, och så tjock som den är så är det som ett rosa moln som sväljer hästarna.


ser ni hjärtat, och sprickan?

Nej, nu så ska jag sluta plåga mig själv med tankar som inte är sanna. Det är dags att skärpa till sig och åka till skolan, sätta på masken ännu en dag och spela lycklig. Jag kommer nog aldrig att trivas i skolan, iallafall inte på Gylle - Den saken är säker. Men vi får väl se hur allt det här går, när jag börjar på gymnasiet så hoppar jag mellan att välja häst eller fordon, men fordon tänker jag endast gå på Haraldsbo. Häst blir på falu praktiska om jag ska gå det, för där är det mycket praktik.

/Matilda

Bilder ifrån dagen






























De små bilderna är klickbara!

Hoppas att ni uppskattade ordentligt med bilder ifrån mig, för en gångs skull. :) Ni får inte gnälla på repgrimmans placering då den sitter lite långt ner på grund av att han har ett litet sår precis där den ska sitta. Så jag drog ner den lite då och då!
/Matilda

Storstaden Borlänge

Borlänge tillhör en av dalarnas största städer, kanske är den till och med störst nu.. Jag tror att jag tidigare nämn att jag får panik i stora samhällen. Som min resa till stockholm, jag fick bokstavligen talat panik. Jag lider av klaustrofobi, ni hästmänniskor vet säkert vad detta innebär och förknippar det med hästar som är rädda för trånga utrymmen samt hästtransporter. Då kanske ni undrar hur man kan få klaustrofobiska anfall i en storstad? Klaustrofobi för mig innebär inte endast fysiska små utrymmen, utan även psykiska. I tex en storstad så är det väldigt stort, mycket hus, affärer, stressande människor, bilar, stora bilvägar osv, och jag känner mig helt enkelt instängd då. Det här gäller även köpcenter osv, och nej jag lider ej av social fobi - det är inte det detta handlar om.

Hur som helst, tillbaka till borlänge. Det är för stort, det börjar bli en storstad, en minatyr av stockholm. Ikea byggs nu upp här, det finns ett köpcenter, massor av butiker byggs upp, vägarna byggs om. Jag kan inte längre andas. Jag får panik, jag ser citymiljö överallt och får inte plats. Jag känner mig så otroligt instängd, det går inte att beskriva med endast ord. Jag saknar träden, terrängen, platser obebodda av människor, jag saknar naturen helt enkelt. Det är den plats där balansen är som den skall, där finns massor av positiva energier att ta åt sig utav, rent syre, och där får jag plats.

Att bo i en stad som stöter ut mig från mitt eget hem känns inte bra, det här är ej mitt hem längre. Det här är inte en stad för mig, och jag känner att jag behöver komma undan härifrån så fort som möjligt. Förhoppningsvis så lär det också bli så nu när jag kan vara ute på praktik och så och sen om ett tag flytta hemifrån! Norrland funderar jag otroligt starkt på. Det ända jag vet säkert är att här mår jag ej bra.

/Madde

Mer skolproblem

Idag så tog sommarlovet slut och jag och Tiina tog oss till Hushagsgymnasiet för att börja denna termin på vårt nya gymnasiumval. Klassen var inte så stor vilket positivt, dock så var 95:orna väääldigt ... små! Skall väl dock inte dra alla över en kamm, men några var faktiskt oroväckandes små, haha! Hur som helst, vid luchen så kom jag på att det här kändes faktiskt inte rätt. Inte alls. Jag ringde min gamla mentor och vi pratade lite, jag skall alltså komma dit imorgon för att prata mer med han och rektorn och skall även få lite information om hur upplägget kommer att se ut.

Medans Tiina, Jonna och resten av min nya klass "RL 1C" satt och lyssnade till deras/våran mentor så fick jag ha två långa trista möten med studievägledaren, och imorgon kommer hon att skriva över mig till Faluns Praktiska Gymnasium igen! Jag kommer alltså att gå över helt till min gamla fina klass! Vad är skillnaden denna gång då? Jo jag kommer ej att gå hovslageri, utan "häst" istället, vilket jag även fick reda på att dem andra hovtjejerna bytt till! Klassen är dock densamma, men slipper hovslageribiten och kan välja praktik lite mer efter vad jag verkligen vill praktisera någonstans.

Praktiken, praktiken skall läggas om på ett nytt sätt iår. Vi kommer att vara 4 veckor i skolan, 4 veckor på praktik, och så håller det på så under hela läsåret. Praktik är dock en felbenämning då det faktiskt heter APU=Arbetslagd Praktik Utbildning. Under de veckorna vi är i skolan så består Torsdag och Fredag av YRK, dvs vi som går "häst" kommer att få hålla på med detta ämne, antingen på skolan eller så åker vi iväg någonstans. Vecka 38 skall vi ut på praktik, vi kommer säkert prata massor om detta imorn, jag och mentorn, men ifall det går att ordna så kommer jag förmodligen att vara i Malmö under dessa APU veckor. Jag vet dock inte hur det skulle fungera med att vara utan Hymris varannan månad, men samtidigt så blir det ju även lov och sånt, så vi får se hur mycket APU det blir. Om inte annat så kanske jag kan växla mellan olika platser.

Allting slutade ju bra, eller? Nej jag vet faktiskt inte. Det känns rätt att vara på FPG igen, men samtidigt så vet jag faktiskt vad jag vill jobba som senare. Lastbilsförare. Valet är solklart för mig, det är vad jag vill bli. Det finns en utbildning där jag utbildar mig inom lastbil samt får lastbilskörkort gratis, egentligen så vill jag gå denna linje. Men jag vågar inte. Är för feg. De andra kan massor, jag kan inget. Skulle tyvärr tröttna i längden, men ja, hade jag gått i nian nu så hade jag valt annorlunda. Jag kommer att utbilda mig till det här hur som helst efteråt, men pappa har kommit med skräck beskedet att ett lastbilskörkort kostar ca 100.000.. Hmm, gud vad svårt det är med skolval! Vi är alldeles för unga för att välja än.

Och sen vill jag faktiskt be om ursäkt för min otroligt dåliga bloggning. Skriver om heeelt fel ämnen, men det är så att det har varit ganska mycket för mig nu så det har tyvärr blivit såhär. Jag lovar det blir mer Hymra, och mer texter snart! Bara jag får iordning på allt.

/Madde

Dagens aktivering

Idag så blev det ingen ridtur, jag tog helt enkelt en promenad med fina B. Det blev en promenad istället så att han inte skulle bli stel efter gårdagen då det vart ett ganska så krävande pass ändå. Billy uppskattade det, till viss del. Det var lite drygt att inte få gå i slow motion utan behöva gå i en normal takt och sedan behöva sträcka ut ryggen lite. 

Det var skönt att få gå ut och gå, trots att jag fick stanna ett par gånger på grund av knäet. Men vilken tid jag fick till att tänka efter, helt underbart. Jag gick och tänkte igenom så mycket jag kunde, och under dom gånger jag stannade till så stod B och åt en stund, för att sedan sticka huvudet i mina armar och bara vilja bli kliad i pannan och gosa. Han blåste på mig med tunga suckar och var väldigt nöjd med varje gång vi stannade. Men jag och Billy får helt enkelt gå ut och bränna fett tillsammans. Jag tror att han uppskattade den här promenaden lika mycket som jag, innerst inne. För han vet nog att han måste ut och röra på sig för att få må bra fysiskt igen.


Fler bilder ifrån dagen kommer senare i eget inlägg!

/Matilda

Stor diss



Och nu när n såg bilden, så kan jag tänka mig att ni blev chockade. Eran första tanke var antagligen, "Va? Dissar HON NH?" (eller inte). Men det är inte till själva tänket som jag ger min diss, för tänket och de flesta metoder så ger jag en stor hiss. Det som jag dissar här, är böckerna som ska lära en hur man får ett band till sin häst. En bok som ska lära en vilka metoder som ska användas och exakt hur man ska utföra dessa.

Ni kommer aldrig att lära er just "Natural Horsemanship" via en bok, då en bok inte är mer än text och bilder. Det finns ingenting som visar hur du ska göra med din hållning och kroppsspråk under övningarna, det finns heller ingenting som berättar hur du ska göra många andra saker. Så nej, fetdiss till böcker som ska "lära ut" NH, för NH är ingenting som man kan läsa sig till i en bok, det måste utvecklas och göras i verkligheten med dig och din egen häst. Känner du din häst, så vet du vad den behöver - Det är du som endast behöver utvecklas och lära dig att testa nya saker.

/Matilda

Bill

Nu så är jag hemma från B, det vart en lite längre runda runt Hemberg idag. Så jag var väl ute i kanske två timmar med honom, mycket skritt då det är en utav de bästa fettförbrännarna. Kameran fick tyvärr inte följa med heller då den var slut på batteri. Men det kommer fler dagar antar jag, även om jag gärna haft bilder ifrån både imorse och idag då det var fin dimma + sol imorse i stallet och strålande solsken och lite duggregn nu på eftermiddagen/kvällen. 

Under ridpasset så blev det väldigt mycket fokus på rakriktning, det är någonting som B har väldigt svårt för då han (såklart) vill se sig omkring. Men när han ska arbetas i dressyr, så ska han arbetas. Det är någonting som behövs och då så ska han gå med på det för att må bättre i sin kropp. Om halsen är rak, så ska frambenen vara påväg åt samma håll och bogen i samma riktning utan att skjuta ut åt något håll. Okej om han blir rädd för någonting och hoppar iväg, men annars så gäller dom reglerna. I svängarna längs med vägarna så jobbade jag med att han skulle hålla sig till "spåret", alltså inte skjuta ut bogen åt höger/vänster i svängen men endast ställa sig i nacken och ställa igenom hela kroppen. Det blev med andra ord mer fokus på honom och mindre på mig, jag försöker anpassa min sits efter vad han behöver, inte för att den ska se ut som på en dressyrtävling. 

Det är för övrigt någonting som jag tycker att många borde tänka på när dom rider, att hästen inte kommer att gå perfekt för att du har den perfekta lodräta sitsen, vissa hästar behöver mer stöd bakåt på höger/vänstersidan, så då så kanske just den skänkeln får ligga lite längre bak än den andra för att hästen ska kunna söka  rätt stöd på bettet sedan. Så tänk på det när ni rider, självklart så ska inte hälarna peka uppåt och händerna ligga ned, men en sits som är korrekt i grunden men anpassas på detaljerna till hästens behov! :)


/Matilda

Madde + Tiina poweeer!

Tiina följde med till Gylltäkt idag, vi tog med ett heeelt gäng morötter och lite medicingrejer.. Hon har inte varit med till hästarna på länge, så hon har inte varit där och inte heller sett Minna. Jag har en hel del filmer på Tiina och hästarna, men självklart så går filmerna ej att öppna som vanligt.. Tiina har dock några bilder som jag kanske kan lägga upp här sedan.

Blir som helst kvar här inatt.. Vi har även tagit reda på att vi skall gå i samma klass! Underbart, kan säga att det kom glädjetårar från både håll.. ;) Så imorgon så går vi tillsammans till skolan och skall börja 1:an igen, gamla goa tider detta! Tyvärr ej med min underbara klass i Falun :( Men jag skall få gå med Tiina igen, så det blir nog bra ändå! Ashärligt schema också + att vi redan har pluggat ämnena så vi behöver bara läsa resturang + livsmedel, underbart :D Blir iaf ledig på fredagar, sen minns jag inte mer..

Men nu lär jag fixa mig, tobbe och jag vet inte vilka kommer hit, vill ju inte skrämma dem ;D

/Madde


En hel vecka har gått

En hel vecka har gått sedan min sista uppdatering, under denna tid så har jag pratat väldigt mycket med en utav mina finaste vänner, Lovisa. En underbar person som har hjälpt mig att förstå mig själv på ett bättre plan och få mig att förstå hur jag ska lösa mina egna problem. Äntligen så har jag börjat må bättre, och jag tror nog det är första gången på väldigt länge som jag börjat kämpa. 

Jag har arbetat med B ifrån marken ca 2 gånger under denna vecka som vart, detta växlat med ridning och långa skritturer samt ett dressyrpass. Jag vet inte om ni saknat min uppdatering eller inte, jag tackar Madde för att hon förstår att jag inte klarar av att uppdatera när jag mår som jag mår. Madde är underbar på det sättet, ifrågasätter aldrig och klagar inte heller. Men jag hoppas att ni förstår att min psykiska hälsa går före bloggen och datorn, så enkelt är det. 

Från och med idag så kommer jag hur som helst att försöka uppdatera någolunda bra, men om jag helt plötsligt försvinner så vet ni nog varför. Det händer mycket i mitt liv just nu och jag har en enorm press på mig från många olika håll. Men jag ska hur som helst försöka blogga nu ett tag, och om kanske tio minuter så far jag bort till B så får vi se vad jag gör idag. Kameran får självklart hänga på, känner att jag vill fotografera så mycket jag bara kan just nu. Man vet ju aldrig hur mycket tid det finns kvar.


En ovisad (men söt) bild på min älskade ängel

/Matilda

Tisdaaag

Sitter hemma hos Tiina, blev här över natten.. Vet inte riktigt vad denna dag bjuder på, men funderar på att söka jobb! Får se om Tiina följer med, sen blir det väl hästarna också nån gång på eftermiddagen. Ikväll vet jag inte riktigt vad som händer, ev ska jag och Tiina ut och busa lite, och vi får se om jag blir här inatt också.

Imorgon så börjar vi i skolan! Både jag och Tiina skall gå om ettan på Gymnasiet, på samma skola och samma linje.. Vi kommer dock inte hamna i samma klass tror vi då dem går efter alfabetsordning och miktt efternamn börjar på E och hennes på V. Så vi skall även prata med rektorn imorn för att byta klass så att vi kan gå tillsammans. Med tanke på att vi är nära vänner och vi inte känner några andra där, + att det är ganska jobbigt att börja om från början så hade det underlättat att gå tillsammans. Och det här med att skaffa nya vänner i klassen, om jag skall vara ärlig vill jag inte ha nya vänner.. Min förra klass var oslagbar, punkt slut!

/Madde

Regnet öser

Det spöregnar ute och jag väntar just nu på att regnet skall lugna ner sig lite så att jag kan åka till Hymris. Regna tyvärr för mycket just nu för att det skall vara möjligt att köra dit.. Lyssnar på Danish och Sober så länge och tror tyvärr att vi har använt internet för mycket (finns tydligen maxgräns) så att dem har gjort vårat internet segare igen :/ Går knappt att använda internet alls, och känns som mina föräldrar kommer att döda mig ifall det är så att vi an vänt det för mycket igen, dem är ju i Turkiet och kommer hem på lördag.. Dyrt lär det blir, så hoppas verkligen inte att det är så! Men har kunnat lyssna på låtar och så utan problem tidigare, och det går tyvärr ej nu.

Får hur som helst hoppas att jag kan komma ut till hästarna snart, lär strax duscha och fixa mig inför dagens busigheter. Idag skall jag förmodligen leka lite med Tiina, eller vi skall helt enkelt ut och busa lite och ta vara på den sista måndagen innan skolan börjar! Förhoppningsvis så hinner jag även ut till Borlänge Ridklubb innan för att se när Matilda rider! Skulle vara superkul, så får vänta och se när Tiina kommer hem. Nackdelen med att vara i stall och så är ju att man lär duscha efter, så kan ju tyvärr ej fixa mig innan det isf. Aja vi får se vad dagen bjuder på, kanske blir det inget av alls? Nej usch, idag skall madde ha kul!

Nej nu blir det att lyssna klart på den här låten och sen åka ut till hästarna!



Kram /Madde

Jobb

Dagen blev inte riktigt som tänkt, inte för att jag tänkt så mycket över hur dagen skulle bli, men ändå. Jobbade FM själv, gick super! Hästarna var super duktiga ut till hagarna, och är speciellt nöjd över David - vilken skilland från förra veckan! Inte en ända häst stod på bakbenen, utan de geck verkligen super med alla :)

Jag fick sen sms av Johanna, hon skulle tydligen också komma och hjälpa mig på eftermiddagen. Jag skulle börja med att ta byta hästarna i hagarna då alla inte fick plats samtidigt tyvärr då de flesta av hinstarna inte gå många i samma hage än.. :/ Men jag vette fan vad som hände med mig men jag hann byta klart alla, och gick sen för att ta Lunch. Sen kom Johanna och hon berättade att Malin låg på sjukhus med dropp och grejer, så det blev "bara" vi två. Vi mockade klart det sista, fodrade igen, sen hjälpte jag henne med hästarna och efter det fick jag åka hem!  Så dagen blev kort idag, men inte klagar jag heller!

Jag struntade i att fota hästarna idag btw, får göra det en annan dag när Karro är med, då kan jag förmodligen ta med systemkameran också!


från höger: Svarten , Algot


Algot!


Jag och svarten!

/Madde

Tidsinställt

Idag så blir det jobb som vanligt, fast inte som vanligt på jobbet. Karro är borta, bortrest, så meningen var att jag skulle jobba med Malin, men så blir det bara nästan. På EF så blir jag själv, orkade inte leta på någon, och jag jobbar hellre själv än med någon dryg jävel. Då vet jag även hur hästarna blir behandlade.. Matilda verkar ha lite ångest över att hon ej kunde jobba med mig, men det skall hon inte ha! Det kommer flera gånger! :)

Det är iaf fodringen och utsläpptet (+ ev medicering och sånt) som blir det jag skall prioitera på morgonen, ev mocka lite om jag hinner.. Sen på EF så kommer Malin och jobbar med mig Och det lär gå undan på eftermiddagen, en vanlig människa tycker det är tillräckligt jobbigt att gå till alla hagarna, hon springer allt hon orkar, och så ser man morgontrötta hästar efter henne som springer allt dem kan med deras små stackars ben ;)

Har tidigare lagt upp bilder på hästarna, eller ja några av dem.. Men några har åkt, och några nya har kommit. Nyast, vad jag vet är världens snyggaste hingst, David! Men det kan mycket väl hända att det kommit någon ny sen jag var där senast förra veckan.. Får se ifall det blir några foton, ifall jag lyckas sno med någon kamera så kan jag försöka få ett foto på varje häst samt en liten presentation. Men vill inte ta med systemkameran när jag är ensam, och min digitalkamera går ej att använda, så isf blir det nog mobilbilder/system bilder på dem jag redan fotat.


Jag och Åkebråke, en söt liten hingst :D Världens SÖTASTE hingst! :D

/Madde

Ta inget för givet

Detta inlägg handlar nödigtvis ej om djur, utan om något jag tycker är viktigt för alla levande varelser på denna jord. Tyvärr så skall det ofta mycket till innan man verkligen förstår detta, trots att folk tjatar om detta dagligen, kanske man tror att man leger i en skyddsbubbla och allt händer alla andra och inte sig själv?

Det jag vill komma fram till är hur som helst att man skall ta vara på det man har och inte ta något för givet. Dessa ord är otroligt utslitna, men vet ni vad? De flesta av oss tänker bara "wathever", och det gör mig skitförbannad. Det här är faktiskt blodigt allvar, imorgon kanske din bästa vän ej lever, och det är då du kommer att ångra att du tagit henne/honom för givet och ej tagit vara på det du har. Och det händer inte bara andra, utan även oss, vi är dom, dom är vi.

Snälla ta inte din häst, katt, pappa eller nu vad det är för givet, varje sekund är att ta till vara på, varje sekund är guldvärd. Och om inte annat så är det brist på respekt tycker jag att ta en annan individ för givet, eller vad tycker ni? Det handlar också om att vara närvarande, om man ej är närvarande, värdesätter man då sin tid tillsammans med denna individ, om man ändå inte själsligt är där? Eller kanske rättare sagt, du kanske inte ser din häst utan gör sysslorna som måste göras och du ser ej hästen som en levande individ. Många kloka hästar, eller andra djur, säger dock ifrån vid detta stadie, och jah blir faktiskt glad när Hymra plötsligt stannar, går iväg, dunkar mig i ryggen, eller liknande för att förmedla "hallå där jag finns också här".

Jag har förlorat så otroligt många vänner, jag har lärt mig den hårda vägen, och det är inget jag är stolt över. Men jag är glad över att jag nu faktiskt förstår värdet i att inte ta någon eller något för givet, och ta till vara på det jag har. Det har hjälpt mig så mycket nu i livet, och jag märker själv att jag är mer närvarande, varför sova när man kan leva? Så snälla ta detta på allvar, för din skull och för dina närhörande. It makes sense!





/Madde

Större hage

Hagen blev större idag igen, vi brukar förstora hagen ca 2 gånger i veckan, och förstorar varje gång med en storlek som är ungefär lika stor som 3 större ridhus. Ibland blir det dock mer än så beroende på var vi förstorar. Jag väntar fortfarande på att få öppna upp dalen så hästarna kan vara nere i skogen och få lite mer annorlunda terräng, har nu fått tillstånd att öppna upp där så fort jag säkrat området. En del taggtråd som skall därifrån tydligen :/

Jag tog även av Hymra täcket idag, då blev hon glad häst och följde mig vart jag än gick med spetsade öron, haha hon är så go! Kollade även Opalens sår men som det såg ut i dag så ville jag ej tvätta det då det skulle förstöra mer än göra nytta. Lekte även lite med fölis, det måste man ju, annars blir hon arg som ett bi, och jag övredriver inte.. ;)

Nu har jag varit jätte dålig med att ta med kamera, skall försöka ta med den imorgon! Men jag lovar inget, vet ju hur dåligt minne jag har..

/Madde

Surkärring

Det känns på något sätt som att jag blivit bloggens "surkärring". Som att mina åsikter är lag och att jag tycker att alla andra är sjuka i huvudet för att dem ej tycker som jag. Jag lovar, så trångsynt är inte jag. När jag skriver om mina åsikter så är jag mycket väl medveten om att det är mina åsikter och att jag mycket väl kan ha fel. Min teori är inte alls bättre eller mer rätt än någon annans, verkligen inte. Och jag hoppas att ni ej tar illa upp av mina texter, för det är inte det som är meningen, utan jag skriver helt enkelt min syn på saken så får väl ni snappa upp det som låter vettigt och ta lära av det som låter vansinnigt och skapa er egna uppfattning av saker och ting.

Själv så tycker jag att det är jätte intresannt med åsikter, vill gärna se saker från andras perspektiv för att kunna skapa en egen uppfattning om hur jag tror att något är. Jag är alltid öppen, bara för att jag är medveten om mina åsikter så betyder det ej att jag ej kan se saken från andras perspektiv, och det betyder itneheller att jag aldrig kommer att ändra min åsikt. För mina åsikter kommer inte se likadanna ut nu som om 30år, och det är jag glad för. Vi utvecklas hela tiden, jag har också varit ryttare en gång i tiden, men det var d¨å och inte nu. Det är inte vem jag är men det är en del av min utveckling. Allas utveckling ser itne likadanna ut, dvs. vi kan inte bestämma vad som är rätt och fel, för något sånt existerar inte. Utan istället för att följa strömmen så lär vi ta reda på vem vi är och vad vi vill. Det finns inte bara en väg att gå utan massor, här får ni ta del av en del av min väg, men ni behöver ej följa den själva.

Även denna text kan vara helt galet fel för er, men det är så jag ser på saken, och det hoppas jag att ni respekterar!

- Allt är utveckling -

/Madde


Påminner

Vill påminna er om att det bara är hojta om det är något ni vill att vi skall ta upp här! Vi skriver mer än gärna, men behöver er hjälp! :) Och vill även tacka er för att ni följer vår blogg, underbart snällt utav er!

/Madde

Leken som förblir osynlig

Igår när jag skulle tvätta Opalens sår och behandla hovarna osv så stod jag vid hagen, vänd åt andra hållet för att leta i hinken efter Opalens saker, så fick jag världens chock. Kände en mule i ryggen som rubbade min balans totalt, jag fattade inget då jag var utanför hagen men när jag vända mig om för att kolla så började jag genast att skratta. Det var underbara lilla Minna som ville hälsa på mig.

Hon kommer ut ur hagen hur lätt som helst om hon vill, men eftersom hon går tillbaka sen när hon tröttnat så får det vara så. Vi myste en massa, men hon var på bushumör, och vi var ju ute löst på en stoor äng, så vad passar bättre än lek? Jag slog på mobilkameran och beslöt mig för att filma. Och vi lekte hur mycket som helst. Rejsade som galningar, hon kom ibland rätt emot mig i världens fart och tvärnitade i sista sekunden för att ställa sig på bakbenen och brottas med mig. Vi lyfte även lite fötter, käkade morötter osv. Men det konstiga är att alla filmer från detta går ej att öppna? Vår lek förblir osynlig, vi behöver ingen visa det vi har. För vi vet, vi läser varandra som öppna böcker, vi kan ej ljuga för varandra. Vi har inget behov av bekräftelse, det betyder inget för oss.

/Madde


Kraftfoder

Kraftfodret är ett tillskottsfoder, ett foder som endast skall ges i de fall då grovfodret inte klarar av att täcka hästens näringsbehov. Hästar som inte utför något hårdare arbete behöver oftast inget kraftfoder, utan klarar sig på ett bra grovfoder med bra värden. Hästen får därför ej utfodras med för mycket kraftfoder då detta kan ge hästen magproblem (exempelvis magsår) och/eller tarmproblem. 

Det finns ett lite enklare sätt att räkna ut en ungefärlig kraftfodergiva (om hästen behöver, kom ihåg att det alltid är individuellt!). Detta genom att använda maxgivan 0,4kg/100kg. Om du exempelvis har en storhäst som väger 500kg så är maxgivan för denna häst 0,4kg x 5 = 2 kg/utfodring. Självklart så betyder inte detta att du måste ge den 2kg kraftfoder/utfodring bara för att hästen råkar väga 500 kg. 2 kg är maxgivan för varje tillfälle. Om din häst då inte behöver mer än 0,4 kg/giva så finns det ingen anledning till att ge den mer foder. 

Det finns många olika sorters kraftfoder, de vanligaste är olika former av spannmål som havre och korn. Till kraftfoder så räknas även kli, betfor, soja, linfrö och olja. Pellets och Müsliblandningar är en blandning av olika kraftfoder. Det bästa är att läsa på och veta vad de olika fodren innehåller, samt begära en analys av höet och sedan testa sig fram för att se vad hästen gillar bäst. Eller helt enkelt ta hjälp av en foderexpert som kan räkna ut det åt dig.

Tyckte ni att detta inlägg var intressant? Under dagarna framöver så kommer det att komma upp inlägg om olika sorters kraftfoder och vad dom är gjorda av. Senare så kommer det upp angående grovfoder också. :)



/Matilda

Diss



Dagens diss går till denna fleecetröja ifrån hööks, jag kan verkligen inte förstå hur man kan få för sig att göra en tröja i denna gräsliga färgkombination. Blått, lila och vitt - I fleece?! Det första misstaget var väl att ha någonting vitt på tröjan, om man skall ha tröjan i stallet så är vitt verkligen den sista färgen som man vill använda. Det blir snabbt smutsigt och ger ett ovårdat intryck. Nej, den här tröjan föll mig inte i smaken för fem öre.

Vad tycker du?

/Matilda

Underbart ridpass

Dagens ridpass blev på Prince, helt underbart var det. Till en början så skulle jag ha haft HT, men så blev det inte. Sen så skulle jag ha haft Filur, men då så skulle han ha gått 3 pass på raken (vilket han nog inte skulle ha orkat) så det slutade med att jag fick älskade lilla Prince! Prince är då en liten B-ponny, han går därmed för det mesta knattelektionerna och är ganska så stel "på grund" av det. Vilket är helt förståerligt, han behövs helt enkelt där.

Hur som helst så övade vi mycket på ställning och böjning, sådana saker som Prince är expert på att komma undan genom att stenhårt gå emot skänkeln och säga nej till allt. Men jag var verkligen inte på humör för att han skulle få komma undan, så med en stenhård skänkel och lite ledande tygeltag så klarade jag av att parera honom. På slutet så bar han faktiskt sig själv i ca 5-10 steg i långsam arbetstrav med längre steg. Riktigt nöjd blev jag med honom då han väldigt sällan bjuder till i ens så många steg, så jag hade gärna fortsatt i 30 - 40 minuter till men tyvärr så var lektionen slut då. Men jag får väl hoppas på att få honom nästa vecka igen!


Grymt söt, men ofokuserad, bild på Princeluren!

/Matilda

Fölhantering



Har fått en del frågor om fölhantering. Det pratas mycket om hur dem skall hanteras, när man skall börja vänja av dem osv. Tänkte skriva lite kort om min åsikt och mina erfarenheter här.

För det första hatar jag det ordet, fölhantering. Det är faktiskt en klok liten själ vi pratar om, inte ett ting som skall tjäna oss. "Sätt hårda gränser från början annars är det kört. Lägg hästen ned redan när den är ett par dagar gamla", blablabla. Struntprat, tror inte ett dugg på det. Föl är lika mycket häst som en fullvuxen häst, eller faktiskt, de är oftast mer häst då vi ej brytit ned dem än. Om ni lyssnar till hästen istället för att gå efter olika program och mallar man kan läsa om på internet och i böcker så kommer ni att uppleva en helt ny värld.

Minna, fölet som är hagkompis med Hymris föddes tyvärr ej i hagen utan hos hingsten ett par mil härifrån.. Och det dröjde ungefär en månad innan hon kom till oss. När hon kom så hade hon ej haft kontakt med människor, inte alls. Hur skall man börja? Återigen lyssna till hästen, vad vill hon/han?
Minna var mycket nyfiken, men gick självklart inte fram direkt då inte hon visste vad vi var för konstiga tvåbenta typer. Jag spenderar mycket tid tillsammans med hästarna i hagen, så när hon kände sig redo så gick hon helt enkelt fram till mig när jag satt ned på huk. Och den dag hon ville bli kliad i pannan och var redo för det, då gjorde jag det. Det syns så tydligt om man bara ser. Igår kom hon fram till mig och jag testade att lyfta benet, har aldrig tidigare försökt, men inga problem där inte! Vad ligger bakom det, träning? Verkligen inte. Vi har byggt upp ett förtroende för varandra, det är det som behövs. Hon kan kontrollera sina kroppsdelar och vet mycket väl hur man lyfter ett ben, det är ju inte det som det handlar om.

Det jag vill komma fram till är att dessa varelser är mycket kloka och välmedvetna om sina val och viljor. Dem skall ej brytas ned, lika lite som vi skall brytas ned. Det handlar om att respektera dem, som vilken annan individ som helst. Grimvänjning osv, lär känna hästen istället, det är så grymt mycket mera värt. Det gäller, även din hund, din vän, allt som lever.



/Madde

förlåt gånger tusen

Jag vet inte vart jag ska ta vägen längre, jag har bråkat med för många personer som jag aldrig ville bråka med. Jag mår sämre och sämre för varje dag och det känns som om jag bara sjunker neråt, i stallet så försöker jag vara positiv och jobba på samma sätt som alltid. Men jag vet att många ser rakt igenom mig, även om dom inte vågar fråga vad som hänt.

Jag tänker för mycket, oroar mig för framtiden även om jag inte borde göra det. Hur många gånger har jag inte fått höra att jag borde leva i nuet och sluta tänka på det negativa, men det är svårt ibland att behöva stå där och vara den där starka tjejen. Hon den där som aldrig blir ledsen, hon den där som tål alla fula ord utan att lyfta på ett ögonbryn. Jag tar på mig för mycket, fotograferingar när jag borde göra läxor, Billy när jag borde vara med mina vänner - Jag sätter allt som jag måste göra framför det viktiga. Jag bränner mina pengar på Billy, jag bråkar med familjen, jag bråkar med vännerna, jag är elak helt enkelt.

Jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv den dagen Billy försvinner, han är mitt allt och min enda stjärna, den enda som betyder någonting. Men vad händer när stjärnan faller, vad ska jag göra då? Jag vet inte hur jag ska klara av att bara ligga hemma och inte göra någonting, ännu en gång. Jag vill bli någonting, jag vill göra någonting med mitt liv - Jag är inte en sådan person som ska sitta hemma och göra ingenting, jag är inte den personen. Jag vill ut och springa, men mitt knä sätter stopp för det. Jag vill också ha den där personen i mitt liv, som jag kan älska över allt annat utan att känna mig skyldig. Men jag klarar inte av att släppa någon så nära inpå mig, jag hatar det.

Så vad är det för mening med livet
Om man inte klarar av att hantera det
- m

Underbara djur!

I förrgår när jag var till hästarna så kom Minna springandes till mig. Hon halvt stod på mig och skulle bli kliad över hela kroppen, och hon kliade tillbaka. Innan har jag knappt fått klappa henne i pannan, och ifall jag skulle försökt klappa på halsen så skulle hon vänt om och lyft rumpan - helt otroligt hur fort hon utvecklas. Eller vi har utvecklas antar jag. Jag satt i hagen jätte länge och vi kliade varandra, ibland så reste jag mig och så sprang vi runt i hela hagen. Jätte kul! Det kändes verkligen jättebra, jag kunde äntligen vara fokuserad och vara närvarande, något jag haft svårt med ett längre tag.

Jag körde sen vidare till vår sommarstuga där jag skulle hjälpa till och måla lite.. Jag tog ett paket knäckebröd och gick in till ungtjurarna istället! Där vi har stugan finns det nämnligen en enorm hage som går runt vår stuga där det står en stor flock med ungtjurar (ungdjur, kalvar och några äldre) av rasen Highland Cattle. Denna ras sägs vara blyg och farlig. Dvs dessa skall man inte gå in till... Jag har varit där flera gånger men dem har inte riktigt vågat komma fram ordentligt innan. Det handlar om dåliga erfarenheter av djuren, och en onärvarande Madde. Så jag satt ett tag på en stubbe och åt lite bröd och sen så kom dem faktiskt! När den stora (denna tjur är ENORM, mkt större än Hymris) kom fram så hängde resten av flocken på. Den stora åt direkt ur handen på mig till och med. Efter ca 1h tillsammans med dessa underbara vänner så fick jag mer än gärna klia några av dem i pannan - mysigt värre tyckte dem!

Idag kunde jag vara närvarande och vilken skillnad! Djuren har så mycket klokheter att dela med sig utav och jag är tacksam över att få dela de med dem.
Nu har jag tyvärr ingen bild från några av dessa tjurar, och bilderna på Minna har ni ju sett så lägger ut en bild på en highland cattle helt enkelt! :)



/Madde


Hööks shopping

Var ju till Hööks efter Glada hästen, men glada hästen shoppingen får ni när jag kommer hem! Men detta är iallafall vad jag köpte på Hööks! Riktigt nöjd! :)





Mitt älskade BOLT-schabrak som jag suktat efter sedan det kom ut, men nu så är det mitt! Jag skall väll bara ut till stallet och se till så att det verkligen passar nu då! Bilderna är aningen missvisande då det är mörkare i verkligheten.



Repgrimma med tyglar, strl M. Kände att jag var i behov av detta, men jag ska försöka knyta en egen repgrimma i lite mjukare material eller be någon annan att göra det åt mig. Denna var tyvärr aningen stel, men vi får se hur den sitter på Billy innan jag bestämmer mig. Hur som helst så ska jag försöka få tag på en i en till färg.



Hittade även på detta underbara, och billiga, hästgodis! Ett hästgodis med smak av vildäpplen och formade som hjärtan. Och när jag luktade på en av dom så luktade dom gelehallon, så jag kan leva med att ge B det här! 

Jag köpte även en tomteluva som jag ska fixa iordning så att jag kan ta julbilder på Billy i vinter, men nu så ska jag iväg till stallet och testa alla grejer!

/Matilda

EDIT: MADDE ÄR INTE HEMMA OCH KAN EJ BLOGGA PÅ ETT TAG

Frihet

Vad är frihet egentligen? Är det att släppa ut hästen i skogen och säga att nu är du fri till att göra vad du vill, eller är det att helt enkelt ge hästen en valmöjlighet till att säga ifrån? För mig så är det svarsalternativ nummer två, att ge den en valmöjlighet och tillåta hästen att säga nej, jag vill inte. 

Friheten existerar inte längre i hästarnas värld, dom flesta är hanterade ifrån födseln och hagen har blivit deras frihet. Så vad händer då när dessa dyra hästar stängs in i supersmå boxkvadrater för att få lite friskluft, när dom har manen i knoppar, svansen i svansskydd, ett täcke på sig och skydd över hela benen - Är det frihet för den hästen, eller är det djurplågeri, då just den hästen säkerligen inte vet om någon annan form av frihet. Just denna häst kanske har det superbra i sin lilla fyrkant, och står där och tänker "Det här är livet" med en stor lycka i sitt hjärta, den kanske lyser upp när dens ryttare kommer in och säger att "Nu är det dags för träning igen". För hästen vet inget annat liv, och antagligen så uppskattar hästen sitt liv då och utvinner det positiva ifrån det. Och det är just när ni läst denna text, som ni bör ställa er själva frågan;

Vad vet vi, och vilka är vi att döma andra för detta?

Man kan inte göra mer än att försöka hjälpa till, men vill inte den personen ha din hjälp så får du helt enkelt acceptera det, hur gärna du än vill. För vill ingen ha din hjälp, så kommer ingen att lära sig ifrån dina upplevelser och erfarenheter. För även om du står för stora skogshagar, så kanske inte andra gör det. Sprid din kunskap, men visa respekt för andras åsikter och försök inte att köra över dom med en moralpredrikan om vad som är rätt och fel. För det som är rätt i dina ögon, kan vara helt fel i andras.

Så nu, så tänker jag utmana mig själv och vill att ni ska döma mig till 100% och säga vad ni vill om mig. Jag tål hårda ord som snälla, och jag vill att ni dömer dessa två bilder på mig och B, även om den första är lite ofokuserad.





/Matilda

Home

Hemma igen efter att ha vart till Västerås, Örebro och Boda Borg. Shoppat som en galning på Hööks & Glada hästen, fick med mig massor utav saker hem. Bilder ifrån båda shoppingtillfällena kommer snart, samt en liten man-guide som jag utlovat för inte så länge sedan, men för tillfället så sitter jag i soffan och pratar med Madde över msn. Samtidigt som jag försöker hindra en liten kattunge ifrån att döda bokstäverna som dyker upp på datorn medans jag skriver i inlägget. Hon har redan hoppat upp på tangentbordet och satt sig på det så att jag har fått radera stora delar av inlägget för att skriva om dom, (samt så har hon stängt av internet ca 2-3 gånger)

Är det någon av er läsare som kan se mina tidsinställda inlägg ifrån när jag var borta? För Madde kan inte se dom men jag kan. Vet inte om det har blivit något strul med publiceringen eller om det är Maddes dator som krånglar med att visa inläggen? Annars så får jag väl publicera om inläggen så att ni kan få läsa dom? :)

/Matilda

Beslutsångest

Nu är det såhär att jag har världens beslutsångest och uppdaterar därför otroligt dåligt här.. Det är så att jag skall börja tvåan nu i Falun. Jag går i världens bästa klass, och vi har superkul! Vi är bara 4 st i klassen och så är vi även några fler som pluggar de vanliga ämnerna tillsammans. Det är en perfekt klass och skola om man är övertrött, vi tar bussen dit tillsammans, sover innan skolan, leker igenom lektionerna, dricker kaffe och äter kakor (både under lektionerna och rasterna) leker lite till och åker hem igen, eller ja de få dagar vi är i skolan. 50% består ju av praktik, men även där brukar vi hålla ihop. Jag trivs alltså super, men imorgon då skall jag ringa rektorerna och antagligen byter jag skola... Det känns superfel eftersom vi har så kul, men jag kan inte stå för vad jag gör längre i skolan. Linjen är alltså inget för mig, och jag klarar ej av att gå den. Jag är superintresserad av hovar, men skulle aldrig kunna slå på en sko igen. Skall ju dessutom utbilda mig till hovformsspeciallist. Och att 50% kommer vara hos hovslagare (och i sthlm med dig louise haha), det blir ju himla fel!

Jag har tänkt över vad jag skall gå istället, min vän Tiina skall också gå om ettan och börja på Resturang - Livsmedel. Och det har även jag funderat på, servitris - bartender är inte helt fel! Men så var det detta med kötthantering.. Aldrig. Jag har även mycket länge velat bli lastbilschaufför. Att köra lååånga sträckor (minst 50mil) och framförallt på natten är något som skulle vara ett drömjobb för mig. Men så var det detta miljön, finns det miljövänliga lastbilar? Och så är det detta med krav och press, att gå fordonslinjen för mig skulle innebära otroligt mycket press, prestationsångest och krav. Det orkar jag verkligen inte med. Jag är otroligt lättpåverkad vad det gäller press och krav, jag tål det verkligen inte och har otroligt lätt för att gå in i väggen. Jag vill även jätte gärna gå hotellreceptionist i Örebro, men så var det detta med hästen. Dem menar att jag ej har tid med att pendla, och kan inte bo borta när jag har hästen här.. Jag funderar även nu på ifall det möjligtvis skulle gå att jag bytte från "hov" till "häst" för då får jag ju gå kvar samma klass och jag slipper att gå om. Men frågan är ifall jag måste ta hästskötarexamen då? Det vill jag inte, och än mer vill jag rida engelskt. Jag är som sagt var inte ryttare, och jag tänker inte heller blir för mitt egna ego.

Allt är så krångligt, men förhoppningsvis så klarnar det sig snart! Om ett par timmar så måste ju allt vara klart, usch..

Kram / Madde

Flugmedel

Har fått många tillfrågningar ifall jag kan skriva om flugmedel, jag har redan skrivit ett inlägg men gör här ett nytt men lånar dock lite från mitt gamla inlägg.

Flugmedel, ett medel som skall hålla flugor borta från våra kära hästar. Vad innehåller det? Hur värkar det? Och hur påverkas kroppen av det? Flugmedel finns i olika varianter, som gele, sprayform, salva osv. Det kan vara gjort av kemiska ämnen och det kan vara gjort av växter och örter. Det kan värka länge, det kan värka kortvarigt. Det man måste komma ihåg med dessa medel är att det är individuellt. Dvs, ett medel som fungerar till en häst kanske ej fungerar till en annan, och ett medel som fungerar bra i en del av landet kanske inte alls fungerar i en annan del av landet. Det finns alltså mycket som påverkar hur medlet kommer att värka och just därför är det svårt för mig att bedömma dessa medel, men jag tänker istället skriva om vilka jag rekomenderar som har fungerat för mig och ej skadar hästen/miljön, och även medel som jag ej skulle spraya/applicera på en häst.

Det vanligaste medlet vad jag förstått är Absorbine Ultrashield. Detta skall hålla i 14dagar och är i sprayform. Ultrashield har livstid karens, dvs medlet har påverkat kroppen så pass mycket att den skulle vara farlig att äta. Och nu skall faktiskt detta medel förbjudas, den 30 juni gick licensen för försäljningen utav detta preperat ut men förlängdes dock med 6 månader. Så vad som kommer hända med detta flugmedel återstår att se, men det är redan nu svårare att få tsag i då många hästsportsbutiker har slutat sälja det.


Denna text skall gå att läsa på baksidan av flaskan:

- If on skin or clothing, take off contaminated clothing. Rinse skin immediately with plenty of water for 15–20
minutes. Call a poison control centre or doctor for treatment advice.

-If inhaled, move person to fresh air. If person is not breathing, call 911 or an ambulance, then give
artificial respiration, preferably by mouth-to mouth, if possible.

-If swallowed, call a poison control centre or doctor immediately for treatment advice. Do not induce vomiting unless told to do so by a poison control centre or doctor. Do not give any liquid to the person. Do not give
anything by mouth to an unconscious person.

Vi kan alltså dö utav detta, vilket i alla fall jag inte tycker är så trevligt, eller? Att vi sen sprayar på detta på hästarna är än mindre trevligt, läskigt tycker jag. Absorbine Ultrashield innehåller också en mängd av gifter som är anledningen till varför dens kropp påverkas som den gör och varför vi, djuren och naturen kan skadas utav det.

Jag skulle inte vilja rekomendera detta flugmedel till någon annan, vet också att det imånga fall inte ens fungerar. Och när det fungerar så vet vi ju varför, gifterna.




Renons är ett till mycket välkänt flugmedel. Jag vet ej lika mycket om detta som ultrasiheld men vet att även detta i alla fall innehöll gifter innan och hade livstids karens. Kan tänka mig att detta liknar ultrashield en hel del men eftersom jag ej har tillräckligt med information om detta så vill jag ej skriva mer än så. Själv skulle jag dock inte använda detta.




Pioneer midge balm

Detta är ett balsam jag själv har använt lite denna sommar. Det gjort utan 100% naturliga råvaror och innehåller ej kemikalier och gifter. Pinoeer midge balm är mycket klåddämpande vid knott och eksem och fungerar även bra som insektsmedel. Anledningen till att jag valde just detta var för att det just är klåddämpande och även fungerar mot eksem, dvs det har mer egenskaper än att endast hålla flygfäna borta.

För mig har detta fungerat, är jätte nöjd! Men självklart så beror det ju på häst, miljö osv. Jag skulle ända vilja rekomendera detta till er. Det är dyrt men prisvärt, 320 för 500ml. Det är i balsamform och ej spraybart, det är dockej hårt som kräm. Utan mer som det shampoo och balsam vi själv använder till oss människor. Det kletas lätt på med handen eller en svamp. På hovbalans.com kan ni hitta detta. Där finns även fler insektsmedel, många av dem naturliga och utan gifter, men detta är det ända jag själv har testat.

Denna bild hittar ni på hemsidan, flaskan ni får hem har dock en lite annorlunda ettiket.

Sen kan man ju naturligtvis göra eget flugmedel, jag har ett nu jag sprayar på flugtäcket som jag gjort själv. Jag är dock inte så mycket för recept, och jag har i olika saker varje gång men kan försöka beskriva hur jag gjorde senast.

Jag fyllde en stor kastrull med vatten och lät det koka upp. Under tiden så skalade jag en hel vitlök och pressade i vitlöksklyftorna i kastrullen med vattnet (använd en vitlökspress). Efter vitlöken hällde jag i en mängd med timjan, hur mycket har jag absolut ingen koll på, men ha i så mycket ni tycker verkar bra. sen så stängde jag av plattan och silade allt så att det blev fritt från gegga och lät det sen svala.

Detta har funkat toppen för mig, det luktar illa men det är väl vad som är meningen med det! ;)

Ett medel jag nyss upptäckte genom google bildsök var Absorbine ultrashield green, natural fly repellent. Jag vet tyvärr inget om detta, men kanske tas det fram mer nu när Aabsorbine Ultrashield förbjuds? Skall forska mer om det i alla fall, någon som vet något om det?

Absorbine UltraShield Green Natural Fly Repellent (Absorbine)

/Madde



Nu får det räcka

När ni rullar in med mindre trevliga kommentarer, så blir jag riktigt irriterad. Speciellt när jag ser att många av dom kommer ifrån Borlänge, och antagligen är patetiska människor som jag eller Madde känner (och har bråkat med).


När jag då får in denna kommentar ifrån en viss "Isabell". Hur tänker du här? Hade du ens tagit dig tid till att läsa min kommentar under inlägget, eller var du bara för korkad för att uppfatta detta? Jag undrar vad som gick fel hos dig, när du sitter och lämnar "anonyma" kommentarer på min blogg, bara för att klaga och hacka ner? Låt mig ha mina åsikter eller stick, that's it.

Hur tänker du när du skriver denna kommentar, du har ingen aning om vilken blogg jag skriver om. Jag har inte nämnt någon blogg och har dessutom inte heller skrivit ut namn. Självklart så får dom väl ha sin design så då, jag gör helt enkelt en ny och snyggare till denna blogg. För jag kan rakryggad säga att jag aldrig kopierat någon annans verk i hela mitt liv, detta gäller allt ifrån kodning till texter. Kopierar jag någonting ifrån någon annan så frågar jag om lov först och väntar på ett klartecken. När dessa personer helt enkelt har lagt till ett "/style.css" efter våran bloggadress och kopierat stilmallen rakt av och sedan gjort bloggen ca 100px smalare.
Då det är en helt nystartad blogg som kopierat det rakt av så är det extremt tydigt att dom kopierat våran. Dels så har dom nya bloggarna en ny uppbyggnad på stilmallen, jag har själv kopierat över min gamla stilmall ifrån en utav mina gamla bloggar och modifierat den till att passa våran nuvarande blogg. 

Men visst, tro vad ni vill - Jag och Madde vet sanningen och jag hoppas innerligt att den patetiska bloggägaren till den bloggen läser detta inlägg. För du är inte värt ett uns för mig, jag önskar att jag aldrig träffat dig.

nu hoppas jag att det gått fram klart och tydligt vad jag menade, kanske?
/Matilda

Jobb

Idag jobbade jag 07:00-16:00, tog moppen från stugan till jobbet, ca 3mil.. Drygt var det! Hästarna gjorde hur som helst dagen värd, så underbara är dem :) Gutten kallas numera för Gurkan, och jag har börjat prata kinesiska med Patrik, han såg VÄLDIGT förvirrad ut.. Jag glömde även mina tröjor i Einars krubba så han hade haft runt dem i hela boxen, kissat på dem osv.. Men me det är min mammas tröja och min syrras tröja, så vad gör det ;) Jag fick dock gå i kortärmat hela dagen, och det regnade alderless för mycket! Så när jag kom hen så somnade jag direkt i mitt varma täcke och vaknade igen vid 22:00..

Imorn försvinner jag ett tagmen skall försöka hinna skriva tidsinställda inlägg, ha det gött!

/Madde

Ingen ridning

Det blev ingen ridning idag, jag åkte ut till HT runt 11 och mockade ur det sista (får säga tack till Carin för att hon kunde hjälpa mig lite) samt skrubbade rent på väggarna. Det var mysigt att få göra någonting sånt, dock lite surt för mig då Mats ställde fram skopan precis när vi var klara med urmockningen och redan gått ner med allt till gödselstacken. 

Men precis när Olivia kom upp ifrån sin första ridtur på Prince så började det duggregna lite, det var väl okej men det blev snabbt ett värre väder och nu så vräker regnet ner utanför mitt fönster (som trots det får stå på glänt). Vi får se hur jag gör med Billy idag, jag kanske strunar i att åka ut för att ta in honom i stallet och rida ut i regnet. Det känns inte riktigt som om det skulle uppskattas av varken mig eller honom då ingen av oss gillar regnet. Hur som helst så får vi se hur det blir med den saken, tyvärr så blev det inga bilder ifrån idag i stallet då jag inte vågade ta ut kameran till hagen. 

Imorgon så fyller jag år, jag blir 15 och borde väll antagligen ligga här och vara glad över det? Nje, snarare lite besviken och ledsen då den enda presenten som jag ville ha inte finns att få tag på. Pirates of the Caribbean, bokserien. Så om du säljer den bokserien begagnad som ny, snälla hör av dig till [email protected] direkt. Jag vill verkligen ha den nu


en söt, ovisad bild på en HT direkt efter duschen!

/Matilda

Myshymra

Idag tog jag moppen från stugan till byn där Hymra står. Hon och de andra hästarna stod i den delen som det var shettishage i förut så jag gick dit med lite rengöringssprit, paddar och massor av morötter. Hymris kom glatt till mig, jag gjorde rent såret och hon var jätte duktig och stod stilla (hade inte grimma eller nåt sånt) . Sen fick hon lite morötter, och vi småpratade lite. Idag var det en sån dag hon blev inspererad av människogrejer, och gärna ville se lite sånt. Och lite spontant frågade jag om hon ville lyfta sitt framben och ifall jag fick hålla i det , och det gick bra. Sen häst-bugade jag och stod kvar så och frågade Hymra om hon ville, och vet ni vad? Hon bugade. Vi har aldrig bugat innan och aldrig försökt, men det handlar inte om det. 

Trickträning är verkligen inget för oss, det är en människosak som oftast är människans nöje, och sen tycker jag inte om träning (inte hymra heller). Men det här var nåt som jag bara kände var rätt att göra, och hon var superposetiv till det! Vi viftade lite på ben, bugade, skakade på huvudena, småpratade och kliade varandra - supermysigt!

/Madde

Älskar du verkligen din häst?

En fråga som jag ställt till mig själv är: Älskar jag verkligen Billy?

Jag vet att jag tycker om honom tillräckligt mycket för att börja gråta när tanken om att han ska försvinna en dag slår mig. Den rotar sig djupt inne i min hjärna och fyller mig med tvivel för framtiden, det är verkligen jag i ett nötskal. För när dessa tankar når din hjärna, att din livspartner och bästa vän kommer att lämna jordlivet för att flyga vidare utan dig - Dom försvinner aldrig. Tankarna finns i mitt bakhuvud varje dag och dunkar, ibland så blir dom värre och när jag sitter uppe på Billys rygg så är dom nästan helt borta. För när jag sitter där, så känner jag frihet

Men när jag sedan kommer hem, det är då som tvångstankarna kommer. Varför spenderade jag inte mer tid med honom? Varför stannade jag inte kvar den där extra timmen i stallet som jag hade tid med, och satt ute i hagen? Ja, ni ser ju hur jag tänker och förstår antagligen varför det förstör en hel del för mig och Billy nu när horisonten börjar närma sig och vi behöver varandra mer än någonsin. Det är nu som det är dags för oss båda attt tillsammans ta det där stora steget rakt ut i intigheten och lossa banden till resten av världen, det är vi nu, och ingen ska få ta det ifrån oss.

Så ni förstår hur det skär i mig, när jag står med problemen om hur jag ska göra det bästa för Billy, när jag sedan ser dessa ponnysparkar, ryck i munnen och spöna viner genom luften för varje misstag hästen gör. Detta är ryttare ifrån alla möjliga kategorier, vissa mer än andra. Ofta så ser man detta på just Ponnytävlingar, speciellt B-ponny & C-ponny, då dessa tävlingar består av yngre ryttare som är uppvuxna i tävlingsanda och inte fått se "den andra sidan" av hästhantering. Hur kan dessa skitungar påstå att dom älskar sina hästar, och att dom hästarna älskar dom, när dom inte behandlar hästen med respekt?

Det är verkligen många i min närhet (SOM ÄR MINA VÄNNER) som jag skulle ha valt bort, om vi bara gick utifrån deras hästhantering. Visst, ingen är felfri, men dom pratar hela bunten om att hästen ska ha en stor respekt för människan. Ni kan ju bara gissa hur dom lär hästarna respekten? Jo med spön och sporrar, och det är där som den klingande raden "Du kan inte lära någon att dansa med spö och sporrar" går in i mitt huvud. När dom pratar om skarpa bett för att klara av hästarna, för att hästarna är starka och dumma. Varför ska det vara på det här sättet? Vem förtjänar att få piskas genom tävlingsbanorna, för ni tävlar för att erat eget ego ska få växa och ni ska få känna er bättre än alla andra. Jag förstår er inte, nog för att jag alltid vart en tävlingsmänniska och jämt haft ett tryck på mig själv om att prestera på träningar och lektioner, men jag vägrar göra det genom att dra hästarna i munnen och sparka som en idiot.

Vill inte hästen hoppa inne på tävlingsbanan, men går som en klocka hemma - Då så kanske inte tävlingarna passar för just din häst, och du kanske borde hitta en ny väg med h*n. Även om du gillar hoppningen bäst, borde du inte göra det som din häst älskar och är passionerad för, och sätta det i första hand? Nog för att man inte kan ha hästen som en gud, och springa iväg i skogen med den och om den vill så får den springa ut på riksvägen. Men man behöver inte sätta gränserna som ett skal runt sig själv och hästen, för vem säger egentligen att du inte får rida i en halsring och låta hästen springa järnet över ett fält - För att h*n vill det!

Bara för att jag tycker om dig som person, så betyder det inte att jag accepterar din hästhantering.


I'm gonna run right to, to the edge whith you

/Matilda

 


Let me try

Jag vet inte när jag kommer tillbaka, jag skall dock försöka att börja skriva lite igen. Jag kan inte lova att jag kommer skriva ofta och mycket, eller mer än det som jag kommer att publicera idag, men jag skall försöka. Ni måste låta mig få den tid jag behöver för att bearbeta det som hänt, det kommer aldrig att gå annars. Och när jag känner mig redo så kommer jag att skriva om vad som hänt, men det kommer när det kommer.

My soul is painted like the wings of butterflies,
Fairy tales of yesterday, will grow but never die,
I can fly, my friends!

/Madde

Arg som ett bi

Fy sjutton vad less jag blir på vissa saker ibland. Men speciellt på när jag får mina verk nästan 100% kopierade, mina idéer hamnar på andras bloggdesigner och används som motiv till bilder. Alldeles nyss så kikade jag in på en blogg, hittade till den via en länk på daywievs - Och det är en tjej som jag vet har kollat in på vår blogg. 

Och det var att man kunde få titta på den nya designen, och när jag gick in och kollade - Tror ni inte att det var en nästan exakt likadan bloggdesign som den vi har här? När jag sedan kikade in i deras stilmall så var den likadan till  99%. De enda undantagen var att hon hade en annan länkkod och gjort allt ca 100px smalare. Dålig stil? Svar ja.

Nog för att man ofta får höra att "Men om dom kopierar det så betyder det ju att dom gillar det, ta det bara som en komplimang". Men hur lätt är det att ta det som en 'komplimang'? Att någonting som du suttit och kämpat med i flera dagar - Bara hamnar på en ny blogg för att den personen är för efterbliven för att förstå att man blir sårad, och besviken, på när en liten tattare stjäl ens idéer hit och dit. När det dessutom inte är första gången detta händer med just denna person så blir det ju lite värre.

/Matilda

När orden inte räcker till

Bloggpaus för min del ett tag framöver

Friheten är ditt vackra namn.
Vänskapen är din stolta moder.
Rättvisan är din broder.
Freden är din syster.
Kampen är din fader.
Framtiden ditt ansvar

Vila i frid hjärtat mitt <3

/Madde

Dressyrpass

Red en ordentlig genomkörare på Billy idag. Och för en gångs skull så var han positiv till det! Han är en utav dom ponnyerna som verkligen avskyr dressyr ifrån botten av sitt hjärta. Skulle Billy kunna säga hans åsikter rakt ut så tror jag nästan jag skulle få orden "jobbigt", "dötrist" och "onödigt". Haha. 

Hur som helst så arbetade jag mycket med volter och serpentiner idag, men även lite ökad trav och skänkelvikningar. Lite öppna blev det men jag märkte snabbt att han faktiskt inte orkar bära sig ordentligt i öppnorna så jag försökte köra på mer på volter och serpentiner för att få igång hans tankeverksamhet lite och han skulle höja ryggen ordentligt. Han blev inte lösgjord, långt ifrån. Tyvärr så är Billy alldeles för stel för att bli lösgjord på ett endaste pass, men jag skrittade igång honom i ca 30-40 minuter för att han skulle få igång blodcirkulationen ordentligt och bli lite varm.


Före och efter ridtur, haha.

/Matilda

Bloggar jag läser

Jag har faktiskt några bloggar som jag läser. Den jag läser mest utav alla, som dessutom är min favoritblogg, är inte en utav de största bloggarna. Men jag hoppas verkligen på att denna är påväg upp i bloggvärlden som det verkar som, för båda tjejerna på bloggen borde få sitt arbete uppmärksammat då dom är riktigt duktiga med hästar. Den jag följt mest, är Melina som äger Sopot. Så hon var väl den första anledningen till att jag började följa bloggen - Då det var via hennes Dayview som jag fick syn på att dom skaffat blogg. 

Så enligt min personliga smak så säger jag nog denna topplista.

1. http://humlidumli.blogg.se/

Helt grym blogg! Handlar för det mesta om vad tjejerna gör på dagarna med sina hästar, men ibland så kommer det upp lite smått och gott imellan inläggen. Det är grym update och dom skriver på ett bra sätt, som får en att verkligen förstå hur dom menar när dom försöker förklara olika saker. :)

2. http://dressyrmupparna.se/

Får nog säga liknande som ettan, grym blogg - Grymma bloggare. Duktiga tjejer, hade lätt tagit förstaplatsen om inte dom ovanför vart så otroligt duktiga på att blogga som dom nu är. Totalhiss till Dressyrmupparna, visste ni att jag lätt tänker köpa saker ur deras kollektion?

3. http://oldhaunts.blogg.se

Drivs utav en vän till mig, gör vackra armband utav hästtagel och arbetar med sin shetlandsponny Ruben. Bra blogg, bra tjej, femstjärnigt!


Sådär, nu så har ni fått min personliga top-3, men den ändras ifrån dag till dag på vilken plats dom ligger på haha! Sen så gillar jag att läsa ponnysanning ibland, men det är absolut inte någon favoritblogg hos mig. Bloggar ska vara bloggar där dom som äger bloggen - Bloggar om sina liv, inte om andras. :)

/Matilda

Hymras hovvård

När Hymra kom till mig så hade hon innan verkats med en Vinkelslip av ägaren själv. En vinkelslip är ett verktyg som man använder till slipning och kapning av metall och sten, dvs verkligen inget man hanvänder till hovvård. Det har i sin tur lett till att ingen fått verka henne, och hennes hovar såg förjävliga ut. Vi känner en hovslagare och då jag vet att han aldrig skulle slå tillbaks så fick han ta hand om verkningen. De tre första gångerna åkte han i väggen, men han hade om tur var tålamod och numera har hon stått lös på gången! Hans verkning stämde dock inte in med Hur hymras hovar vilel se ut, men var samtidigt den enda som fick verka henne. Men nu har jag som sagt var äntligen fått tag i en hovvårdare, Emma!

Emma kom för första gången igår, och tyvärr började det lite dåligt med att Hymra står på bete och ej gillar ppbindningsplatsen, är väldigt orolig där.. Men Emma hade tålamod, Hymra stod itne still, ville inte lyfta fötter, skulle dra henne i byxorna, trycka ned henne på ryggen när hon stod böjd, men hon hade tålamot med Hymra vilket jag är jätte glad över. Hon använde en "hoofstand" vilket Hymra aldrig varit med om, men det gick ganska bra med den, hon var åtminstonde inte rädd för den!


bild på hoofstand i tre olika storlekar, shettis, standar och större kallblod. Den gröna gummigrejen som är på nu lägger man hästens ben på när det är böjt och man verkar, den svarta gummigrejen används när hästen har sitt ben sträck framåt. De runda ringarna är magneter som man fäster sina verktyg på.

Hon tyckte hur som helst att hon var ganska slät och fin i hovväggen, inga dumma foderränder/fångkänningar osv, dock något utflyten (lång i tån) men det kommer att ordna till sig! :) Strålarna var också släta vilted tyder på att hon har använt dem, dock har hon gått lite väl mycket på hovväggarna.. Det här var i alla fall första verkningen och det tar ju tid att rehabilitera hoven! Jag skulle inte vara rädd för att använda bootsen, och hon kommer tillbaka om ca 4 veckor! Så än finns det hopp, Hymra kommer nog att få fina hovar!  Jag skall också gå SANHCP grundkurs 27-28 Augusti och sen underhållsverka Hymra själv, så då komemr Emma att komma hit med längre uppehåll för att kika att hovarna ser fina ut och att jag har gjort rätt.. :)


HB (höger bak)


Hymris :)

/Madde


Gårdagens fynd

Glömde ju helt bort att skriva ihop listan på vad jag köpte igår. Men vilken tur att jag kom på det u när jag ändå satt här med en ordentlig bloggbrist. 



Vi får väl börja med godiset då, det köpte jag med Vitlök & Örter på grund av att Billy hostar ganska så mycket. Han får lätt slem i halsen och jag har märkt att när jag gav honom sådant här godis så blev det mycket bättre, jag vet inte riktigt varför men han gillade det hur som helst. :)





Pannbandet ovan var väl antagligen mitt största fynd. Ett GlenGordon i rätt färg (hoppas jag, annars så säljer jag det vidare) som egentligen kostar 299. Men det var 75% off så jag fick det för ca 75kr. Ett riktigt fynd enligt mig, nu så hoppas jag bara på att det passar och är rätt färg. För jag tror verkligen att Billy skulle vara en riktig liten pärla i det. Han passar ju så bra i den färgen han har på tränset! :) De små bilderna är klickbara



Manborste & Mankam. Det behövdes nya för att fixa Billys man då den manborsten han har för tillfället har börjat tappa piggar, eller tappa "plupparna" på piggarna så att den blir vass och river honom i manen istället.

'
En vanlig borste och en hovborste, har redan en matchande ansiktsborste och snart så ska han ha hela setet. Köper in borstarna lite då och då, blå av alla nyanser är verkligen hans färg. Han passar så fint i det, även i rött och grönt passar han, men blått! Mums säger jag bara!

/Matilda

HT ridning

Även denna ridtur så blev det två varv runt slingan. Det är en bra slinga, travhästarna kör där. Dock så är det lite tungt underlag så det blir väldigt mycket skritt imellanåt. Vi vart en stor grupp, det blev Jag, Olivia, Josefine, Sofie & Bella som var ute med hästarna. Men mysigt var det, jag & Bella red barbacka. :) 



^ de små bilderna är klickbara ^
/Matilda

Fille

Red även en tio minuter på Fille idag. Olivia red på banan och det gick riktigt bra för dom, det märks verkligen hur mycket dom utvecklats tillsammans. När jag red Fille en gång för flera månader sedan, då så var han stel som en pinne och klarade knappt av att böja sig på volter. Nu så har Olivia gjort ett grymt jobb med honom och han klarar av att böja igenom hela kroppen på volter och i hörn. Han klarar nästan av att göra öppna och skänkelvikningar stadigt, men är fortfarande lite stel. 




olivia och fille




Jag & Fille

/Matilda
Vill ni se fler bilder? 
Kika in på www.dayviews.com - Användaren @forsstedt

Fyndat rejält på Aubiose!

Var iväg på rean vid Aubiose idag. Lite besviken på att dom inte hade mer rea på hästsaker. Det var nästan bara ridbyxor och kläder för ryttaren som var på rea, men eftersom att jag är som jag är så kom jag bara hem med hästsaker ändå! ;) 

Åkte dit med Olivia, vi planerade lite inför nästa vecka när jag fyller år. Troligtvis så åker jag, Olivia och Olivias föräldrar iväg till västerås den 9'de och blir borta i två dagar. Vi ska iväg till Boda Borg och gå på Hööks, Glada hästen, Hamre Hästsport & Ikea. Vi får hoppas på att det blir härligt väder en dag och hemskt väder den andra, bara så att man inte behöver känna sig så skyldig över att vara "instängd" i butikerna. ;)

Men nu så glömde jag ju helt bort vad jag faktiskt skulle berätta om, jag berättar mer om våra planer senare! Men dagens fynd, ja det blev faktiskt inte så många. Men jag köpte två påsar hästgodis (vitlök+örter), ett pannband (dagens fynd!!), hovborste, rotborste, mankam och en ny manborste. Billy är verkligen i behov av en ny manborste, då han har någonting i manen som kliar ritigt mycket på honom! Jag ska försöka få till lite kort på hur jag sköter hans man, det är stor skillnad ifrån hur det var förra sommaren och hur det är nu. Om ni skulle tycka att det var intressant?


ett inlägg med närbilder på allt kommer upp imorgon!

/Matilda

Måndag morgon

Höll på att svimma nu när jag såg att klockan var 16:00, trodde den var som mest 12:00... Jag måste åka och handla mat och göra lunch, jobbigt! Hur som helst hovvårdaren/hovformsspecialisten kom 10:00 idag, men berättar mer om det i ett inlägg senare ikväll. Känns i alla fall skönt att ha fått henne verkad nu. Efter det så åkte jag ned till Aaubiose för att kolla på ett flugtäcke, men jag tyckte att alla var för stela där, så jag åkte vidare till granngården. På granngården var alla deras flugtäcken mjuka, och jag köpte det mjukaste. Den var även utan magplatta vilket jag tycker är posetivt.

Ni flesta har nog redan reagerat, Madde, flugtäcke?! Och jag trodde faktiskt inte själv att denna dag skulle komma, då jag köper flugtäcke till Hymra.. Men det gjorde den, och det finns faktiskt en bra anledning till varför jag har valt som jag har valt. Minns ni Hymras sår? Det har ju varit under kontroll hela tiden, men igår när jag kom dit så var det helt annorlunda. Det var en STOR bula med ett stort köttigt sår, och hon hade jätte ont. Hon kommer att få en penicillin-kur mot detta men för att den skall fungera så måste flugorna bort. Det ända sättet är att hon får bära flugtäcke tills det blivit bättre.. Annars kommer hon så småning om bli riktigt dålig, förmodligen feber och det skulle behövas opereras och sys, och det vill jag verkligen inte. Så då är ett flugtäcke bättre, right?
Kan tillägga att jag ej använder halsen..


/Madde


RSS 2.0