Madde & Hymra film

"Tog Hymra till Paddocken för andra gången. Då vi flyttat till ett nytt ställe så var det väldigt nervöst första gången och hon sprang mest runt och "hingstade" sig. Idag var hon dock lugn, och hon hade en hel del att bjuda på! Det blev lite löslongering, lek och ridning. Löslongering har vi aldrig prövat på förut, så det var verkligen över förväntat. Ridningen var också helt nytt, har setat lite på henne förut löst när hon betat, men att rida runt i paddock har aldrig gått innan, och absolut inte löst. Underbara tjejen!"

http://www.youtube.com/watch?v=3jtDTZkzh7o


hmm...

Är det kul att läsa historierna eller vill ni läsa något annat? kanske kolla på en rolig bild?
//Johanna

Att odla god majs


En amerikansk bonde odlade mängder av fin majs på sin gård. Varje år anmälde han sin majs till delstatens tävling för områdets bästa grödor, och varje år vann han.

Ett år intrevjuades han av en reporter, som ville få reda på hemligheten bakom den prisbelönta majsen. Svaret gjorde reporten mycket förbluffad. Bonden berättade att han alltid delade med sig av säden till sina grannar.

"Men hur kan du ge bort säd till dina konkurrenter?" frågade reporten.

"Åh", sa bonden, "det är väl inte så svårt att förstå? Vinden fångar upp pollen och för den från fält till fält. Om mina grannar odlar undermålig majs, kommer korspollineringen att göra att min majs gradvis försämras den också. Om jag vill odla god majs, måste jag därför hjälpa mina grannar."


En gnutta glädje



/Madde

JAG ÖNSKAR DIG TILLRÄCKLIGT

JAG ÖNSKAR DIG TILLRÄCKLIGT

Pappan och hans dotter gav varandra en stor kram på flygplatsen. Båda visste att detta antagligen var deras sista möte - han var gammal och hade inte långt kvar, hon bodde långt bort och kunde inte hälsa på så ofta. Till sist hade det blivit dags för henne att gå till gaten.

"Jag älskar dig. Jag önskar dig tillräckligt!", sa pappan till sin dotter.

"Jag älskar dig också, pappa. Jag önskar dig tillräckligt"

En passagerare som stod i närheten kunde inte låta bli att fråga vad det betydde, att de önskade varandra "tillräckligt".

"Det är en önskan som gått från generation till generation i vår familj" svarade mannen." Det betyder:

Jag önskar dig tillräckligt mycket sol för att ditt liv ska vara ljust. Jag önskar dig tillräckligt mycket regn för att du ska kunna uppskatta solen.

Jag önskar dig tillräckligt mycket lycka för att du ska bevara livslusten. Jag önskar dig tillräckligt mycket sorg för att även små glädjeämnen ska verka stora.

Jag önskar dig tillräckligt många vinster för att du ska få allt du behöver. Jag önskar dig tillräckligt många förluster för att du ska uppskatta allt du har.

Jag önskar dig tillräckligt många välkomnanden för att du ska klara av det slutgiltliga avskedet"

//Johanna


Åsnan i brunnen

Det var en gång en bonde som hade en gammal mulåsna. En dag ramlade åsnan olyckligtvis ner i en brunn. Bonden blev ledsen, för han älskade den gamla åsnan. Men efter att noggrant ha undersökt möjligheterna att rädda åsnan ur den femton meter djupa brunnen, förstod han att det skulle bli omöjligt. Hon satt fast där nere på botten av brunnen.

Trots att han avskydde att behöva gör det, insåg han att det barmhärtigaste han kunde göra var att fylla brunnen med jord och begrava åsnan där hon stod. Det skulle förhoppningsvis bespara henne mycket lidande.

Han bad några vänner om hjälp, och tillsammans började de kasta ner ett spadtag jord åt gången. När den gamla åsnan kände den första jordhögen träffa ryggen blev hon förfärad. "Varför händer alla dessa hemska saker just mig?" Först ramlar jag ner i brunnen, och ingen kommer för att hjälpa mig. Nu försöker de glömma mig, genom att begrava mig här. Jag skulle ha försått att mitt liv skulle sluta på detta ömkansvärda sätt, Aldrig har det hänt något bra i vår familj, Pappa åsna blev aldrig något att räkna med. Mamma åsna gick på lugnande medel. Broder åsna var den fulaste i sitt gäng. Varför, varför måste detta hända?

Men medan åsnan stod där på botten av brunnen och tyckte synd om sig själv, fick hon plötsligt en lysande idé. Istället för att stå där och låta jorden begrava henne, skulle hon i varje fall kämpa under sina sista timmar. Hon bestämde att varje gång jorden träffade ryggen, skulle hon skaka av den och kliva uppåt, skaka av den och kliva uppåt, skaka av den och kliva uppåt.

Så hon började göra detta. Oavsett hur trött hon var eller hur smärtsamt det var så fortsatte hon oförtrutet att skaka av och kliva uppåt, skaka av, och kliva uppåt. Hon tvingade sig själv att vägra ge upp.

Tre timmar senare kunde åsnan triumferande ta klivet över brunns kanten och ställa sig på säker mark igen.

Samma jord som skulle begrava henne, räddade istället hennes liv. Allt tack vare hennes sätt att hantera sin svåra situation.

//Johanna

Vem tillhör gåvan?

Känner att uppdateringen inte är på topp så jag drar igång med en grej, det kommer komma upp tänkvärda texter nu varje dag texterna är inte skriva av mig om jag itne själv säger det ;)

Det berättas om en stor krigare, som trots att han nu blivit gammal fortfarande hade rykte om sig att kunna besegra vilken motståndare som helst. Hans skicklighet med svärdet såväl som hans vishet hade gjort att han samlat många lärjungar.

En dag fick den gamle mannen besök av en ung man, som var fast besluten att utmana och besegra den gamle mästaren. Mästarens lärjungar blev mycket oroliga när de fick se vem den unge mannen var, för han hade blivit vida känd som en hänsynslös krigare. Han hade nästan en kuslig förmåga att upptäcka motståndarens svagheter för att sedan utnyttja dem till sin egen fördel. Den taktik han använde, som hittils aldrig misslyckats, var att invänta motståndarens första drag, upptäcka den svaga punkten och sedan slå till med skoninglös kraft.

Lärjungarna, som tyckte mycket om sin mästare, ville inte se honom förnedras av den unge mannen och avrådde honom från att anta utmaningen.. Men den gamle krigaren tvekade inte, utan gjorde sig redo för strid.

Redan på väg mot platsen där striden skulle utkämpas började den unge mannen förolämpa den gamle. Detta fortsatte även sedan de ställt upp sig, och i ett par timmars tid vräkte ynglingen ur sig hånfulla, nedsättande och förödmjukande kommentarer. Han kastade jord och spottade mästaren i ansiktet. Men den gamle mannen stod orörlig, utan att säga ett ord till sitt försvar och utan att ge igen.

Till slut gav den unge mannen upp. Han bugade inför mästaren, förklarade sig besegrad och gav sig sedan hastigt av.

Mästarens lärjungar var förstås glada över segern, men kunde inte låta bli att lite besviket undra hur mästaren kunnat acceptera att lyssna till alla förolämpningar utan att ge igen.

"Om någon kommer till dig med en gåva, som du inte tar emot", svarade mästaren lugnt, "vem tillhör då gåvan?"

//Johanan


Friends for green

Mina vänner Yanal och Crille har som projektarbete skapat en blogg. Det är en blogg om miljö, hur olika faktorer skadar djur och natur, vad vi kan göra åt det osv. En mycket intresannt och rolig blogg! Kan ju avslöja att Yanals videobloggar är klockrena, och herregud vart tog hans dialekt vägen?! Skitkul :D

Så gör er och naturen en tjänst, kolla in deras blogg och gilla på facebook!

http://www.friendsforgreen.blogspot.com/


/Madde

Ramshyttan

Heej! Jag har verkligen haft fullt upp, men skall försöka göra en liten uppdatering nu iallafall. Jag har som sagt varit i Ramshyttan/Nora på praktik och kommer hem på fredagar och åker igen på söndag-kvällar. Har en vecka kvar där nu bara, sen skall jag försöka ta tag i bloggen på riktigt!

Ramshyttans hästgård är som det låter, en gård med hästar. Dem har 7 hästar, av dem är 4st frieserhästar och 3 st är islandshästar. Mina arbetsuppgifter har varit att ta hand om dessa underbara hästar! Jag har bl.a. ridit, tömkört, lekt/löslongerat på ridbanan osv.

Förutom hästarna finns även en katt på gården, Frida! En mycket klok katt måste jag faktiskt säga. Hon är inte den typiska "sitta i knäet och kela hela dagarna"-katten, utan kan mkt väl bita till då och då när man klappar henne, och hon är inte alls villig att sitta i knä. Men hon är hur underbar som helst för den hon är! Kan ju berätta att första natten så sova jag där ensam, fast helt ensam blev jag inte då hon sov med mig hela natten - gullekatt!

Sen så bor jag även med en från holland, Tibbe heter han. Dem har något som heter Wwoof, vilket innebär att det kommer volontärer dit från hela världen och är där och får uppleva denna miljö och kultur i ett par veckor. Mer om det kan ni läsa här: http://www.ramshyttanhorsefarm.se/swe/eko.html Det innebär alltså att jag kommer få träffa en hel del under mina praktikperioder på Ramshyttans hästgård.

Det här inlägget blev mycket kort och ganska ointresannt, men oroa er inte jag skall skriva ett inlägg nu som går lite djupare in på vad jag har gjort under dessa veckor Shisa, Lovisa, Johanna och även Amica har bloggat här. Första veckan hade jag med mig Systemkameran, men tog iprincip inga bilder, sen har jag väl några mobilbilder, men denna vecka lovar jag att jag skall ta med systemkameran och försöka ta kort på allt! Verkligen underbar by detta med vatten överallt.

Hoppas att ni har det bra iallafall, kom ihåg att ni kan ge bloggförslag under kategorin "önskeinlägg".

/Madde

Fång

Något som jag tycker är intressant är fång. Människor idag behandlar ofta fång helt fel och tar för givet att hästen INTE får äta GRÄS här kommer min åsikt om det hela!
Först och främst så har jag min egna häst i ett mysigt stall hos min granne. där finns det en shettis som ofta får fång och vi brukar hjälpas åt att behandla denna hästen som vi kan kalla för Lucky. 

Våran sommarhage har vi inne i en skog där det inte varit betat på säkert 20 år, alltså är det ganska bra gräs för fång eftersom det inte är så kallat "stressatgräs" som gräset blir när det betas kort år efter år och blir stressat för att det måste växa till sig. Och till den sommarhagen flyttar vi hästarna helst i mitten på maj INNAN gräsväxtligheten drar igång ordentligt. vi börjar då med att flytta hästarna fram och tillbaka mellan sommar- och vinsterhagen för att de (speciellt lucky) ska få vänja sig vid det nya gräset. 

Även om de får fång då?

Om de ändå får fång så gör inte jag som vetrinären oftast rekomenderar, att stalla in hästen i tio dagar. Jag säger inte att veterinären har fel, eftersom jag aldrig testat den metoden. Jag vet bara att fler fång hästar avlivas efter den behandlingen än den jag använder mig av.

Jag går ut och går. Jättemycket. Hästarna behöver blodcirkulation till benen. Om det är riktigt illa fång, alltså att de knappt kan gå, då motionerar jag de ändå mer. 3x10 om dagen alltså 3 gånger om dagen i ca 10-20 per promenad. Och en bra hovslagare/hovvårdare som kan verka (jag tycker det är bättre att ha hästen barfota om den ofta har fång) på ett bra sätt och som kan verka ofta så hoven aldrig blir förlång. 

Det brukar hjälpa med denna behadlingen efter ca 3-5 dagar har det ändå inte hjälpt, fortsätt gå! och när hästen frisknat till, ut och galoppera och få ur hästens energi (överskottsenergi) ur kroppen. För fång beror oftast på det. Att hästen har fått i sig för mycket energi (mat)/fått UR sig för lite energi så vi brukar köra lucky när han är frisk, för då får han ur sig mycket genom det.


Men jag säger inte att det veterinären rekommenderar är dåligt! Jag står heller inte i svars för att om ni använder denna behandlingen på eran häst och det inte funkar, det är inte mitt fel. Jag säger bara att såhär gör jag (och många andra) och för de jag känner så funkar det.


Med vänliga hälsningar Johanna!

RSS 2.0