Ridpass nummer två!

Det vart en sväng ut till Billy också, en som jag själv antog skulle bli kort. Men den blev längre än vad jag tänkt. Jag hann med att prata med Emma så jag fick med mig henne på en ridtur. Emma visade mig en längre väg utav en utav mina favoritvägar. Superhärlig, och på slutet så träffade vi på ett par riktigt söta minishettisar som stod och skrek till våra "stora" ponnyer för att dom ville hälsa. Vi gick fram till hagen men lät inte hästarna hälsa på varandra, med risk för att dom där små busarna skulle hoppa genom staketet. ;)

Det var en riktigt mysig tur, som verkligen måste göras om! ;)


bjussar på en söt liten bild på billy, ovisad tror jag nog?

/Matilda

Dagens ridning

Första passet för dagen är avklarat, snart så bär det av till Billy. 

Jag har ganska så nyligen kommit hem ifrån att ha vart och ridit på HT. Det blev två varv på en liten slinga där travhästarna brukar köra. Jag red som vanligt barbacka och försökte arbeta honom efter bästa förmåga. Helt otroligt nog så var han grymt taggad idag på arbete och kom till och med och gick emot mig i hagen, han som brukar stanna kvar högst uppe med Viola & Sonia. Men idag så lämnade han kvar dom där uppe och traskade iväg på egen hand. 

Jag hinner inte skriva så mycket mer, för jag måste åka direkt till Billy. Men jag bjuder på lite bilder ifrån dagen ändå! 









/Matilda

Fråga vad ni vill

Det här är ett tidsinställt inlägg så när ni läser detta så jobbar jag förmodligen, om jag inte klantat mig och ligger inne på sjukhuset... Jag jobbar tills 16:00 och med tanke på att jag dygnade innan och skall vara i Gylltäkt runt 9:00 imorgon så skall jag sova direkt jag kommit hem. Eller ja, jag tänker först åka till Hymris på hemvägen såklart, min fina lilla flicka.

Hur som helst så kan jag alltså ej blogga idag, men jag tänkte istället låta er ställa mig några frågor!
Ni får fråga mig precis vad ni vill, jag svarar på det mesta. Så snälla överös mig med frågor, alla ni. Det hade bara varit roligt!



/Madde

Inte ett ont ord

Sätt på, och läs..

Jag kollade igenom min gamla blogg för skoj skull och kollade även kommentarer jag fått. Fyfan vad arg och besviken jag är nu. Jag tål kritik, det gör jag, men att kalla min häst för elak, det gör man inte.

För att ta allt från början, när Hymra kom till mig så var hon mycket osäker i sig själv. Det märktes både i hagen och i vardagshanteringen. Om du skulle ha gått fram till henne i hagen, skulle hon förmodligen ha vänt sig om och kickat. Samma gjorde hon även mot hästarna, hon tålde ej fysisk kontakt, visste ej hur hon skulle hantera situationen. Om du skulle klappa henne, gå förbi henne var det även samma där, förmodligen skulle hon lagt bak öronen, tryckt in dig i väggen eller kickat/bitit. Gjorde hon det för att hon var elak? Verkligen inte.

Hymra har varit med om mycket, men henens liv tänker jag ej skriva om här, det är hennes och det är privat. Hur som helst så har det lett till att hon som sagt var hade otroligt dåligt självförtroende när hon kom hit. Och i situationer hon ej kunde hantera så aggerade hon utåt. Många ser dessa handlingar som aggresiva, och det var väl helt enkelt så det såg ut. Men hon gjorde aldrig något av ilska, för att skada och för att vara elak.

Ni kan nog inte förstå hur mycket jag fått stått ut med som hästägare under den perioden, varje dag så var det minst en som berättade hur elak och ouppfostrad Hymra var. Väldigt ofta fick jag även samtal då Hymra sparkat/bitit någon, och när barnen som bodde i byn blev träffade en efter en när de (utan lov) skulle klappa hästarna i hagen. Då blev jag rädd. Inte för Hymra, utan för vart vi skulle ta vägen. Jag fick i det här stadiet ta in henne själv då de andra i stallet blivit rädda för henne. Jag hade ingen på min sida, förutom älskade Hymra. Jag trodde inte jag skulle få ha kvar henne där, och kanske inte över huvudtaget. Föräldrarna är hästrädda, såg de en häst som bet någon skulle dem kalla den för elak.

Vad jag än gjorde var fel, när jag tog av henne skorna, då var det fel. När jag slutade helt med NH, då var även det fel. När jag slutade rida, slutade köra, när jag verkligen såg Hymra för den hon var, då var det fel. Vad vi än gjorde så var det fel, vi var helt enkelt dåliga. Men vet ni vad? Jag bryr mig inte, säg vad ni vill för vi är starkare nu. Jag tar inte illa upp, jag behöver ingen bekräftelse för att förstå vem jag är. Men snälla, inte ett enda ont ord om Hymra. Hon är den vackraste jag har, den mest underbara individ jag känner. Hon förtjänar inte era elaka ord.

Tillbaka till det jag skrev innan. Kommentarerna var inte roliga att läsa, jag lägger upp den som blev anledningen till denna text, den som väckte minnerna:

"jag har varit med i stallet och sett hur hon beter sig, och det är väll inte världens snällaste häst precis... hmm"

Det kan mycket väl hända att hon läser detta, men jag bryr mig inte. För vet ni vad, nu är jag så arg att jag offentligt skriver att hon som skrev den kommentaren är en bitch. Jag vet mycket väl vem hon är, likaväl som hon vet vem jag är , men jag står upp för vad jag säger. Så lilla vännen, ring du mig, jag har en hel del att säga dig med.



/Madde


Hörrni, vart kommer ni ifrån?

Nu så sitter jag och Madde och pratar över msn, vi är lite i chock. För över en natt så har våran statistik nästan dubblats, och vi är lite fundersamma över om det är någon som länkat oss någonstans eller vad är det som hänt? Eller är det för att båda är aktiva igen? Hur som helst så vill vi veta vilka ni är, och hur ni hittade hit! 

Ni får även gärna lämna eran bloggadress så kikar någon av oss, eller båda, in och kanske lämnar en kommentar efter oss!

/Matilda

Hymra och hovar

Mestadelen av denna dag har som övriga dagar hela denna sommar gått till att leta efter någon villig att verka Hymra. Hennes hovar ser förjävliga ut, och vill helst inte verka själv.. Jag ringde Birgitta, kursledare på SANHCP idag och frågade ifall hon kunde komma, med då visade det sig att hon just exeminiserat en hovformsspeciallist i Avesta. Så nu ska Emma som hon heter komma Måndag förmiddag och det känns super! Hon skall även ta av skorna på Opalen och verka henne, välkommen till barfotagänget Karro och Opalis!

Nu när jag har en hovvårdare så är det bara att söka vidare igen...
... efter ett löstfrift. För att bo i bondelän (dalarna) så finns det OTROLIGT lite lösdrift, speciellt i Borlängetrakten. Man tycker ju att lösdrift borde vara standard här, jag menar kossorna och strutsarna står ju på lösdrift? Jag vet ett lösdrift som faktiskt är på samma väg som jag bor på, men frågan är om hon inte står bättre där hon står nu. Samtidigt så vill jag ju ha en skogshage, ingen som vet ett lösdrift någonstans? Annars får jag väl göra som jag sade till Amica, ställa Hymra där när alla sover ;)

Nej nu skall jag leta vidare!


Hem sökes

/Madde

Rang

Jag började ju att läsa "Alla kungens hästar" från början igår igen, och beslöt mig för att skriva ned två stycken här som jag tycker är hur klockrena som helst. Det handlar om flockens struktur och rang skrivet av Emelie Cajsdotter.

"Om man kommunicerar med vilda hästar, talar de sällan om ledarskap. Men ofta talar de om överlevnad. För ett flyktdjur är det nödvändigt att i god tid upptäcka en eventuell fara, och när så sker, redan vara i rörelse. Då allt detta händer inom loppet av en sekund, finns det inte tid för tvivel eller inbördes osämja. Varje flockmedlem måste veta sin plats.
   Ur ett mänskligt perspektiv har vi studerat det här beteendet och valt att kalla det för rangording. Genom att göra det förutsätter vi att täthästen är gruppens ledare. Vi antar att denna häst är den snabbaste, starkaste och mest intelligenta.
   Som en följd av det är det många djurägare, som ber mig ta reda på vem av hästarna som är stallets ledare. Alternativt vilken människa de anser bestämmer. Men om man ställer den här frågan till en häst, får man alltid och utan undantag samma svar. De beskriver de olika flockmedlemmarnas personligheter, hästar så väl som människor.
   Djurägaren är sällan nöjd med det här svaret, men om man upprepar frågan svarar de återigen samma likadant. Om än med en mer detaljerad beskrivning. Samma sak sker om man pratar med hundar, eller andra flockdjur. De tycks vara omöjligt för dem att definera en, specifik ledare. Istället beskriver de ett sofistikerat samspel, där grunden för strukturen är att varje individ först och främst måste lära känna sig själv."

"I hästflocken sker dessa prövningar ofta genom fysisk konfrontation, och för oss framstår de kanske som maktkamper. Men syftet är inte att bryta ned den andre. Eftersom en svag individ, med dålig självförtroende, inte är till gagn för flockens överlevnad. 
   Det intressanta är inte att utse en segrare, utan att fastslå vem som lämpar sig bäst till respektive uppgift. Aav den anledningen tenderar individer med liknande egenskaper att ha de mest utdragna konflikterna, då det är svårare för dem att definiera sina positioner. 
   När varje individs karaktär etableras, utgör det automatiskt dennes roll i flocken. Den som är bäst på fysiskt försvar, leder när så är nödvändigt. Den som utvecklat förmågan att finna föda, tar initiativet i den specifika situationen. 
   För varje position finns det även minst en häst, som agerar reserv. På så vis kan flocken omedelbart omstruktureras. Reservhästarna har under tiden andra uppgifter och yttligare flockmedlemmer utgör i sin tur, reserver för dem.
   Den häst vi oftast ser gå i täten, är som regel spejare. Spejarens uppgift är att i god tid upptäcka faror och varna de andra, så att flocken genast kan byta strategi. Det här är en uppgift som kräver snabbhet, omedelbara reflexer, samt förmågan att fatta rationella beslut. Huvudspejaren är i de flesta fall ett äldre sto, med stor livserfarenhet.
   Men är det inte uppenbart, menade en rysk bashkir hingst, att hon inte kan vara dominant? Hon går först, hur skulle hon rimligtvis kunna tvinga de andra att följa efter?
   Om spejaren misslyckas med sitt uppdrag, är det försvararens uppgift att gå till direkt angrepp. Då denna position framförallt involverar fysisk styrka, innehas den som regel av en hingst. Försvararens roll innebär även att samla och ena flocken. "

Och där slutar jag, hela kapitlet handlar om detta, egentligen hela boken också.. Men så mycket kan jag ju inte skriva här, nej ni får helt enkelt ta och läsa boken! Allt är så självklart egetnligen, om man bara ser. 

/Madde 

Mys i hagen

Idag blev det massor av mys i hagen! Jag låg i hagen och läste "Alla kungens hästar" (har läst den flera gånger men den är annorlunda varje gång) och Minna låg och snusade bredvid mig. Anja, Minnas mamma stod och vakade över mig och Minna medans de andra hästarna stod och njöt av solen, kliade varandra och mådde allmänt gött.


Alltid lika kul att mötas av sina vänner i hagen, stor som liten!




Minna har bra boksmak!

Lär tipsa om Emelie Cajsdotters två böcker föresten, Kungens alla hästar och zander och tiden. Jätte bra böcker, man blir hur inspererad som helst! Och kan även berätta att böckerna är som bäst i hagen , nära till hästar! :)

/Madde

Hage

Idag så passade jag på att fota hagen för att försöka visa er hur den ser ut, jag lägger först ur en paintversion jag själv ritat, för annars kommer ni nog inte först alls. Ytan är alderless för stor för att få med på ett foto, men ni får se några delar ur hagen i alla fall. Varje del har sin färg, det gröna finns ej med på bild :)


Formen på hagen ser alltså någorlunda ut såhär, råkade göra ena staketet blått men ni förstår nog ändå. Har knappt koll själv på hur den ser ut då den spröter runt lite hur som helst, haha :)


"Rött område" på kartan.


"Rött område" , ändan (även Hymras favoritträd)


"Gult område" på kartan


"Rosa område" på kartan


"Orange område" på kartan


"Blått område" på kartan


"Brunt område" på kartan


"Lila område" på kartan


"Grått område" på kartan


"Rosa med lila prickar område" på kartan


"Svart område" på kartan

Det tog 30 minuter för mig att gå igenom hagen och ta dessa bilder, och då genade jag och fotade inte allt, så jo den börjar bli stor nu, och större blir den!

/Madde

Hymras sår i mungipan

Förra året tampades vi med ett sår i mungipan, detta har då inte orsakats av ett bett utan förmodligen av ett jordgetingsstick. Det var ett rent helvete med det såret, stårt som en pingisboll, infekterat, fick ej bort flugorna ifrån det och ja det var omöjligt. Det läkte hur som helst efter ca 2 månader då vi fick penicillin ifrån veterinären. Hon är dock skadad för livet och veterinären sa att hon skulle vara utan bett i minst 1 år, ev livstid. Det är självklart inga problem då jag ej använder bett, men ändå. Hon har varit tjock där efter den sommaren men det har ej varit sår, men igår så såg jag att det blivit sår igen. Så idag skulle jag till veterinären för att få ut medicin och förmodligen dommen "aldrig mer bett". Har tänkt att höra med en homeopat inärheten också om hon kan komma och hjälpa mig och Hymra. Usch vad synd att detta blivit sår igen!

/Madde

Vad ser jag som rätt och fel, inom hästhantering

Jag och Madde har en ganska så liknande syn på hästhantering, även om den skiljer sig på stora punkter. Vi tycker denna "NH"-hysteri är hemsk. Nuförtiden så handlar allting om att bevisa och hävda sig själv, och berätta om vad man gjort och klarat av - Men vart finns logiken i detta? Jag är en person som väldigt ofta försöker tänka logiskt och tänka ut lösningar på problem, men när jag tar ett steg in i stallet så är jag som förbytt. Häst är frihet för mig, det är som om hästarna ger mig tillåtelse till att vara fri och ta mina första steg ut i världen.


När jag är i skolan, så känner jag mig inte som mig själv. Jag har lätt för att bli sur och irriterad när personer inte förstår, eller när dom ska hacka ner på mina åsikter eller gnälla över mina kläder. (Det är någonting som jag gillar min nya klass väldigt mycket för, det är inte den sortens bråk där). Jag har väldigt svårt för små barn och tycker dom mest är jobbiga och ivägen. Många uppfattar mig som en kaxig person, när jag helt enkelt säger vad jag tycker och står för det. Och vet ni vad, när jag tar ett steg in i stallet så försvinner nästan alla dom här problemen. Jag har lätt för att ta hand om barn i stallet, för dom är oftast goa och glada. Jag blir inte sur och irriterad när personer inte förstår hur jag menar med hästarna, jag lägger helt enkelt ner mer energi på att förklara hur jag menar. För jag känner mig fri och hemma, jag mår helt enkelt bra. 

Och det är det här klivet som jag tror att många behöver göra, jag verkligen avskyr denna trend med att köpa Carrotsticks bara för att hästen sedan ska följa den slaviskt. Vad får du ut av det egentligen? Du fångar upp hästen på samma sätt som du känner dig ihopträngd utav läxor i skolan. Jag har ingenting emot det att använda tryck i hantering, detta för att jag är en ridmänniska rakt igenom som även fastnat för markträning. Jag använder så små tryck som möjligt i markträningen, för att sedan ta med det upp på ryggen och få honom känsligare för mina skänklar. Billy är för tillfället i princip skänkeldöv samt väldigt stum i munnen. Det har blivit bättre, men långt ifrån bra. Så i min använding av tryck så försöker jag använda trycken där skänklarna ligger. Och han blir känsligare och känsligare för de mindre trycken och lär sig flytta för dom, vilket gör så att jag bara behöver peta på honom med skänkeln när han har en bra dag.

Bara för att förtydliga lite nu, så vill jag säga det här:
* Jag har ingenting emot att träna med tryck
* Jag tycker inte att varken spön eller carrotsticks är fel, om de används på rätt sätt.
* Jag respekterar din åsikt, och Maddes åsikt - Så var vänliga och respektera våra åsikter också.

/Matilda

Strålen

Har lovat mig själv att ej skriva om hovar tills jag gått SANHCP grundkurs i hovvård, men kan naturligtvis inte hålla mig. Skall även bli intresannt för mig att läsa denna text efter jag har gått kursen och se hur min syn för hovar förändrats.

Strålen är hästens trampdyna och även hjärtpump. Att det är en trampdyna förklarar varför det är så viktigt att hästens stråle nuddar marken, men ändå så menar hovslagare att strålen skall skyddas från tryck. Med hjärtpump så menar jag att när strålen nuddar marken så fungerar den som en pump och blodet kan cirkulera genom benet, precis som det skall.

Om vi tänker oss en ridskola, vad har vi lärt oss om hoven där? Jo att den skall skyddas med järnsko, man ej får nudda strålen med hovkratsen då hästen är öm där och hoven skall vara kall. Att detta lärs ut tycker jag är helt vansinnigt då det borde klassas som djurplågeri. Om hoven är kall, vad tyder det på? Jo att hoven är tom på blod, dvs denna häst har inget stråltryck och är förmodligen skodd. Detta är en död hov. En normalhov skall inte vara kall, men inte heller varm och pulserande utan ljummen. Och om strålen är så öm att man ej får nudda den, då måste det ju innebära att strålen är sjuk med tanke på att strålen är hästens trampdyna, och du får väll peta på din hund/katts trampdyna eller hur?





Naturlig viktfördelning, bild lånad från svenska hovskolan

 
Onaturlig viktfördelning, bild lånad från svenska hovskolan


Jag lånar en text om strålröta ifrån wikipedia:

"Strålröta är en infektion i hornet i hästens hov. Den finns oftast i strålfåran vid strålen i hästens hov, men kan även angripa andra delar av hoven. Vid strålröta mjuknar hornet och blir mjukt, geggigt och luktar illa. Det är ofta inte bara en hov, utan flera hovar som är angripna samtidigt. Om man inte behandlar strålröta kan hästen bli halt. Strålröta drabbar oftast hästar som står på blöta och/eller smutsiga bäddar. Det kan också bero på att hästen går i leriga hagar utomhus."

Det är detta man oftast får höra om strålröta, relativt ovanligt och det är hästar som står på dåligt underlag som får det. Innan trodde jag också att det låg till så, men efter att ha läst och forskat mycket så har jag en helt annan syn på det.

Ca 90% av alla svenska hästar har mer eller mindre strålröta! Strålrötan är en svampinfektion som kommer inifrån kroppen, socker är en av banditerna till detta. Det är alltså inte bara i hoven svampen finns
utan i stort sett hela kroppen. Det är dock i hovarna vi ser det då svampen trivs där det finns gott om väta och bakterier.

Hur ser rötan ut?
En frisk stråle är en slät stråle men en lätt rundad strålmittfåra. Den skall ej vara svampig och inte heller lukta illa. En sjuk stråle, kan lukta illa och vara svampig, men det behöver ej vara så. Är den trasig, eller ifall den har en väl markerad mittstrålfåra så är det ett tecken på strålröta.


Frisk stråle , bild lånad av svenska hovskolan


Strålröta , bild från google

Friska strålar är alltså ovanliga, och det händer faktiskt att man ser "friska" strålar på skodda hovar, är det för att skon skyddar? Nej naturligtvis inte. Som jag sa innan, en skodd hov är förmodligen en död hov, då inte dens hjärta fungerar. Och i en hov brist på blod, där vill inte ens bakterier leva.. Om man tar av denna hästs sko så kommer den förmodligen få massor av röta i strålen då den har detta i kroppen. Man tror att hoven skyddar, men den döljer bara. Smärtan och sjukdommarna kommer ej för att man tar av skona, men det är då vi ser dem.

/Madde

Minna

klockan är 02:04 , men känner för att uppdatera nu igen... Tog ju med kameran och har lite bilder, eller väldigt många bilder men lägger bara upp några här. Tyvärr så blev bilderna av dålig kvalitet.


från vänster: Anja, Minna, Bengan, Hymra & Opalen











Mer än så hinner jag ej ladda upp "idag" ( innan jag lägger mig ) . Fölis har blivit jätte social och kommer direkt till mig i hagen, kommer gärna och nafsas i håret och så. Sra i luvor är också sjukt kul! Vi sprang även idag, jag sprang iväg och bjöd in henne till lek och hon rejsade bockandes efter, tihi! Gulligt värre med fölisae är det i alla fall. Tänk sen när det blir Hymras tur? ...

/Madde

Att se

Texten jag nyss skrev om Natural Horsemanship fick mig att tänka på en grej. En häst jag känner är "väldigt på", kommer till en i hagen, går ej om man ber, halvt jagar än, står på en, skall ha uppmärksamheten hela tiden, bli kliad hela tiden. Otroligt påträngande alltså. Ägaren skrattar åt det och kallar den for "go". Men vad är det hästen egentligen säger? Är det hästens personlighet, eller dens rop på hjälp? Denna kväll tillsammans med hästarna har varit mycket inspererande och löst många tankar. Hästen vill bli sedd. Hur tror ni då att hästen blir behandlad, en vild gissning? Jo enligt natural horsemanship.

" En häst är en spegel utav dig själv"

Det stämmer så väl, se på hästen och sen på ägaren. Sorgligt är precis vad det är, om man ändå kunde..

/Madde


Ctrl + z

Ni har säkert varit med om när man skrivit en lång text och sen råkar man radera skiten och deppar sönder för att man ej sparat? Det har hänt mig 349863 gånger, men har nu fått reda på vad som kan göras åt detta - lite efter som jag är. Tryck på ctrl knappen och z , får du tillbaks fel sak så testa igen tills du får fram rätt, det räddade just min text om Natural Horsemanship.. Tänk om jag vetat detta tidigare?

/Madde

Natural Horsemanship

Eftersom flera frågat om min åsikt av detta och jag själv känner att det kanske är lika bra att förklara hur det ligger till (min syn på saken) så kommer nu texten. Självklart så finns det bra och dåligt inom allt, jag generaliserar inte, utan berättar bara på hur jag upplevt det och mina erfarenheter av ämnet.

Natural Horsemanship = Naturlig hästhantering , eller? Jag är faktiskt inte så säker på det, när jag tänker på "NH" så ser jag våld, mönster, korrigering och bekräftelse. En häst följer efter sin människa, springer när människan springer, stannar när människan, lägger sig när människan ligger - slaveri. Jag ser inte lyckan och glädjen alla pratar om, jag ser inte vänskapsbandet. Vad tror ni ligger bakom detta mönster? Varför tror ni att hästen följer efter människan som en svans och vad tror ni hade hänt om den ej gjort det? Hade den inte gjort det så skulle den förmodligen ha bestraffats och sedan tränats tills den följt efter.

När en ny häst kommer till en NH tränare ser den förmodligen ett till problem att lösa, en till merit. Ett nytt ansikte och ett nytt namn, men allt löses med samma mönster. Det handlar om att bryta ner hästen i rundcorallen, bryta ner den och tvinga den till att följa och lyda. Den kan inte välja själv, stretar den emot så ökar de trycket tills hästen ger upp. Man frågar aldrig hästen, man tar inget nej. Hästarna har ingen personligheter, utan bara olika svårigheter att brytas ned.

Man pratar om rang och hästens naturliga struktur, vilken flock har de studerat, människans eller hästens? Det är inte hästarna som dominerar det är vi. Det är för vårat ego vi tränar hästen att bli vår vän, en till merit, en bekräftelse att vi är bra.

Har ni studerat en flock som tränats/brytits ned enligt Natural horsemanship någon gång? Är det något speciellt ni tänkt på då? Har inte flocken ett mycket märkligt beteende, en tedens till rang? Hur beter sig dessa hästar, flyr dem för faror, tar de egna initiativ? Hur ser de ut att må, ser de glada ut, tror ni att de hellre går för tryck eller gör nåt för en godisbit?

Ni kan förespråka Natural Horsemanship precis hur länge ni vill för mig, men jag kommer nog aldrig att se det ni ser, jag kommer aldrig finna något positivt i det. Jag skulle aldrig mer igen sjunka så lågt att bryta ned en annan individ, aldrig mer dominera någon för mitt ego, aldrig mer träna någon att vara min vän. Jag tänker inte ge order, jag tänker fråga, och vet ni vad? Jag tar ett nej. 

  "Att hästar har så känslig hud så att de känner när en fluga landar borde fungera som en påminnelse till ryttaren om hur lite tryck som krävs för att kommunicera med en häst"

- Paul Mcgreevy

Jag har aldrig sett en häst flytta sinna vänner efter tryck, jag har aldrig sett de jaga runt varandra i en rundcorall och jag har aldrig sett dem rycka i grimskaft, förhoppningsvis så kommer jag nog aldrig att få uppleva det heller. Du säger att det är naturligt, för dig eller hästen? Du säger att du beter dig som hästen, att dem sparkas och gör upp rang. Men vem har sagt att du skall vara ledare? Hästen får absolut inte sparka dig men du får sparka den? Jag förstår inte logiken, existerar den ens?

Lyssna till hästen, ge dem ej order. 

“Don't walk in front of me; I may not follow. Don't walk behind me; I may not lead. Just walk beside me and be my friend.”


/Madde


Utan internet

Jag har varit utan internet så har ej kunnat uppdatera, tyvärr. Blogg.se fungerar fortfarande inte för Matilda, kanske att hon istället kan skicka inläggen till mig så lägger jag upp den för bloggen börjar bli lidande nu. Men har tänkt att ta tag i den och uppdatera flitigt av vad som är kvar av denna dag!

Minna Ny
Anja, ett av stona som står tillsammans med Hymra har kommit tillbaka nu till betet igen tillsammans med sitt föl! Så vacker hon var! Hon har en stor stjärn och är glosögd på ena ögat, ser väldigt speciell ut. Jag tror de kom överens till att döpa henne till Minna Ny, men de var inte riktigt överens haha.. Eftersom det är sol ute nu så lär jag väl ta med systemkameran idag iaf så blir mer om henne senare :)

Vad vill ni läsa om?
Har tänkt att skriva ett par texter samt göra en film men letar efter insperation. Vad skulle ni tycka att det var intresannt att läsa om? Har fått förfrågan av många att skriva om flugmedel, så det kommer nog upp idag.. Men vad mer än det? Natural Horsemanship, motion, skor/barfota? Alla som läser detta är tvugna att ge minst 3 seriösa förslag!  Jag inspererar er gärna i bild, text och film, bara jag vet om vad :)

/Madde

Vegebom

Vegebom Veterinaire Export

Minns ni salvan jag köpte? Jag har nu använt den ett tag och känner att det är dax att skriva mer om den och berätta vad jag tycker om den efter min erfarenhet.

Vegobom är en vegetabilisk naturprodukt, och dess gröna färg är en av dens kännetecken. Salvan är kravmärkt, dvs ekologisk odling, inga kemekalier.

Egenskaper:

Mjukgörande
lätt antiseptisk
avsvällande
vid muskelömhet
ansträngda ben och senor
torr hy eller liknande sommarhudproblem och är insektsavstötande.

Innehåll:

Eukalyptus
Mentol
Kamfer
Kajeputolja
Kamomill
Ceder
Lagerbärsträd
Muskott

Läkeväxternas egenskaper:

Eukalyptus

"Ett alltid grönskande träd som kan bli upp till 50 meter högt. Den kommer ursprungligen från Australien, men växer även i andra subtropiska zoner runt jorden. Man skördar de färska löven, torkar dem eller utvinner oljan. Oljan essentiell innehåller ca 80 % cineole, flavanoider, garvsyra och resin.

Verkningar:
Antiseptisk, blodcirkulationsökande, slemlösande.

Användning:
Aboriginalerna i Australien har länge använt eukalyptus mot infektioner och feber. Den är antiseptisk, vilket har god vekran på förkylningar, influensa och halsåkommor. Den slemlösande effekten är bra för luftvägsinfektioner samt bronkitis och lunginflammationer. Den har en värmande effekt och underlättar andningen vid olika infektioner i de övre luftvägarna.

Inmasserad på huden är den smärtstillande, utmärkt på reumatiska besvär t.ex. värk, stela leder och även läkande på vissa hudinfektioner"

Mentol

"Kommer från växten pepparmynta, mentha piperita. En flerårig växt ca 50-60 cm hög, fyrkantig, granlik stjälk med motsatta, kortskaftade äggrunda, mot spetsen skarpt tandade blad som kan vara rent gröna, men också stöta i rött. Ljusvioletta blommor. Pepparmynta har en genomträngande aromatisk doft.

Innehåller:
En eterisk olja som till mer än hälften består av mentol, vidare bitterämnen och garvsyra.

Användning:
Den torkade drogen har en angenäm lukt och "kylande" smak. Den har namn om sig att vara matsmältningsbefrämjande och krampstillande varför den ges vid kolik, gaser i magen och gallsmärtor. Utdraget man gör av växten kan användas lika bra utvärtes, speciellt på svårläkta sår. Pepparmyntsoljan, som kvarstår i den sedan 1964 Nordiska farmakopén, har ingått i många "patentmediciner" som tillskrivits galldrivande och inflammationshämmande effekt."

Kamfer, cinnamomun camphora:

"Ett ständigt grönskande träd, som har sitt ursprung i Kina och Japan, men nu finns även i andra subtropiska länder. Ur veden utvinner man olja. Marco Polo upptäckte på 1300-talet att kamferoljan var högt värderad av kineserna som medicin, doftmedel och balsamerande väldoftande salva.

Användning:
Utvärtes, som liniment mot smärtor i muskler och reumatiska besvär. Nerv- och ryggsmärtor. Även på hudproblem, mot kyla, brännsår, kroniska sår, blåmärken, småsår samt frostskador. Inmasserad på bröstet mot bronkitis och luftvägsinfektioner."

Kajeputolja

"En eterisk, kamferluktande olja som utvinns ur stam och blad av Melsieuca leucandendron, ett myrtenväxtträd från Indonesien och Australien.

Användning:
Oljan används som husmedicin, bland annat mot reumatiska besvär, astma, bronkitis, halskatarr, inflammationer, insektsbett, inälvsmask och dålig matsmältning."

Kamomill
"Av alla medicinska växter är kamomill, Matricaris kanske den välkända. Dess läkande egenskaper är mångfaldiga och omfattande och används både invärtes och utvärtes.

Kamomill är ett mycket anspråkslöst "ogräs" som växer på åkrar, sädesfält och obrukad mark överallt i Europa, Nordamerika och Australien. Det är den äkta kamomillen vi använder, den kan ju förväxlas med åkerkulla och baldersbrå, som båda är värdelösa för medicinskt bruk.

Sannolikt är kamomillen den mest vetenskapligt utforskade läkeväxten och dess kliniska verkningar är ytterst väl dokumenterade. Den mest verksamma substansen är den eteriska oljan, den består i huvudsak av azulen.

Kamomill är medlet för att bota hudens och slemhinnornas sjukdomar, speciellt inflammationer. Detta är skälet till varför vi så ofta stöter på kamomill som ingrediens i sårsalvor, hår- och hudvårdsprodukter som oljebad och tvålar samt produkter för spädbarnsvård. Ett välbeprövat och framgångsrikt medel vid inflammationer och hudretningar.

Kamomillens karaktär beskriver man bäst som milt lösande och lugnande. Men den har bevisat att den, all sin mildhet till trots, likt rölleka kan bekämpa sjukdomsalstrande svampar och oskadliggöra vissa bakteriegifter.

Innehåller eterisk olja med chamazulen och bisabololja, kumarin, flaven, glykosider, slemämne, fettsyror, socker.

Verkan:
Kramplösande, motverkar väderspänning, smärtlindrande, inflammationshämmande, sårläkande, desinficerande."

Ceder, cedrus atlantica

"Växer i flera medelhavsländer, men den som används mest växer i Nordafrika. Den har använts i många år bland annat vid balsamering och i medicinskt syfte. Man utvinner olja ur både löv och ved.

Verkan:
Starkt antiseptisk, blodstillande, slemlösande, smärtstillande.

Användning:
Utspädd och inmasserad i huden verkar den avsvällande. Oljan är bra även mot olika infektioner i bröst och luftvägar. Den har utmärkt effekt på vanliga och variga sår. Inom naturmedicin används den mot syfilis och lepra."

Lagerbärsträdet
"Lagerbärsträdet, Laurus nobilis, ett ca 5-7 m högt, ständigt grönt träd med långa, smala, lansettformade, på översidan glatta blad. Kan också uppträda som buske. Frukten är ett blåsvart bär. Trädet härstammar från Syren och är allmänt planterad i medelhavsländerna. I Sverige kräver lagerbärsträdet drivhus.

Kulturhistoria:
Hippokrates använde bären som slemlösande och menstruationsframkallande medel. Den feta oljan som kan pressas ur bären användes länge för insmörjning av stela leder och muskler. Svensken Olaus Martini skriver på 1600-talet att bären också kan hjälpa den impotenta mannen.

Innehåller:
Både bär och blad innehåller en eterisk olja, bären dessutom en ca 25 % fet olja.

Användning:
Den feta oljan som pressas ur bären används fortfarande som liniment samt mot hudsjukdomar."

Muskot, myristicacea:
Växer i Indonesien, ett ständigt grönt träd som bär frukt efter 8 år. Ur muskotnöten utvinner man sedan den essentiella oljan som finns i salvor av olika slag. Muskot används även i matlagning samt för invärtes medicinering. I Indien tros den också ha en stimulerande effekt på sexualdriften (Muskot i för höga doser kan vara farligt).

Användning:
Utvärtes i salvor mot reumatiska besvär ökar blodcirkulationen. I Indien även på olika typer av eksem samt mot ringorm.

Muskot, myristicacea:

"Växer i Indonesien, ett ständigt grönt träd som bär frukt efter 8 år. Ur muskotnöten utvinner man sedan den essentiella oljan som finns i salvor av olika slag. Muskot används även i matlagning samt för invärtes medicinering. I Indien tros den också ha en stimulerande effekt på sexualdriften (Muskot i för höga doser kan vara farligt).

Användning:
Utvärtes i salvor mot reumatiska besvär ökar blodcirkulationen. I Indien även på olika typer av eksem samt mot ringorm."

Vad jag tycker om salvan

Salvan har absolut fungerat, är jätte nöjd över den. Den gör ej ont på sår, svider ej och så vilket är super. Och det är framförallt dens egenskap "insektsavstötande" som är så bra med den, den håller flugorna borta så att såret kan läka i fred. När jag kommit till Hymra och ej smörjt henne så kan det vara massor av flugor där och såret är öppet och blödande, men det är bara att ha på salvan så försvinner alla flugor från såret, underbart! Och salvan är dryg, så man behöver inte smörja på den så ofta. Jag rekomenderar absolut denna salva till er andra, men självklart skall man vara påläst om ingredienserna och dess egenskaper innan, som alla andra salvor och produkter. Och jag tycker absolut att denna är bättre än 4S hästsalva, då jag är mycket skeptisk till den salvan, och vad jag sett så har vegebom fungerat mycket bättre.

Herman

Anledningen till att återförsäljaren (vegebom.se) fått kontakt med salvan är pga deras salva är p.g.a deras häst Herman. Och jag tyckte historian var så intresann att jag lägger ut den här:

"Islandshästhingsten Hermann behandlades sommaren 2002 med ett på marknaden vanligt förekommande preparat mot knott.
Dagen efter behandlingen med medlet , som doserades efter tillverkarens anvisningar, såg Hermann ut som på bilderna som är daterade den 17/7-2002 (bilden högst upp). Han hade stora vätskande sår överallt,-det var en fasansfull syn. Förmodligen en allergisk reaktion på antiknottmedlet som ju är mycket giftigt enl. varningstexten.

Vi rengjorde alla sår och startade omedlbart att smörja såren med Vegebom.
Bilderna talar ju sitt tydliga språk. Efter ca 5 dagars behandling hade alla sår läkts och nya hår hade börjat växa ut igen.

Tack vara Vegebom var såren i princip flugfria under hela behandlingen."








All information + bilder kommer ifrån www.vegebom.se, med undatag från mina egna åsikter. Jag har ej frågat om tillåtelse av att dela bilder och information, men säg till så tar jag bort detta.

/Madde


Att se hästen

En sak som stör mig är att när folk laddar upp bilder på deras älskade hästar så är det nästan alltid en bild på deras huvud, redigerad såklart. Varför? Varför värdesätter vi deras huvuden mer än övriga delar av kroppen, är hästen sitt huvud? Och redigering, är inte hästarna vackra nog som de ser ut nu?

Alla är vi själer placerade i olika kroppar, d.v.s vi använder kropparna som material, är det då inte själarna vi skall se och inte kropparna? Själen fyller hela kroppen, varje kroppsdel har sin funktion. Men huvudet, varför är det mer värt, tänker vi med det? Jag skulle inte vilja säga att vi tänker med huvuden, utan att vi känner med hela kropparna, med hela själen och jag ser Hymra för den hon är. Jag ser hela henne, hennes hovar, hennes öron, hennes man, hela hon är vacker. Hennes svans är inte mindre hon än hennes huvud.

Och redigeringen? Varför redigera hästen, är den inte nog vacker för dig? Vad är det vi vill få fram, att vår ägodel är mer värd än andras? Jag förstår att man kan redigera för att man tycker det är kul, kanske förbättra kvalitén osv, men att ändra utseendet tycker jag är sjukt.

Jag förstår att ni tycker att jag verkar överdriven efter denna text, men tänk efter - ser du din vän för den är? Är din häst bara ett vackert ansikte? Många har kommit långt i deras utveckling och ser hästarna för dem de är, men långt ifrån alla.





/Madde


Dålig uppdatering

Måste be om ursökt för dålig uppdatering från vår sida. Blogg.se fungerar just nu inte för Matilda och mitt internet har laggat totalt.

I helgen var jag ju i Saltarö med mina kusiner och där hade vi det jätte roligt. Vi grillade, spelade kubb, gick på stan och besökte nacka köpcentrum. Jag köpte bara en stickad/virkad kortärmad tröja, och är lite småstolt över mig själv som inte köpte mer än så. Innan vi skulle åka hem till Dalarna igen så åkte vi till hamnen där skeppet bounty fanns. Bounty var med i filmen bounty och även i pirates of the caribbean  - filmerna. Så vi gick ombord på skeppet och kollade runt lite, kul att se. :)





/Madde

Chonne

Detta inlägg tillägnar jag en mycket duktig och framförallt äkta artist. Hans kallar sig för Chonne och hans musik kan ni bl.a hitta på http://www.frizon.se/chonne . Anledningen till att jag skriver detta inlägg, förutom att han är riktigt duktig och att ni verkligen borde höra hans låtar är att han nyss släppt en ny låt. Låten heter "In i dimman" och gästas av Yngve. Texten är djup och mer än så tänker jag inte säga då man måste höra för att förstå.

Så här har ni låten:



Kommentera jätte gärna på YT så blir dem nog glada :)
När jag ändå håller på så lägger jag ut två till låtar av honom:





/Madde

vad händer när ingen ser

Vad är det här för jäkla hysteri, alla ska springa runt med sina NH-sticks (även kallad carrotstick) och hästarna lyder minsta lilla vink. Alla andra sätt att behandla hästen på är fel, Parelli metoderna är djurplågeri, att säga åt hästen är djurplågeri - Den ska tydligen få göra allt som den anser är rätt för hästarna är tydligen någon form av "Gudar" som alltid har rätt. 

Snälla, det är dags att vakna upp ur denna dröm och inse att världen inte fungerar såhär

Hästar är lika mycket djur som någon annan på denna jord, och dom gör misstag. Självklart så handlar hästarna mer instinktivt än vad vi gör, men är inte din egen åsikt den enda rätta ur din synpunkt - Precis som det är för resten av djuren? Hästarna anser såklart att deras reaktion är rätt, att saker som dom tycker är farliga ÄR farliga. Men nuförtiden så är det tydligen förbjudet att miljöträna hästen, för den är rädd för den saken och borde inte tvingas till att vänja sig vid den. Hur logiskt låter det på en skala ett till tio? Hästarna ska inte behöva ut och motioneras, för det är djurplågeri att säga åt hästen att göra en skänkelvikning. Vad är det här för någonting egentligen? Det är bara någonting som ni fått för er, precis som att varenda liten tävlingsponny ska må dåligt enligt er. Att ryttare och häst inte kan ha ett fint band för att dom har ett lite skarpare bett och är ute på tävlingsbanorna, vart har ni fått allt det här ifrån?

Jag tror knappast att ni kan säga att dessa ponnyer ser olyckliga ut, det är praktiskt taget omöjligt!


ingrid skoog & claudia, www.dressyrmupparna.se


sofia genne & mahjong, www.teamsl.se

Jag äger ej någon av bilderna, om ni vill att jag tar bort dom så är det bara att säga till!

/Matilda

Billy Bus

Vaknade runt 12, gick upp klockan 1 och sedan så åt jag frukost och åkte till Billy. Nu så har jag med mig svans ifrån honom hem och vet hur det känns att bli utstirrad av kossor, skena i ca 10 minuter helt panikartat och coolt nog så vet jag även hur det känns att slå i huvudet i en rundbal. Aj säger jag bara.

Som ni kanske kunde gissa så var det en katastrof till ridtur, därför så har jag inte updaterat än. För det första så var Billy helt utom sig av energi, han ville bara gosa till en början men så fort som jag satt upp på honom så började han trippa och slänga med huvudet. Så jag tänkte att idag så skulle vi köra på med lite mer tempo, och det var väl Billy med på tills vi kom bort till grusvägen där vi skulle trava på lite. Så fort som jag bad honom att trava så drog han ner huvudet och försökte bocka av mig, så jag tänkte att någonting kanske var fel och hoppade av och tog av sadeln. Jag kände igenom hela ryggen och sadlade om, han reagerade inte alls på sadeln. Så jag kände igenom benen och det var inget problem med dom heller och han hade heller inga stenar i hovarna eller liknande.

Jag hoppade upp igen och det gick bra, tills vi kom fram till en åker där dom nyligen staplat upp rundbalar. Med andra ord så hade vi inte ridit förbi dom förut. Men det tänkte jag inte på särskilt mycket, utan jag ställde honom bort ifrån balarna och fortsatte trava. Självklart så kände jag att han spände sig lite, men han reagerade inte på dom någonting mer. Så jag fortsatte trava och när jag bad honom fatta galopp så drog han igång med bockandet igen. Sen så flög det ut en ganska så stor fågel ur gräset (som troligtvis hade sitt bo där och flög ut för att avleda "hotet" från ungarna) som han blev livrädd för. Så han tvärvände på en bakhov och drog iväg i panik, jag fick ingen kontakt med honom över huvud taget på säkert 10 minuter och fick slå till honom över bogen en gång för att ta honom tillbaks till nuet. Det fungerade men fick honom att tvärnita så att jag ramlade av på grusvägen och slog bakhuvudet i en rundbal. Fy vad ont det gjorde, men jag känner att jag förtjänade det, för jag slog faktiskt till honom. Men jag känner att hellre att jag slår till honom/tar tag hårt i honom en gång än att han ska skena ut på vägen..

Hur som helst så satt jag upp igen och fortsatte ridturen och då så gick det bra, sen så kom vi fram till en kohage och ja, det var väldigt många söta kossor där tyckte Billy! ;)







/Matilda

Glad och allt sådant på samma gång

Sitter här och dunkar min glad-musik och tittar tillbaks på bilderna från ridpasset på Billy. Det var nog bland det roligaste jag gjort, även om Billy var loj och trött i värmen. Samma var väl egentligen för mig men det var nästan bra då han var lugn och verkade trivas bättre utan tränset. Varje gång som jag ska ta på honom tränset så vänder han bort huvudet och vill inte riktigt. Nu när jag tog av honom det och lät honom gå lite som han ville så stod han mest still och ville följa efter Madde. Han har faktiskt inte riktigt förstått att han får går lite som han vill, och bestämma lite själv. Eller så kanske han bara är lite osäker, jag vet inte riktigt men när Madde gick ut ur paddocken så gick han runt lite själv och jag testade på trav och lite galopp på honom.

Självklart så hade jag hjälm på mig, och jag tycker absolut inte att man bör rida utan den om ni tänker testa på att rida löst. Ha alltid hjälm när ni sitter till häst!
















Alla bilder är självklart fotograferade av Madde. :)

/Matilda

Övernattningen mm.

Om lite mer än två timmar så åker jag till Saltarö, Stockholm, för att träffa mina underbara kusiner samt släkt! Jag kommer hem igen på Söndag, så uppdatering kommer tyvärr ej bli aktuellt förän Måndag.

Hur som helst, har varit ganska oaktiv här, i onsdags hämtade jag Matilda och vi åkte till Billy. Hon red till paddocken och jag följde efter och sen lyckades jag övertala henne om att rida löst, så tog av hennes träns och sen var det försent att ändra sig! Härligt att se ändå, jag har inte sett dem allt för många gånger men ser redan utveckling - underbart! Bilderna har Matilda fått så hon kommer nog att berätta mer om detta och lägga ut fler bilder sen, om jag känner henne rätt.

Efter hon blivit klar hos Billy åkte vi till Hymra för att jag skulle ta hand om henne och hennes sår. Såret har faktiskt börjat att läka, känns jätte bra!


Matilda smygfotade när jag och Hymra sprang från hagen för att skynda oss :')

När vi var klar hos Hymra så åkte vi hem till mig, duschade och Bytte om och sen for vi iväg till en söt liten by på landet, nämnligen hos Amica!
Videor kommer ev. sen, men har inte riktigt tid med det så slänger istället upp några bilder.


Matilda och Laika på en av promenaderna, lite saktare gick det för mig och Vladde!


Släppte Vladde lös i skogen :)


Amicas kanin :)


Amica o två av kaninungarna


Vladde i hage :)


:)


Amica testar på flughuva;)

Har fler bilder på den andra kameran som dyker upp snart men nu lär jag kika till älskade Hymris och se hur hon mår innan jag åker, vi höres!

/Madde

Hemma!

Nu är vi hemma igen efter att vi har vart och hälsat på Amica! Men det var inte överraskningen, utan den handlade om att jag övertalade Matilda att testa på detta!



Mer bilder och information kommer sen, Matilda får berätta resten ;)

/Madde


Underbar dag

Hittills så har jag och Madde vart till Billy, och Hymra. Vi har vart påväg att välta med mopeden en gång för att Madde tvärnitade för en fågel som ändå flög iväg, jag slog huvudet i Maddes bakhuvud och började skratta. Annars så har det vart en relativt problemfri dag förutom en 100% otaggad Billy, en katt som skrämde livet ur mig och en Hymra som tyckte att det var kul att bara stå och stirra på oss när vi ropade på henne i hagen.

Så för tillfället så sitter jag vid Maddes dator och tvingar henne att lyssna på min musik. Funderar lite över hur uppskattat det är egentligen, men antar att det är lungt. ;) Men nu så ska jag gå, mer update får ni senare!

/Matilda


Överraskning



Ikväll (kanske imorgon) så kommer ni att få er en ordentlig överraskning, det innehåller både film och bild men mer än så tänker jag inte avslöja! ;) Dock så har både jag och Madde massor att göra idag så ni kommer inte att få någon särskilt bra uppdatering. Dock så har jag fixat iordning några tidsinställda inlägg som poppar upp under eftermiddagen och förmiddagen imorgon. Ska kika på om jag kan koppla min mobil till bloggen så att ni kanske kan få lite mer liveupdate. Ni kanske listar ut det själva, men det återstår att se! 

Gör väl samma som Madde och ger er några låtar som jag dunkar at the moment! Jag är superexcited! 





/Matilda

Packar



Har nyligen duschat och skall nu fixa mig och packa! Låten ovan spelas högt och humöret är på topp! Lyssna på vad han försöker förmedla btw, det är en sann berättelse och något ni säkert läst om i tidningarna, han som ej respekterades för sin läggning av religionen och tog livet av sig. Älskar låten, och ännu bättre är den live. Kapten röd spelade denna på sin konsert på Peace and Love och det var premiärlive för denna låten!

Hur som helst det var inte låten jag skulle prata om, skall försöka packa och sen åker jag till Matilda för att hämta upp henne. Vi åker till hästarna sen, och vad vi ska göra där får ni se på bloggen sen! Efter det åker vi hem till mig och duschar och fixar oss sen åker vi iväg och kommer hem imorgon! Vart vi skall är än så länge hemligt ;)

Imorgon kommer jag och Matilda hem och vi åker först till hästarna för att a hand om dem, sen hit för att fixa oss, sen drar vi iväg igen!

Humöret är på topp, och tar hit en till låt "bad romance" utfört av ett av mina favoritband!



/Madde

Home sweet home

Får nog ta och dra mig själv i örat för den kassa uppdateringen idag, men till mitt försvar så kan jag bara säga att jag haft lite att göra idag. Och nu så sitter jag här med en sprängande huvudvärk, troligtvis beroende på min nacke. Usch för det.

Dagens ridtur blev dock härlig och lyckad trots huvudvärken, vi red runt Lusberget där det finns en lite längre galoppsträcka. Billy fattade förvånande nog vänster galopp "frivilligt", han brukar inte gilla att fatta vänster men idag så var han så glad över att vi red dit så han taggade till ordentligt. Jag testade att försöka rida med längre tyglar och bara en hand så att jag skulle ha en sådan lätt kontakt till munnen som möjligt, det gick faktiskt förvånansvärt bra. Dock så fick jag ta tag lite i honom och skänkla på när han fick för sig att han skulle kunna gå ut på en åker och äta, puckoponny han är haha! Några bilder får ni, tyvärr tagna med mobilkameran men fick till en bra iallafall. :)







/Matilda

Hymras sår

Idag så började jag dagen med att åka till Anderssons travbutik på romme travbana med Karro, äntligen! Jag har faktiskt inte varit där sedan dess att dem flyttade till travbanan, fy skam på mig. Jag kollade lite över deras sortiment, lite mer travprylar än innan och lite mindre natursalvor tyvärr. Men sortimentet med örter var nog lika som innan. Hur som helst så letade jag efter en salva till Hymras sår, mesta dels så låter jag henne och naturen klara upp sår och sånt själv men börjar bli lite orolig över detta sår nu. Jag har lyckats hålla såret rent, men det är ständigt öppet pga alla flugor, så det läker ej och blöder hela tiden. Vill ej att det skall bli infekterat helle. Hon fick ett liknande sår i mungipan förra sommaren då hon troligen blev biten av jordgeting och det blev infekterat och slutade med antibiotika/pinicilin 3-4 gånger om dagen i ca 3 veckor, + förbud med bett i 1år ev. livstid.
Nu sitter ju inte hennes nurvarande sår så illa till, men det är ju klart att man blir lite orolig.

Tidigare har jag ju smörjt med "fotbot", natursalva köpt hos anderssons, innehållande;
Ringblomma
Kärleksört
Gullris

Den funkar super och är snabbläkande, men flugorna håller såret öppet ändå, tyvärr.



Nu blev jag rekomenderad en annan salva hon fick in igår, vegebom. En vegetabilisk salva gjort på enbart naturliga produkter.

"Vegebom Veterinaire Export är en ren naturprodukt. Salvan som på ett naturligt sätt bidrar till din hästs välbefinnande.

Mjukgörande, lätt antiseptisk, avsvällande, vid muskelömhet, ansträngda ben och senor, torr hy eller liknande sommarhudproblem, är insektsavstötande"

Så nu köpte jag den och hoppas på att denna gröna salva funkar bättre! :) En recension om denna salva kommer nog efter någon veckas användande! Den finns hur som helst i olika utförande, jag köpte på tub då jag tyckte det var onödigt att köpa mycket första gången.



/Madde

Salt

Salt är något hästarna bör få i sig varje dag, om inte annat få tillgång till det. Det finns mängder av olika salter och saltstenar, de vanligaste är nog dock vanlig vit saltsten och även Himalaya saltsten. Det finns också strösalt man själv tillsätter i hästens foder, men jag rekomenderar oftast saltsten då hästen själv avgör om den behöver salt och hur mycket.

Vanligt vit saltsten
Detta salt är manupulerat av människan och innehåller endast natrium och klorid. Man har sedan tillsatt aluminium för att förhindra klumpar. Detta är ett cellgift som lagras i hjärna, hjärta, lever, leder osv. Det höjer blodtrycket, mm och är en allmän belastning för kroppen.

Jag skulle ej vilja rekomendera detta salt till andra då jag tycker att de negativa effetkterna är för många.



Himalaya salt
Jag tänker citera från en text jag själv skrivit i Januari/februari:

Himalayasaltet är det renaste salt på hela jorden och bryts ned för hand i områden runt Himalaya. Dess rosa nyans är ett av dens kännetecken, färgen består endast av naturliga mineraler och är ej tillsatt. Den sägs även vara fri från föroreningar då den är flera miljoner år gammal och ej blivit utsatt för samma förorende havsvatten och luft som finns idag. Natriumhalten är också otroligt hög eftersom den har samma sammansättning som i naturen och ej separeras från olika mineraler som i det vanliga bordssaltet. Himalayasaltet är alltså en ren naturprodukt!

Himalayasaltet används idag som lampa, badsalt, matlagning, saltsten till djur och mycker annat. Alla dessa har olika egenskaper men med ett samband - sund hälsa. Till och med lamporna är hälsosamma, inte bara dess mjuka ljus utan den avger negativa joner som motverkar den posetiva joneringen som alstras från elektrisitet (dator, Tv osv). Den renar luften alltså, en liknelse till det är efter ett åskväder då luften känns så fräsch och härlig. Ang. himalaya saltstenarna så är det mer än dubbelt så mycket salt i den än i de vanliga vita saltstenarna. Den är hårdare än vanlig vit saltsten vilket gör det svårare att knapra i sig och räddar därav njurarna från över dos utav salt. 

  

Här är en intressant text om Himalaya-saltet, de tar även upp det vanliga vita bordssaltet.

http://www.re-fresh.se/catalog/product_info.php?cPath=23_47&products_id=67

Jag rekomenderar alltså Himalaya saltstenarna, de finns i både boxstorlekar och i hagstorlekar, och man får med ett snöre att hänga dem i. Numera kan man köpa de på dem flesta hästsportsbutiker, bland annat hööks, horze, granngården och Citygross. Här i borlänge kan jag tipsa om granngården, Aubiose (oftast bara en storlek här), city gross (alltid flera storlekar) och Anderssons travsportsbutik på rommetravet. 

/Madde


Eftermiddag

Bloggningen har vart kass ifrån min sida, det här är första inlägget idag. Vad hände där egentligen? Jag som väcktes klockan åtta och gick ner, jo såklart så somnade jag på soffan tills runt halv 11. Sen så satt jag bara och slötittade på tv och pratade med folk på msn. Dåligt av mig!

Idag så ska jag iväg till Billy, men dit åker jag inte förens ikväll. Men vi får se om det blir någon ridtur för det är ganska så tunga moln i luften om jag säger så, åskmoln till råga på allt. Har jag tur så kommer dom att missa större delen av Borlänge, men dom kommer säkert hamna över oss ändå. Om dagens ridning blir av så tänker jag faktiskt rida med sadel för första gången på hur länge som helst, och på grusvägarna så ska jag arbeta med att han ska bli kvick för skänkeln. Det kommer nog ta ett tag att ens börja få fram en reaktion, men ska se om jag ska testa rida med sporrar för en gångs skull. Känns som om han skulle behöva ett lätt tryck med sporarna för att reagera för skänkeln. Och när han då är kvickför sporrarna så kan jag ta av dom och fortsätta med skänklarna som vanligt.


favoritbild i repris

/Matilda

Större bete

Har spenderat större delen av dagen med att förstora betet och se över hagen. Den är tyvärr ej stor, inte ens nära men jag kämpar på för att få den så stor som möjligt. Om någon vecka skall den förstoras igen, de skall få vara i dalen och alla åkrar blir till hage. Härligt!

Jag tog inte ut Hymra från hagen idag utan tog med alla prylar in i hagen. Hennes sår tvättar jag med en rengörande spray och sen kletar jag på hennes natursalva på det. Runt om är hon också alderless skorvig så där smetar jag på "Superbra hästsalva grön" mot klådan. Sen så har jag på lite flugspray (egengjord) på henne och visiterar naturligtvis henne. Men förövrigt så klarar hon sig ganska bra utan min hjälp. Hur som helst så stod vi och kliade varandra i ett bra tag, så skönt det var tyckte Hymris!

Med tanke på bete så kom jag på lite jag tänkt att skriva om, nämnligen Himalaya salt och motion.. Förhoppningsvis så publicerar jag det ikväll!

/Madde

Höstkatalogen är ute!

Nu så har Hööks lagt upp på hemsidan om att du kan beställa hem deras nya höstkatalog! Men visste DU om att du lika gärna kan kika på den via internet? Själv så är jag väldigt glad över att den finns på internet, det innebär ju att man kan kika på den och titta ut sina favoritsaker innan den kommer hem i brevlådan! ;)

Jag vart väldigt förtjust i den nya kollektionen, det var många saker som jag kände passade mig och Billy. Speciellt setet på sidan 59, där det är matchande schabrak och huva. Är väldigt förtjust i schabrak som har just sådan kant. Sen så måste jag väl hissa sidorna 74-75 där dom nya Bolt sakerna finns! Vart helt kär i transportskydden och regntäcket, så söta!


Klicka på bilden för att komma till katalogen!

/Matilda

Lösgörande övning med Bommar

En bra lösgörande övning är bommar, speciellt upphöjda bommar. När du arbetar i ridhuset eller på ridbanan och inte riktigt vet vad du ska göra, så kan du alltid plocka fram 9-10 cavalettis och placera ut 5 på varje långsida. Sen så tar du tre bommar och lägger dom i mitten, fyra på varje kortsida med travavstånd. 

Uppvärmning
När du börjar övningen så kan du börja med att ha koner i hörnen, du travar i ganska så samlad trav och är noga med att flytta på bakdelen i varje hörn. Detta för att få snabbare reaktioner. Du kan också göra övningen trav - skritt - trav och flytta bakdelen i skritt och sedan komma fram i trav så fort som hästen är rak i kroppen igen. Jobba mycket på volter och gör exempelvis en liten volt runt cavalettisarna och en större så att du kommer precis i mitten av bommarna och travar över dom. Var noga att rakrikta innan du travar över bommarna. I början så kan du använda dig av den stora och en ännu större volt som går precis utanför bommarna. Även här så gäller det att flytta mer på bakdelen och räta upp på ytter tygel, hästen ska svänga såpas bra för inner skänkel så att du nästan ska kunna släppa inner tygel och den ska ändå fortsätta med övningen. Ett tips är att ha musik på och försöka hitta en bra takt i musiken, eller någonting liknande som får fram en jämn takt och ett jämnt tempo. 

Travcavalettis
Travcavalettisarna får även ställas på böjda spår, men det är bra att börja med raka spår och känna att du har kontroll över takt och tempo. När du travar över cavalettisarna så måste du vara noga med att du inte håller i hästen, den måste kunna sträcka ut sig lite och få en chans till att testa själv. Känner du då att hästen skulle behöva lite extra stöd så lägger du dit det nästa gång. När du arbetar på rakt spår, så var noga med att hamna i mitten på bommarna och göra halvhalt innan bomserien och rakrikta ordentligt. Jobbar du på böjt spår så kan du välja själv när det gäller vart du ska vara på bommarna, du skulle kunna lägga upp hästen ganska så långt ut, men då så måste du hålla dig där. Kom ihåg att om du lägger hästen längre ut så krävs det mer tempo, och lägger du upp den långt in så krävs det större samling!

Bomövning
Bommarna ska helst ligga på raka spår men kan precis som cavalettin läggas på böjda spår. Om vill så kan du göra öppna/sluta fram till bommarna och ca 1-2 meter innan så rakriktar du, gör en noggran halvhalt och ser till så att tempo och takt är rätt för avstånden. Även här så kan du släppa lite mer och se hur hästen reagerar på mer firhet över bommarna. Sedan så låter du hästen trava ca 1-2 steg efter bommarna och så kan du flytta hästen i skänkelvikning ut mot kanterna eller göra öppna/sluta fram till kortsidan och byta varv där. 


/Matilda

Güten Morgen

Nu så får vi väl hoppas på att jag stavade rätt på den rubriken, vilket jag antagligen inte gjorde. Sitter här och har precis ätit frukost och funderar på vad jag ska göra idag när jag inte har Billy och inte kan ta mig någonstans. Så jag väljer att sitta och lyssna på ett utav favoritbanden, Sick Puppies, och äta frukost. Antagligen så kommer det väl att bli någon mix utav att jag bloggar "för mycket" och att det inte kommer vara överdrivet intressanta saker. 

Det första som jag hade tänkt att jag skulle försöka mig på är väl att jag ska testa sätta in ett mönster i bakgrunden på bloggen. Blir det bra så får den vara kvar, annars så struntar jag i det. Men sen så vet jag inte vad jag ska blogga om

Så är det någonting speciellt som ni vill att jag ska blogga om?

För tillfället så kan jag väl vara så snäll och dela med mig av lite bra musik, jag kan då bara säga att varje gång jag hör dessa två låtar så känner jag ett rus genom hela kroppen och det tar mig tillbaks till Peace & Love festivalen. När vi sjöng med i My World, de få rader i refrängen men det går nog faktiskt inte att beskriva hur härligt det var. War var också en härlig låt som vi sjöng med i, jag visste faktiskt inte om den låten men efter att ha hört refrängen en gång så satt den på hjärnan direkt. Jag kan bara säga en sak till dig: Om Sick Puppies spelar i närheten av er, gå på dom även om ni inte gillar deras musik så mycket. Dom är ett grymt liveband!




måste väl bara tillägga att Shimon är ganska så snygg ;)

/Matilda

Besviken

Idag så hade jag och Klara tänkt rida ut och ha en porträttfotografering, och när vi kommer till fältet som vi skulle fotografera på så hade dom slagit ner allt gräs. Blev jättesur över det, och när jag dessutom hade shorts på mig så lyckas jag bli biten av en dum broms så nu har jag ett gigantiskt rött märke över halva vaden. Dumma allergi..

Hur som helst så red vi runt Gylltäkt istället, jag med kameran och barbacka och Klara med sadel och träns. Haha vi såg verkligen ut som varandras motsvarigheter, jag hade då skrattat om jag sett oss två på håll! Men några bilder blev det, så slänger upp de "naturbilder" som jag tog, sen så fotograferade jag några kort i hagen också. :)










denna och den under är helt klart favoritbilderna ifrån dagen









/Matilda

Ett steg mot friheten

En känsla många mycket väl känner till är då man tar av hästen grimman för första gången och låter hästen vara lös (ej inhängnat område). Ruset som går genom hela kroppen precis när man skall ta av utrustningen, men också oron och kontrollbehovet man känner när sin kära vän går runt där och du inget kan göra.

Vad är det egentligen som gör att vi känner som vi gör? Varför är det så svårt att släppa kontrollen?
När jag tänker efter så kommer jag på hur patetiskt det faktiskt är, brukar du gå runt med dina kompisar i koppel? Hästen kan faktiskt gå utan dig, den kan tänka utan dig och den går ej sönder av att gå utan dig. Vi behöver inte heller följa vartenda steg hästen tar och vi behöver inte korrigera hästen vad den än gör, hade du velat blivit behandlad så? De tror inte jag.

Det faktum att man inte binder sina vänner är för mig en självklarhet, det gäller även hästarna. Jag har heller ej några problem med att släppa Hymra löst längre. Kanske springer hon ifrån mig, kanske står hon kvar, och inget av de två alternativen är mer rätt än de andra. Hästarna är levande varelser med egna viljor, åsikter och känslor, respektera det. De ser ej ut som oss, kanske inte heller ser på saker som vi, men de gör dem ej till en mindre värdig varelse, vi gör de till våra slavar för att vi kan och för att vi har s.k makt.
Varför skall hon följa mig? Varför skall inte jag följa henne, vad är skillnaden mellan oss? Vi följer varandra, och vi trivs med det. Vi tar inte illa upp för att vi har olika viljor och ibland kan gå åt olika håll, vi är starkare än så.

Om jag skall vara riktigt ärlig så är jag nog rädd för att ha henne bunden, det är obehagligt. Hon binder ej fast mig, varför gör jag så emot henne? Det känns som att jag misstror henne, att jag ej litar på henne när jag ej ger henne all den frihet jag kan. Hur skall hon kunna ta egna iniativ när jag hindrar och låser fast henne? Skillnaden är faktiskt enorm, med grimma och grimskaft följer hon vartenda steg man tar, helt död. Men när jag tar av grimman och grimskaftet, då vaknar hon till liv, då är hon Hymra.

Det jag ville komma fram till med denna text är absolut inte att man måste ha hästen lös och att de vantrivs i grimma och grimskaft. Jag och Hymra symboliserar inte varenda hästmänniska och häst i hela världen! Utan det här är vi, och hur verkligheten ser ut för oss. Vi mår bra av det, och det är såhär det passar oss bäst. Men jag vill ge er en liten tankeställare, varför det är så obehagligt att låta hästen vara lös? Vad är det egentligen vi är rädda för?

För er som aldrig haft era hästar lösa, det är en otrolig känsla, helt obeskrivligt. Den kraften hästarna representerar och den frihet, det kan få mig tårögd.



/Madde


Köpes

Nu så har jag och Olivia börjat planera en liten tripp till Västerås och Hööks, Glada Hästen + Hamre Hästsport. Nu så var det ju faktiskt så att Hamre inte hade någon webbshop så man kunde inte kika in på deras sortiment, men dom verkar dock ha ganska så mycket märkesgrejer om jag såg rätt på märkena. Så vi kanske inte handlar så jättemycket där, men på Hööks och Glada hästen så fanns det mycket grejer som jag ville ha. 



Det ser nog dock dyrare ut än vad det egentligen är, grimman som är ifrån hööks gick på under 100-lappen och för en lädergrimma så känns det som om det vore värt det. Flätkitet har jag för mig kostade 39 kr och flugpannbanden (jag använder dom vid ridning) kostade 29 kr/st. Sen så var det lite fler billiga småsaker som ni ser. Det dyraste är nog dock böckerna, schabraken, Roeckl handskarna och Pannlampan! Dock så är jag inte helt 100% säker på att jag ska ha båda böckerna och pannlampan/handskarna. Vi får väl se hur schabraken känns i verkligheten och om storlekarna finns inne osv. 

Ni måste väl hålla med om att jag bloggat grymt idag? Och jag har inte ens åkt till Billy än och bara vart vaken i 5 timmar!

/Matilda

Tipsar er alla


Dessa produkter är dom bästa jag någonsin provat, så klarar eran häst av dessa produkter så är det bland det bästa du någonsin kan köpa. Billy har haft problem med man och svans i många år, han kliar sig och får skorvar som kliar ännu mer och så försvinner i princip hela manen = mindre skydd och det kliar mer. Det går till det stadiet så det nästan ser ut som om vi rakat honom i man och svans och han vill bara ersätta klådan med smärta. Och vill man stå brevid och se det hända med sin bästa vän? Svaret är nej, hoppas jag. Så vi testade oljan, och redan ifrån dag ett så fick vi resultat. Billy kliade mindre, det kliar fortfarande lite på honom - Men om jag säger såhär, för tillfället så har han lika mycket man och svans kvar som han hade efter en vecka förra sommaren!

Så jag rekommenderar detta till er alla, vi har oljan i en sprayflaska för att lyckas sprida ut det mer och för att det ska gå lite fortare. Men det är ingen som helst skillnad enligt mig. När jag smörjer in billys "hårbotten" så börjar jag med att ta en speciell manborste som vi har och dra den genom manen, först medhårs så att det inte finns några tovor. Sen så gnuggar jag så att lösa skorvar lossnar. Sen så separerar jag manen och tar ett sprut vid varje separation. Sedan så gör jag likadant i svansen och sätter upp manen i tofsar så att det får torka. Detta gör jag såklart i början av borstningen så torkar det under den tid som jag borstar. Jag tar även ett sprut under pannluggen för där kliar han också. Men var noga med att inte låta det rinna ner mot ögonen för det kan irritera dom. :)

/Matilda

Hur jag redigerar bilder

Jag har fått många frågor på www.daywievs.com där personer undrar hur jag går tillväga för att redigera mina bilder. Först och främst, så använder jag mig av Photoshop CS5. Detta är ett program som jag inte rekommenderar till bildredigering egentligen, vill ni få fram ruggigt bra resultat på bilder så borde ni sikta på Lightroom. Lightroom är ett program som är utvecklat för just bildredigering. Men nu så går vi inte in mer på det ämnet, utan vi börjar direkt på min sorts redigering.



Här har vi då originalbilden, som vi ska redigera. Den kommer att de ut ungefär som bilden i headern. Ni kommer att behöva söka efter "Warming filter" på google, och sen så får ni själva leta reda på ett filter som ni tycker om och ladda ner det. Bara ett som ger en lite varmare effekt, lite mer "solnedgång". 



Som ni ser ovan så slår jag nu på det värmande filtret, Densiteten ska du sätta på ungefär 60 om du har en liknande bild som jag, annars så får du testa like olika inställningar. Den under boxen ska vara ikryssad.



Efter att du lagt på det värmande filtret så ska det se ut någonting liknande det här. När ni gjort detta så ska ni (som på bilden ovan) markera de "skvanker" som ni vill ha bort. I mitt fall så har jag markerat ett träd och en fluga.



Efter det så ska du gå in på "Edit", sedan så väljer du "Fill" (eller shift+f5 för snabbkommandot direkt till fyllningseffekten). När du fått upp rutan ovanför så klickar du på pilen på sidan och väljer "Content-Aware" i listan. Sedan så klickar du på Ok knappen och väntar på att photoshop arbetat klart.



När photoshop har arbetat klart så bör det se ut någonting liknande det här. Om det blir en hård kant någonstans så får du använda klonstämpeln och försöka få allt att se naturligt ut. Det som content aware gör är att den beräknar (med hjälp av bakgrunden runt om) hur det skulle ha sett ut bakom flugan och trädet i det här fallet. 



Efter att du redigerat bort de saker som du vill ha bort, så gör du ett nytt exakt likadant lager utav bilden. Så att du har två dubletter. Klicka då ctrl+u så får du upp en ruta. Det ska finnas 3 stycken saker att dra i, och (i ordning uppifrån) så ska det stå ovanför dom, "Hue", "Saturation" & "Lightness". Du tar då tag i pilen vid Saturation och drar den till den gråa sidan. Detta vill göra hela bilden grå. Klicka nu på OK. Sen så gör du (som på bilden) och suddar ut bakgrunden på bilden, så att bara det föremål som du vill ha extra skärpa på håller sig grått.
När du suddat ut detta så ska det se ut lite som på bilden, som ni kan se så har jag inte vart supernoggrann och man kan skymta Billys färg i kanterna. Men det gör ingenitng, det måste inte vara petnoga. :) När det ser ut som på Bilden så väljer du "Soft light", det gör du genom att klicka på den lilla pilen brevid texten "Normal". Sen så väljer du soft light och drar ner Opacity & Fill så att det ser bra ut.


Sedan (som ni ser) så gör du ännu en gång ett nytt lager, utav det första lagret, så att du har ett till identiskt lager som ligger ovanpå det andra lagret, som du ser på första bilden. Sen så går du in på "Filter" och väljer "Other" > "High Pass". På High pass så ska du ställa in så att du ser konturerna (som du ser på andra bilden) och sen så suddar du precis som du gjorde på det förra steget, och väljer sedan "Soft light" en gång till.



Sen så har ni resultatet! Man kan även göra så att man bara använder High pass och när man gör det gråa lagret så suddar man bort allt förutom exempelvis ögonen och då så använder man soft light, då så får man detta resultat vilket kan vara finare på vissa bilder:



Det finns, som ni ser, väldigt många olika sätt att redigera. Ni får leka med inställningarna och lägga skärpan där ni vill ha den. Men ni förstår att väldigt få fotografier är fina och perfekta ifrån början, väldigt många behöver redigering! :) Hoppas ni blev nöjda med guiden, om det var någonting som ni inte förstod så får ni lämna en kommentar. Var noga med att lämna er e-post adress så att jag kan skicka ett mail med hjälp! :)

/Matilda

För länge sedan

Vem gjorde vi det för?



/Madde

Hiss



Måste nog hänga på alla andra bloggare, och faktiskt hissa dessa tre produkter ifrån Hööks. Favoriten är nog det marinblåa schabraket, vart helt förtjust i det. Så har jag någonsin pengar över och är påväg till Hööks så kommer jag nog att beställa hem ett sådant till Billy. Även om jag rider med sadel väldigt sällan så skulle jag inte ha någonting emot att ha ett schabrak med täckesgjord under fällperioden, våren med andra ord! ;) Men måste väl tillägga att det var brodyren som jag fastnade mest för, "Bolt. Buck, run, jump!". Hur underbart är inte det, haha!

Är det någon mer än jag som är helt förtjust i dom här schabraken, eller rent utav är en lycklig ägare till någon av sakerna? Har ni isåfall några bilder på dom eller kan berätta lite om hur dom är i verkligheten? 

/Matilda

Sommarbus och morötter

Idag följde Karro, hon som har Opalen , med till Hymris för att fota. Vi gjorde ingenting "specielt" idag, utan jag gav henne helt enkelt maten, hade på salva på såren, borstade henne och sen gick vi ut på ängen för att mysa lite (och käka lite morötter såklart). Repet tog jag av ganska snabbt då jag hatar att inte ge henne all den friheten hon förtjänar och behöver.
Karro hade redan varit hos Opalen på morgonen så hon sysselsatte sig med att fota mig och Hymra, jag lovar jag har nog minst en bild för varje steg vi tagit - haha!

Hur som helst istället för att lägga upp alla bilder här så gjorde jag en video med några av bilderna. Videon är slarvigt gjord, gjorde den bara för att visa er hur min och Hymras vardag kan se ut helt enkelt. Så här har ni mig och Hymra i all enkelhet:



/Madde

Vart är världen påväg

Nu så pratar jag inte om världen utanför dator, utan jag pratar om just denna värld som både jag och väldigt många av mina vänner är indragna i. Bloggvärlden. Jag har så  många vänner inom just denna värld, och jag har alltid viljat haft en blogg. Men allt för många gånger så har jag stängt ner bloggen på grund av alla dessa människor. Dom här "anonyma" som i princip varje blogg som innehåller en åsikt har fått över sig. Dom kränkande kommenterarna som personer lämnar efter sig, bara för att såra och förstöra någon annans känslor. 

Man tappar faktiskt tron för internet och bloggarna när kommentarerna börjar komma. Självklart blir man överlycklig när någon lämnar roliga och glada kommentarer - Men hur många är det som tar sig tid till att lämna en glad och positiv kommentar, bara för att glädja någon annan? Det är långt ifrån lika många som blir upprörda av inlägg och kommentarar elaka saker, och fula ord.



Jag menar - Hur många har egentligen suttit där framför inlägg och funderat "Vågar jag lägga upp den här bilden?" eller "Vågar jag skriva såhär?", bara för att vi är rädda för att få dessa elaka och kränkande kommentarer. Vi vill verkligen vara alla till lags, men det är när man lär sig att tänka "Det här är min åsikt, dom andra får tycka som dom vill" som man lär sig att stänga av de elaka kommentarerna. Jag har suttit på en bild som jag så gärna vill lägga upp, men då jag är ganska så känslig angående min vikt så har jag inte gjort det. För jag har vart rädd för att få kommentarerna "Fyfan vad fet du är" som jag sett många andra fått. Det är denna bild, som jag tog bara för att jag ville visa bloggläsarna hur härligt det var att rida på ett fält som jag kom till när jag var och utforskade i skogen med Billy. Gräset gick till hans manke, även om det inte syntes på bilden. Men han var överlycklig när han kom dit och ville bara springa. Det var ett minne för livet!



Jag var, och är, helt enkelt rädd för att få höra att jag har feta ben. Det är det som jag är rädd för, och alla människor har olika svagheter. Precis som att jag har det här problemet, så finns det andra personer som avskyr sin näsa, sina armar, sin mage osv. Och jag vill bara säga den uttjatade meningen till er, samma sak som jag försöker säga till mig själv varje morgon för att orka dagen, det spelar ingen roll om du är den fulaste människan i världen, det finns alltid någon som älskar dig, du är perfekt för någon.

Man behöver inte vara modellsmal, och våga inte titta i modetidningar och jämföra er med modellernas "perfekta" midjor - För vet ni vad, dom tar ett verktyg i photoshop och drar in midjan 3-4 cm. Bara för att ge dom perfekta former. tänk på det innan ni sitter där och trånar efter alla dessa kroppar, ni har muskler och modeller är oftast sönderbantade.

men det sista jag verkligen måste säga till er är
VEM bryr sig i om du inte har egen häst, förutom du själv?

ursäkta!

Ni får ursäkta att jag inte uppdaterat förens nu. Men jag har vart i Hofors med Erica och fotograferat henne och Ruben, vilket tog exakt hela dagen. Åkte ut och var där till åtta (på morgonen) och kom hem klockan halv tio-kvart i tio (på kvällen). Sedan så har jag duschat och ätit när jag kom hem, nu så sitter jag här och pysslar på lite bloggdesigner och en uppgradering på våran nuvarande. :)

/Matilda

Tanken bakom citaten

Som ni har sett har vi citat på headern så jag tänkte berätta lite om mina, vad de betyder för mig och varför jag valde just dem.

"When the last tree has been taken,
the last river has been poisoned
caught the last fish from the ocean
eat your money then."

Översättning:
När det sista trädet är fällt
den sista floden förgiftad
den sista fisken fångad
ät dina pengar då

Detta citat finns i mängder av varianter men denna är tagen ifrån The Kelly Familys låt When the last tree.
För mig är citatet klockrent, människan måste öppna sina ögon och se vad vi gör mot världen. Vi tror livet handlar om yrken och pengar, än mer pengar, och mer pengar än då, det är inte så. Det är inte det som betyder nåt, men det förstår inte vi. Samtidigt så dör jorden, vi förstör allt levande men gör inget åt det, vi värderar inte det levande här på jorden.
Låten fortsätter sen:

"Before the last tree has been taken
our rivers have been poisoned
Take our mother earth in our hands
I believe we can"

översättning:
Innan det sista trädet har fällts,
våra flodar har förgiftast
Ta moderjord i era händer
Jag tror vi kan

Även detta är klockrent, och jag hoppas att det sker en stor förändrig snart, vi kan inte fortsätta att blunda.
Med tanke på att jag lever för nature, och försöker hjälpa de så tyckte jag att detta citat passade på e av mina bilder i headern, för den beskriver mig och mina åsiket väldigt bra.

Sen har vi det andra citatet:

"Don't walk in front of med, I may not follow.
 Don't walk behind me, I may not lead.
 Just walk beside me, and be my friend."

översättning:
Gå inte framför mig, jag kanske inte följer efter.
Gå inte bakom mig, jag kanske inte leder dig.
Gå bara bredvid mig och var min vän.

Detta är ett välkänt citat från Albert Camus, och det är ett av mina favorit citat. Anledningen till att detta citat står på bilden på Hymra är för att det är detta hon försökt förklara för mig, och det är detta hon verkligen har behövt sen dess att hon kom till mig. Hon har verkligen behövt att ses som en jämnlike, och att få blomma ut till de underbara varelse hon är. Jämfört idag från när jag fick det så är hon nu väldigt säker i sig själv, hon har gjort en enorm förändring. Folk med "ledar och rang"-tänket såg henne tidigare som mobbad men nu ser dem henne som ledare. Hon har varken varit mobbad eller ledare, men hon har utvecklats enormt.
Det är också Hymra som lärt mig mer om flockens struktur, hon är ett av skälen till varför jag är så säker på att dominans och rang ej existerar. Så detta är väl lite varför jag valt detta citat.



/Madde

Ögonblicksbilder


Tryck i gång musiken och läs

Något som det pratas mycket om när man ser mindre vackra bilder på hästar som blir illa bemötta av oss människor är ögonblicksbilder. Missvisande bilder från taget på en händelse under en 1000/dels sekund som man råkat fått på bild. Jag tror inte ett dugg på det. Det vi fångat på bild med kameran, det har hänt, hur skulle det annars ha hamnat där? Hur länge det pågått spelar ingen roll, och finns det smärta med i bilden, då har hästen upplevt den smärtan.

För att ge er ett par exempel så har jag fått lånat ett par bilder från Sarah Into, http://dayviews.com/#!/naturligtvis/ . Dessa bilder har hon tagit på en westerntävling på High Chaparall. Jag tror tyvärr dock att man fått liknande bilder under en ridtävling, körtävling eller från ett travlopp, så döm inte ut westerngrenen.



Denna bild är mycket tydlig, ryttaren hänger i tygeln, och hela mannens vikt har hästen i munnen. Hästen gapar naturligtvis för försöka bli av med smärtan, och lösningen är då inte att sätta dit en rem som förhindrar hästen att gapa. Hur som helst, hur skulle detta kunna vara en ögonblicksbild? Det går inte ihop, det här har hänt och bara för att hästen ser plågad ut och ni gillar ridning så är detta inte en ögonblicksbild, för dem existerar inte.

Ögonblicksbilder är för mig en undanflykt och en jävligt dålig ursäkt. Det är ett uttryck vi tar till för att försvara oss, för att försvara något vi kanske gillar, i detta fallet ridning. Vi känner oss hemska och mår dåligt när folk kommenterar illa på t.ex. westernbilder för att vi gillar westernridning. Vi kallar det ögonblicksbilder för att vi skall må bättre. Men hästarna då? Mår de bättre av att vi skyller bort handlingarna på ögonblicksbilder? Nej dem fortsätter att lida i tysthet, och vi varken ser eller gör något åt det. Och framförallt, alla okunniga, dem tror ju på dessa lögner, hur skall dem kunna öppna upp ögonen?

Kolla på denna bild ett tag, vad tror du hästen känner här? Vad ser du? Tänker du försvara detta, tänker du fortsätta kalla detta för ögonblicksbilder, eller är du redo att göra något åt denna djurmisshandel?



/Madde

Hemkommen

Nu kom jag precis hem ifrån hästarna! Bestämde mig för att pyssla om henne ordentligt, så tvättade av henne med slangen + såpa och sen smorde jag in henne med lite olika salvor. Hon hade ett mindre trevligt sår som blödde och var uppsvullet, där använde jag min gröna natursalva. Och sen tog jag "superbra hästsalva grön" (naturliga ingredienser) där hon var uppbiten då det hjälper mot klådan.
Jag fick inga bilder på när jag duchade Hymris då jag inte hade möjlighet till att ta kort samtidigt, men lite fick jag med i alla fall.


Amanda tvättar Bengan, Opalen i bakgrunden


Hymra står på tork under tiden.(se så mörk hon är som blöt)
 OBS. Bind aldrig upp hästen i repgrimma,
hästen går sönder innan repet gör det.


Viggo ligger och vilar


En torr Hymra har ätit upp maten (hon får lite för att få i sig vitlöken och jäst) är redo för fixning


Salvan


Misslyckat försök till bild på såret

/Madde

Betet

Är nu i skrivande stund på väg till Amanda för att sen fortsätta att gå mot betet. Det är ca 6km dit, men det hindrar tydligen inte henne. Tror nog att jag bara smörjer in Hymris sår, behandlar någon skada eller liknande ev. ger henne vitlöken och myser lite idag. Låter henne mest njuta av sommaren nu , och det verkar hon trivas med.
Jag tar nog med kameran idag också, så kanske blir lite bilder sen, om inte annat så kan jag redan nu avslöja att det kommer upp en text senare idag, om det går som det väntat så att säga.
Men nu lär jag springa till Amanda, vi höres!

/Madde


Lösträning

Precis som Madde tjuvat lite och avslöjat så har hon fotograferat mig och Billy idag. Han fick gå lös inne på banan och göra lite vad han ville medans vi plockade fram hundtunnel och två stolar + en bom så fick Viggo hoppa lite hinder medans Billy solade. Fast han ville väldigt gärna vara med han också, så han fick vara med lite på sidan. Dock så var tunneln bland det läskigaste som han någonsin sett verkade det som, han blåste upp sig och gick skänkelvikningar mot tunneln - Tills den rörde på sig! Då så kastade han sig iväg och bockade.

Sedan så pysslade jag lite med lösträning, jag arbetade med att driva honom ifrån mig och stanna honom på håll. När jag löstränar så vill han gärna springa på en mindre och mindre volt. Därför så har jag två spön så att jag kan driva honom ifrån mig och anända dom som förlängda armar. Ni kommer att få en liten film med klipp ifrån träningen idag, dock så vet jag inte om den kommer idag eller imorgon. Det beror helt på hur länge jag och Madde orkar sitta vid datorerna! Haha.


favoritbilden ifrån dagen.

/Matilda

Ridbanan

Idag så följde jag med Matilda och Billy till ridbanan. Eftersom jag var hundvakt till Viggo så fick han följa med, ridbanan är faktiskt kombinerad rid- och agiltiybana så finns en hel del agilitygrejer där.
Matilda kommer säkert att skriva om vad hon och billy gjorde sen,  och hon lägger nog upp bilderna på dem då så jag väntar med att lägga ut dem. Men jag filmade och fotade lite iaf, och busade runt med Viggo såklart. Jag prövade att springa tunnel med viggo, men jag fick krypa själv.. Feg hundis ;)






Madde : uuuut jag vill uuuut
Viggo: Maaadde, är du där inne? koooom nuuuu!


Matilda och Viggo hoppar lite :)


"I believe I can fly"

/Madde


Fräscht!



Som ni ser så har jag fixat iordning en ny design åt bloggen! Nu så ska det bara fixas iordning lite länkar och kategorier, sen så är det 100% klart! Jag är faktiskt väldigt nöjd med designen då det var första gången någonsin som jag ens testade att animera i CS5. Men det fungerade ju, dessutom så gjordes det utan min trotjänare ritplattan - Så jag är grymt nöjd! Ni får mer än gärna lämna en kommentar på bloggen. Det blir roligare att blogga om man får lite kommentarer och förstår att folk faktiskt bryr sig i vad man skriver, men dock så är det ju bättre om man är "tyst" än att folk ska skicka runt spam kommentarer. Så spam är inte välkommet här, dom kommentarerna raderas direkt! ;)

/Matilda

Vad älskar jag mer än dig?



Ingenting.
Din man och dina ögon, din mule och dina ben
Vad är väl vackrare i världen?
Dina öron och din svans, dina hovar och din rygg
Var finns väl något som liknar det?
Men finast ändå av allt det vackra, din själ

så outgrundlig och svår, ett smärtsamt vackert universum, utan världsligt like

Ponny v.s Häst

Hästar katigoreras inte endast i ras, kön och färg utan även i storlek. Ifall hästen ej är över 148.5 så är den alltså inte en häst, utan en ponny. Anledningen till varför man gör skillnad på dessa är förmodligen för att öka rättvisan vid tävling. Men är det bara storleken som är skillnaden?
Frågar man en s.k ryttare om skillnaden mellan ponny och häst så för man ofta höra "Ponnyer är små, raggiga, tjocka, envisa och busiga. Stora hästar är eleganta och väluppfostrade och kan bli duktiga tävlingshästar". Det stämmer tyvärr ganska bra också på hur det tyvärr ser ut i dagsläget, men är det p.g.a storleken?

Jag tror, eller jag skulle faktiskt vilja säga att jag VET att storleken inte har någon betydelse, inte för hästen.
Hästen skapar inte sin personlig efter hur hög den är i mankhöjd, den gör faktiskt inte det fördet är vi som gör det. Det är vi som formar hästen, det är vi som ger hästen falsk identitet.

En anledning till att ponnyer kan ses som tjocka och busiga är för att de hanteras av barn. Barn ser på djur med andra ögon, dem ser dom (oftast) som sin vän och hanterar dem därefter. Därav så blir det mest mys och skogsturer för dem, kontrollbehovet är inte lika stort och hästarna vågar visa sina känslor. När man gått upp till storhäst så är det oftast tävling som gäller. Hästen skall vara smäcker och lydig, måste lyda minsta vink och vinna varje rosett. Här är det oftast inte lek som gäller, och hästens personlighet kan uppfattas som stel.

Det jag vill få fram med denna text är absolut inte att alla barn hanterar sina ponnyer bättre än vi äldre hanterar våra storhästar, för så är det inte. Detta är bara ett exempel på vad jag vill få fram, och det är att det är vi som formar våra hästar. Om vi släpper all kontrollbehov och lyssnar till hästen, då får vi fram deras sanna jag. Och då spelar det inte längre någon roll hur hög hästen är i mankhöjd. Hästens utseende har inget att göra med deras personlighet, vi dömmer fel.

/Madde

Grönt Kort

Förmiddagen spenderades med goa BRK, där jag var på en grönt kort kurs. Jag har aldrig känt att jag haft behov av grönt kort, men när borlänge ridklubb erbjuder oss att ta grönt kort och få kursmaterial för endast 300 kr så tänkte jag att: Varför inte? Jag kanske vill tävla lokalt någon gång och då så är det väl lika bra att ha ett. Så jag åkte ut, och idag så började vi prata om förberedelser inför tävling - Och vad som är god hästhållning. Saker som är självklara för oss BRK medlemmar då både stallarbetare och ridlärare vart petnoga med regler som att man inte får springa i stallet, inte skrika osv. Det är väldigt självklara regler för dom flesta - Men vissa bryr sig inte ens om dessa regler utan springer runt och härjar och skrattar i stallet, och gör saker som stör hästarna helt enkelt.

Hur som helst så var det en väldigt lärorik kurs, del två börjar imorgon klockan halv 11. Direkt efter att jag vart på kursen så ska vi i Ungdomssektionen ha ett möte, sedan så åker jag till Billy och blir kvar där till ca 4. Om jag hinner så fixar jag iordning ett tidsinställt inlägg som kommer upp runt 1 tiden. Annars så kan ni vänta er uppdatering runt 5 - halv 6. :)



/Matilda

Dagens Billy

Har vart iväg till Billy en sväng, och precis redigerat klart den första delen utav bilder ifrån dagen! Det blir väldigt mycket hagbilder, men så går det när man inte har en fotograf hela tiden. Dock så ska jag väl vara glad över att min syster kan ta lite bilder på mig och Billy när vi ska gå och hämta dom/släppa ut dom.

Dagens ridtur skulle ha blivit en tur på grusvägarna och lite porträttfoto i skogen, men när vi kom till grusvägen efter att ha gått på asfalt i ca 20-25 minuter så började Fixie (hästen som min syster rider på) att halta. Hon och Billy hade blivit skodda, men det brukar gå bra att skritta ut på grusvägarna ändå. Men så vart det inte idag, utan hon reagerade på gruset direkt och gick med raka ben och markerade extra mycket på vänster fram. Dock så hade hon en tappsko i söndags (vilket också gjorde så att vi fick avbryta ridturen) och fick gå utan sko på en hov under en dag och två nätter innan hon bev skodd igen. Dock så hoppad Klara av och gick med henne hem, så det var ingen fara. :)


















en utav favoritbilderna ifrån dagen



/Matilda

Inget internet

Jag vet inte om jag var själv om detta problem i Borlänge, men under peace&love så var vårat internet utslaget! Iallafall på kvällarna, och dom gånger som man fick en uppkoppling så existerade den i ca 5 sekunder sen så dog den igen. Men jag antar väl att det är så som det blir när det är 40 - 50 000 extra personer som surfar samtidigt och försöker koppla upp sig. 

Dagen har iallafall spenderats på BRK, åkte ut dit till 3 och hjälpte till i stallet fram tills min lektion. Och för en gångs skull så fick jag ha min älskade Hottetott! Jag red barbacka, och fick veta att han är min att ta hand om vecka 30 och 31, vilket motsvarar ca 9-10 ridpass. :) Första veckan är dock endast skritt dom 2-3 första ridpassen (ca 45 minuter) och sen så får vi successivt börja lägga in trav och galopp korta sträckor. (Detta för att hästarna gått på bete i 2 veckor innan utan motion)

Ridpasset för dagen vart en dressyrtrim. Vi jobbade mycket med volter och att hålla koll på vilka spår bakbenen och frambenen gick på. Därav så gjorde vi några öppnor och slutor också. Det kändes inte särskilt bra i början, men efter en stund så lät jag honom få lite mer spelrum och längde tyglarna lite extra och försökte styra mer med vikten som jag gör med Billy - Han fattade direkt! Sänkte huvudet, började ta under benen lite och höjde ryggen i stegen på långsidorna. Riktigt nöjd med passet idag, och längtar redan efter dessa två veckor med honom helt för mig själv! Dock så var det väldigt tråkigt att jag fick smörja in honom med hästsalva mellan bakbenen och under magen. Helt äckligt var det, bara jag drog handen mellan bakbenen så lossnade det en massa skorvar och fastnade på mina händer. Blir så less på att dom som kollar vatten och liknande inte kan smörja in hästarna med salva. Men det är dock lite svårt att få HT att stå still länge nog då han för det första inte alltid vill bli fångad i hagen och för det andra avskyr när man grejar under magen och vid bakbenen på honom. Så jag klandrar inte dom för det egentligen. Sen så fick han flugmedel, solhelosan på mulen och en flughuva. Sedan så fick han gå ut till sin brud Colléen och vara med henne. Lagom gulligt att hon kom till grinden och gnäggade lite mjukt till honom medans han blåste upp sig lite och trippade på stället. Världens bästa HT!

tyvärr så går det inte att ladda upp bilder på blogg.se av någon anledning, så ni får en gammal bild!



/Matilda

RSS 2.0