Är den lugna hästen deprimerad?

Hittade denna artikel för relativt länge sedan, en bra och mycket intressant artikel enligt mig! Påminner mig mycket om den mer extrema NH som finns. Vad har ni för åsikter om detta? Håller ni med eller är det bara bullshit? Vill gärna höra tankar och funderingar.

Forskningskollen: Är den lugna hästen deprimerad?

Ett intressant område inom hästforskningen, som får mycket fokus och där det förhoppningsvis kommer många studier framöver, är hästens välfärd. Exempelvis är ett intressant tillstånd att studera det lidande som kallas inlärd hjälplöshet.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Emma Rost

Inlärd hjälplöshet är ett tillstånd som finns både hos människor och djur, och det finns mycket forskning på andra djurslag än häst. Tillståndet uppkommer när en individ utsätts för stress eller obehag som den inte kan kontrollera, och det har likheter med depression och med posttraumatiskt stressyndrom hos människor.
En individ som drabbats av inlärd hjälplöshet saknar motivation, visar inte glädje och verkar deprimerad. Hästen svarar sämre på stimuli - exempelvis hjälper - och den likgiltighet som uppstår överförs även till andra liknande situationer och påverkar inlärningen negativt.

Hästen ger upp
Inom hästvärlden finns det träningsmetoder där inlärd hjälplöshet uppenbart är målet - hästen slutar att göra motstånd eftersom den inte kan undkomma och blir sedan "lätthanterlig". Ett extremt och tydligt exempel på detta är hobbling - när hästens ben binds ihop - som gör att hästen inte kan undkomma och därför "ger upp".
Forskarna är intresserade av att undersöka flera situationer för att se om de orsakar inlärd hjälplöshet - till exempel bremsning, vissa hjälptyglar, skarpt bett, hårt spänd nosgrimma, isolering från andra hästar samt drivning och förhållning samtidigt. Svårigheten är att hitta objektiva mått på hästens välfärd i en träningssituation. För att kunna förstå hur inlärd hjälplöshet uppkommer hos hästar i träning måste man först hitta sådana mått.

Säkra hästar kan vara deprimerade
Det faktum att hästar reagerar väldigt olika på en viss typ av träning kan tyda på att en del individer - de som blir passiva och verkar ha accepterat situationen - lättare drabbas. Forskarna spekulerar i om några av de "säkra" hästar som vi träffar på egentligen lider av denna psykiska åkomma. Det är viktigt att vara uppmärksam på de tysta och tillbakadragna individernas hälsa och välmående, likaväl som de som lever rövare och gör motstånd.
En häst som utsätts för den här typen av stress under en längre tid kommer att få fysiska problem - till exempel magsår, viktnedgång och nedsatt immunförsvar. I de tidiga studierna på området var det inte ovanligt att djuren i förlängningen dog i de fysiska sviterna av inlärd hjälplöshet. Det har visat sig att om hästen ges möjlighet att kontrollera åtminstone vissa faktorer i sitt liv - till exempel när den ska äta, vilka hästar den ska umgås med eller när den ska gå ut i hagen - kan den vara lättare att träna och att lära nya saker. Risken för att den ska må psykiskt dåligt minskar också.
När det kommer mer forskning på området skapar den förmodligen debatt i hästvärlden, men förhoppningsvis hjälper den även till att lära oss mer om hur hästen reagerar på träning - och hur vi kan förbättra våra träningsmetoder.

Referens:
Hall, C., Goodwin, D., Heleski, C., Randle, H. & Waran, N. 2008. Is there evidence of learned helplessness in horses? Journal of Applied Animal Welfare Science, 11:3, s. 249-266.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/forskningskollen-ar-den-lugna-hasten-deprimerad.htm

/Madde

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0