Salt

Salt är något hästarna bör få i sig varje dag, om inte annat få tillgång till det. Det finns mängder av olika salter och saltstenar, de vanligaste är nog dock vanlig vit saltsten och även Himalaya saltsten. Det finns också strösalt man själv tillsätter i hästens foder, men jag rekomenderar oftast saltsten då hästen själv avgör om den behöver salt och hur mycket.

Vanligt vit saltsten
Detta salt är manupulerat av människan och innehåller endast natrium och klorid. Man har sedan tillsatt aluminium för att förhindra klumpar. Detta är ett cellgift som lagras i hjärna, hjärta, lever, leder osv. Det höjer blodtrycket, mm och är en allmän belastning för kroppen.

Jag skulle ej vilja rekomendera detta salt till andra då jag tycker att de negativa effetkterna är för många.



Himalaya salt
Jag tänker citera från en text jag själv skrivit i Januari/februari:

Himalayasaltet är det renaste salt på hela jorden och bryts ned för hand i områden runt Himalaya. Dess rosa nyans är ett av dens kännetecken, färgen består endast av naturliga mineraler och är ej tillsatt. Den sägs även vara fri från föroreningar då den är flera miljoner år gammal och ej blivit utsatt för samma förorende havsvatten och luft som finns idag. Natriumhalten är också otroligt hög eftersom den har samma sammansättning som i naturen och ej separeras från olika mineraler som i det vanliga bordssaltet. Himalayasaltet är alltså en ren naturprodukt!

Himalayasaltet används idag som lampa, badsalt, matlagning, saltsten till djur och mycker annat. Alla dessa har olika egenskaper men med ett samband - sund hälsa. Till och med lamporna är hälsosamma, inte bara dess mjuka ljus utan den avger negativa joner som motverkar den posetiva joneringen som alstras från elektrisitet (dator, Tv osv). Den renar luften alltså, en liknelse till det är efter ett åskväder då luften känns så fräsch och härlig. Ang. himalaya saltstenarna så är det mer än dubbelt så mycket salt i den än i de vanliga vita saltstenarna. Den är hårdare än vanlig vit saltsten vilket gör det svårare att knapra i sig och räddar därav njurarna från över dos utav salt. 

  

Här är en intressant text om Himalaya-saltet, de tar även upp det vanliga vita bordssaltet.

http://www.re-fresh.se/catalog/product_info.php?cPath=23_47&products_id=67

Jag rekomenderar alltså Himalaya saltstenarna, de finns i både boxstorlekar och i hagstorlekar, och man får med ett snöre att hänga dem i. Numera kan man köpa de på dem flesta hästsportsbutiker, bland annat hööks, horze, granngården och Citygross. Här i borlänge kan jag tipsa om granngården, Aubiose (oftast bara en storlek här), city gross (alltid flera storlekar) och Anderssons travsportsbutik på rommetravet. 

/Madde


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0