Lösgörande övning med Bommar

En bra lösgörande övning är bommar, speciellt upphöjda bommar. När du arbetar i ridhuset eller på ridbanan och inte riktigt vet vad du ska göra, så kan du alltid plocka fram 9-10 cavalettis och placera ut 5 på varje långsida. Sen så tar du tre bommar och lägger dom i mitten, fyra på varje kortsida med travavstånd. 

Uppvärmning
När du börjar övningen så kan du börja med att ha koner i hörnen, du travar i ganska så samlad trav och är noga med att flytta på bakdelen i varje hörn. Detta för att få snabbare reaktioner. Du kan också göra övningen trav - skritt - trav och flytta bakdelen i skritt och sedan komma fram i trav så fort som hästen är rak i kroppen igen. Jobba mycket på volter och gör exempelvis en liten volt runt cavalettisarna och en större så att du kommer precis i mitten av bommarna och travar över dom. Var noga att rakrikta innan du travar över bommarna. I början så kan du använda dig av den stora och en ännu större volt som går precis utanför bommarna. Även här så gäller det att flytta mer på bakdelen och räta upp på ytter tygel, hästen ska svänga såpas bra för inner skänkel så att du nästan ska kunna släppa inner tygel och den ska ändå fortsätta med övningen. Ett tips är att ha musik på och försöka hitta en bra takt i musiken, eller någonting liknande som får fram en jämn takt och ett jämnt tempo. 

Travcavalettis
Travcavalettisarna får även ställas på böjda spår, men det är bra att börja med raka spår och känna att du har kontroll över takt och tempo. När du travar över cavalettisarna så måste du vara noga med att du inte håller i hästen, den måste kunna sträcka ut sig lite och få en chans till att testa själv. Känner du då att hästen skulle behöva lite extra stöd så lägger du dit det nästa gång. När du arbetar på rakt spår, så var noga med att hamna i mitten på bommarna och göra halvhalt innan bomserien och rakrikta ordentligt. Jobbar du på böjt spår så kan du välja själv när det gäller vart du ska vara på bommarna, du skulle kunna lägga upp hästen ganska så långt ut, men då så måste du hålla dig där. Kom ihåg att om du lägger hästen längre ut så krävs det mer tempo, och lägger du upp den långt in så krävs det större samling!

Bomövning
Bommarna ska helst ligga på raka spår men kan precis som cavalettin läggas på böjda spår. Om vill så kan du göra öppna/sluta fram till bommarna och ca 1-2 meter innan så rakriktar du, gör en noggran halvhalt och ser till så att tempo och takt är rätt för avstånden. Även här så kan du släppa lite mer och se hur hästen reagerar på mer firhet över bommarna. Sedan så låter du hästen trava ca 1-2 steg efter bommarna och så kan du flytta hästen i skänkelvikning ut mot kanterna eller göra öppna/sluta fram till kortsidan och byta varv där. 


/Matilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0