Kraftfoder

Kraftfodret är ett tillskottsfoder, ett foder som endast skall ges i de fall då grovfodret inte klarar av att täcka hästens näringsbehov. Hästar som inte utför något hårdare arbete behöver oftast inget kraftfoder, utan klarar sig på ett bra grovfoder med bra värden. Hästen får därför ej utfodras med för mycket kraftfoder då detta kan ge hästen magproblem (exempelvis magsår) och/eller tarmproblem. 

Det finns ett lite enklare sätt att räkna ut en ungefärlig kraftfodergiva (om hästen behöver, kom ihåg att det alltid är individuellt!). Detta genom att använda maxgivan 0,4kg/100kg. Om du exempelvis har en storhäst som väger 500kg så är maxgivan för denna häst 0,4kg x 5 = 2 kg/utfodring. Självklart så betyder inte detta att du måste ge den 2kg kraftfoder/utfodring bara för att hästen råkar väga 500 kg. 2 kg är maxgivan för varje tillfälle. Om din häst då inte behöver mer än 0,4 kg/giva så finns det ingen anledning till att ge den mer foder. 

Det finns många olika sorters kraftfoder, de vanligaste är olika former av spannmål som havre och korn. Till kraftfoder så räknas även kli, betfor, soja, linfrö och olja. Pellets och Müsliblandningar är en blandning av olika kraftfoder. Det bästa är att läsa på och veta vad de olika fodren innehåller, samt begära en analys av höet och sedan testa sig fram för att se vad hästen gillar bäst. Eller helt enkelt ta hjälp av en foderexpert som kan räkna ut det åt dig.

Tyckte ni att detta inlägg var intressant? Under dagarna framöver så kommer det att komma upp inlägg om olika sorters kraftfoder och vad dom är gjorda av. Senare så kommer det upp angående grovfoder också. :)



/Matilda

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0