SANHCP Grundkurs

I helgen har jag varit på en grundkurs i SANHCP, barfotaverkning (vildhästmetoden). Det är så att innan har jag haft lite kontakt med Birgitta (hon håller kursen samt examinerar hovformsspecialister), ang Hymras hover och frågor om hennes kurser. Och i fredags kväll när jag skypade med Kristina så såg jag att jag fått ett mail av Birgitta, blev ganska förvånad då jag inte haft kontakt med henne på ett tag och kollade därför vad det gällde direkt. I mailet kunde jag läsa:

"Hej, sitter med namnlistor och ser att ni två Britt-Marie och Madeleine kommer från Ludvika och Borlänge, kanske vill ni åka tillsammans upp på kursen i morgon här i Lingbo/Ockelbo? Mvh Birgitta"

"Vad i helvete" var min första tanke, skall jag på kurs i morgon?! I ockelbo dessutom?!! Men japp jag var tydligen uppskriven på listan överanmälda och vi kom fram till att jag måste ha hamnat där av misstag, men om jag ville så fick jag absolut komma. Aldrig att jag skulle kunna ta mig dit, få åka dit, och jag hade ej råd med det. Men jag smsade mina föräldrar som är på semester i Turkiet och efter någon timme var det bestämt, jag fick åka dit!! Så jag fick Britt-Maries nummer och ringde henne ang. hur hon skulle ta sig dit, och jag fick åka med henne. Innan har jag kollat upp på gruppen "barfotahovar" på dayviews.com över vilka som skulle på den kursen så jag kollade upp det igen och hittade en som skulle dit så skrev ned mitt nummer där, inte för att jag trodde att den skulle kolla det mitt i natten, men ändå! Strax efter 00:00 fick jag ett sms från denna person! Vi hann dock ej skriva så mkt då jag behövde sova, samt är mitt comviq kompis slut.

05:00 Ringde min väckarklocka, det var bara att stiga upp och göra iordning sig och sen börja traska till kupolen där jag skulle hämtas. Efter ett tags väntan så kom britt-marie (det var jag som var lite tidig) och vi pratade lite om kursen, samt om oss och våra hästar. Efter ca 20mil var vi framme, och jag fick mitt rum där jag och Elin skulle sova. Sen pratade jag och kollade runt lite med Charlie, han jag fick tag på igår! 09:00 kom Birgitta till kursgården och vi åt frukost och presenterade oss själva. Vi var 7st deltagare där, varav 1 var elev och läste till hovformsspeciallist.

Sen drog kursen igång på riktigt, ett par timmars teori om hovar och hästen i allmänhet. Det var verkligen superintresannt. Efter det åt vi gemensam lunch, och fortsatte sedan med verkning tror jag, eller ifall vi kanske hade mer teori, jag minns inte riktigt.. Ulrika hade genomgång om hur vi skulle verka och använda verktygen, och sedan var det bara att gå ned till källaren, välja ett döben, plasta det så att man ej blir blodig och sen sätta fart! Herregud, den som sagt att det är lätt att verka har fel, alternativt är dum i huvudet.. Nej men alltså det var sjukt svårt, jag fick en skodd hov som var otroligt skev och felverkad, om den ens blivit verkad?! Själva skon fick jag av utan större problem, kan ju ta av skor sen tidigare. Men alltså verkningen, och då speciellt "bilbanan" på traktstöden... Efter otroligt lång tid var jag klar med den första, var dock inte så duktig på att fota men dessa bilder är från den hover tror jag.. bilderna ligger tyvärr huller om buller på kameran.


Hov 1, innan verkning


Hov1 efter verkning. tyvärr så ser man ej på tidigare bild hur illa och skev hoven var.. Denna ser inte heller bra ut men mer än såhär gick ej att göra denna gång. Som ni ser så hade hovslagaren spikat alla utom en söm i lamellranden, aj!!!

Efter denna hov så var det bara att fortsätta med hov 2, även då lyckades jag att få en skodd hov som såg förjävlig ut. Denna hann jag dock ta av skon på innan den fotatdes, tyvärr. Otroligt skev var den iallafall, och som Birgitta sade "det är ju nästan så att man får lust att operera.." Jag har inte heller bilder efter verkningen, vilket är synd!


hov 2


hov 2 , se hur skev den är :/

Efter vi verkat 2 hovar, så bytte vi om, fräschade upp oss lite och gick sen till pizzerian som låg längs vägen. Haha Lingbo är då inte stort!  Hur som helst, Birgitta och P, hennes man, hade åkt hem och vi skulle äta där, det blev pizza konstigt nog. Vi satte ute och åt och diskuterade allt möjligt, mest hästmänniskor, finns otroligt många intresannta sådanna! Vi satte kvar ett tag och pratade, eller ja säkert i några timmar och sen gick vi tillbaka. Där kollade vi runt lite mer i kurshuset, kollade på hovben, produkter, diskuterade hovboots och en hel del annat. Eftersom vi alla var mycket trötta så lade vi oss sedan, klockan var kanske 23:00 då?

Dag 2, söndag

Idag så började vi med teoretiskt och frukost vid 09:00 igen. Ulrika framförde även sitt elevarbete för oss som handlade om Strålröta och hur man kan förhindra, alt, bota detta. Just strålröta var jag väldigtr påläst om innan, men alltid jätte kul att höra mer om det! Birgitta pratade även lite foder med oss, det blir då inge mer havre och betfor för Hymras del, detta var väl egentligen inget nytt men nu är jag mer bestämd än innan på vad som skall förändras i min hästhållning. Hmm vad var det nu Birgitta sa, vad hästarna behöver är vad vi kan tjäna pengar på, eller nåt liknande. Klockrent! Det är faktiskt handelsbranchen/pengarna som bestämmer vad hästarna har för behov i dagens samhälle, sjukt! Vi pratade även lite lagar och om Eddy bloom mm, vi hade då inte för lite att prata om iallafall.

Efter lunch så var det dax för att börja verka döbens hovar igen, taggade var vi :) Dessa hovar har jag också varit lite mer duktig på att fota, haha. Låt mig presentera hov 3!


Denna hov var tyvärr den som såg bäst utav mina 4 hovar.. Den var också den enda som var oskodd, det var dock ej så läge sen skorna togs av.


hov 3.....


Hov 3 verkad! Som sagt var, allt för mkt kan man inte göra på första verkningen utan man får vänta ett tag och se vad hästen säger nästa gång! :)


hov 3 verkad :)

Och nu till den sista hoven, hov 4! Denna var skodd, såklart.. Och det var nog den svåraste av alla hovar jag fick, iallafall traktstöden, inte lätt! Detta var nog en bakhov och vi tror att Britt-marie fick framhoven från denna hov, hon fick det inte lätt hon heller..


Hov 4, Vi är ganska säkra på att detta är från en varmblodstravare då den för det första har travskor, men framförallt för att hoven var så pass deformerad.


Hov 4 framifrån


Påbörjad verkning, som ni ser så är vänster (för er blir det vänster, hoven är ju fotad åt fel håll) traktstöd verkad, men inte höger. Hmm vad sjutton har hänt här egentligen, det högra går ju åt fel håll?! Det vänstra var också såhär innan, men inte riktigt lika illa..


Verkad! hade velat sett hur denna hov sett ut efter någon vecka och verkat igen, men tyvärr är den relativt död..


:)

När jag verkat denna klart så fick jag för mig att verka bort strålen för att kika på elastiska putan! Om ni är känsliga så håll för ögonen, själv tycker jag inte att det ser så äckligt ut, utan som en tunga! Kändes som en tunga också :)


Det rosa är alltså denna "tunga" :)

Efter detta blev det fika, bulle, kaffe och kaka :D Vi pratade lite och sen visade hon hennes produkter och berättade om varje produkt :) Något jag tyckte var väldigt intresannt var ett avmaskningsmedel som var uppbyggt på endast örter. Då berättade hon att det vanliga maskmedlet man kan få av veterinären var så pass gifitgt att om en hund skulle få i sig lite avföring från en behandlad häst, så är risken stor att den dör. Detta gäller då inte endast hundar, usch!

Aja jag fick endast med mig en dubbelsidig hovkniv samt handskar, men det räckte just nu kände jag. Många var intresserade av grankådsalvan, men jag föredrar faktiskt Vegebom.. :) Hade jag haft råd hade jag köpt 2 par renegade hov boots, har velat haft dem länge men dem kostar ju 2800 per par..


Min älskade hovkniv! Oprövad än så länge, men snart så :D


handskarna :)

Hmm tror jag lär avsluta detta inlägg här innan det blir alldeles för långt, men jag rekomenderar verkligen den här kursen, den har varit väldigt väldigt givande! Haha jag vill faktiskt gå den igen om jag skall vara ärlig, men vet inte riktigt vad det tyck om att gå grunkursen flera gånger.. Men jag funderar starkt på att fortsätta utbildningen så småning om iallafall!


Lite studiematerial :)



/Madde


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0