This is gonna hurt, episode 1



/Madde

Nikki sixx

Mötley Crüe, Sixx: A.M. , jag är fast! De senaste dagarna har jag ägnat den mesta tid åt musik, intervjuer och dokumänterer då jag har varit hemma sjuk. Allt innehållande Nikki Sixx har varit utav intresse. Som liten så växte jag väl delvis upp med Crües musik men det har inte varit någon direkt favorit. Nu när jag har åkt runt lite i min golf så har jag även lyssnat en hel del på Bandit rock, och det var så jag fann låten "skin". Den låten rörde mig oerhört mycket, så jag forskade vidare lite om bandet. Till min stora förvåning så var det Sixx nya band, ett band som gjordes som ett projekt till hans nya böcker. Jag är totalt såld.

Nikki Sixx är alltså bassisten som skapade Mötley Crüe, världens kanske mest ökända band, tillsammans med Tommy Lee. Droger, våld, sex, kaos är fyra saker som beskriver bandet alldeles ypperligt. Samtliga medlemmar var djupt beroende av alla sorters knark, och knarket dödade Sixx två gånger! Trots det är han levande..

Boken "The Dirt" är en biografi av Mötley Crüe där man får ta del av alla möjliga konstigheter dem hade för sig. "The heroin diaries" är Nikki Sixx egna biografi som innehåller dagboksanteckningar från de år han var som värst, samt kommentarer från nutiden av Nikki och nära och kära. Han har även skrivit en till bok "This is gonna hurt".

Bandet heter Sixx; A.M. (Nikki Sixx, Dj Ashba, James Michael) och låtarna är alltså baserade på böckerna och har samma namn. Ett tips från mig är att leta upp dem på spotify ochh lyssna från början. "X-mas in hell" som är introt är otroligt mäktig och den andra låten "Van nuy" smyger sig omärkbart in i låten. Helt otroligt. Nikki pratar i flera av låtarna, eller rättare sagt; läser upp sina dagboksanteckningar vilket gör låtarna otroligt mäktiga att lyssna på. James Michael som sångare i bandet är även otroligt duktig på att förmedla budskapet och känbslorna, trots att han inte är Nikki.

Jag har redan beställt The Dirt & The heroin diaries, när dem är klara så skall jag beställa den tredje boken. Kan knappt vänta till böckerna är i brevlådan! Det ryktas även om att han skall skriva två till böcker, och han håller redan på med både den tredje skivan och boken. Trots allt förflutna så inspererar den här mannen mig oerhört mycket. Han har verkligen gjort något med sitt liv nu! Helt ren och nykterist dessutom, det är inte dåligt jobbat av en heroinist!

Googla på allt som har med Mötle Crüe, Sixx Am osv att göra och låt er inspereras! Jag har nu bestämt mig för att ha "This is gonna hurt The documentaries" som följetång här på bloggen. Ett avsnitt varje onsdag, som sagt var - låt er inspereras!

/Madde

Rocketship



/Madde

Everybody gets high!

"December 25th, 1986 - Van Nuys.

Merry Christmas.

That's what people say at Christmas, right?
Except normally they have someone to say it to.
They have friends and family,
And they haven't been crouched naked under a Christmas tree
with a needle in their arm like an insane person in a mansion in Van Nuys.
They're not out of their minds, they're not writing in a diary,
And they're definitely not watching their holiday spirit coagulate in a spoon.
I didn't speak to a single person today.
I figured why should I ruin their fucking Christmas.

I've started a new diary and this time I have a few new reasons.
One, I have no friends left.
Two, so I can read back and remember what I did the day before.
And three, so if I die, at least I leave a nice little suicide note of my life.

It's just me and you, diary. Welcome to my fucked up life.

Nobody would believe the shit that happens in my head, it's haunted.
Now that I've come down from the drugs
it seems like a sick play that I saw in a theater somewhere.
Thirty minutes ago, I could've killed someone.
Or better yet, myself." 



"I don’t wanna die,
Out here in the valley
You don’t have to lie
I know that’s what I'll do

I don’t want my mom to know
That I never loved my life
And I sold my soul

Everybody gets high
Everybody gets low
Everybody gets bruised
Everybody gets sold

Everybody gets dark
Everybody unfolds
Everybody gets high
Everybody gets so low

And everyone’s eyes are blue
And everyone’s mouth is dry
And nobody wants to die in Van Nuys, Van Nuys"



"You can’t quit until you try
You can’t live until you die
You can’t learn to tell the truth
Until you learn to lie

You can’t breathe until you choke
You gotta laugh when you’re the joke
There’s nothing like a funeral to make you feel alive

Just open your eyes
Just open your eyes
And see that life is beautiful.
Will you swear on your life,
That no one will cry at my funeral?"


"Paint yourself a picture of what you wish you looked like
Maybe then they just might feel an ounce of your pain
Come into focus step out of the shadows it's a losing battle
There's no need to be ashamed

Cause they don't even know you all they see is scars
They don't see the angel living in your heart
Let them find the real you buried deep within
Let them know with all you've got that you are not your skin

And when they start to judge you show them your true colors
And do one to others as you'd have done to you just rise above this
Kill them with your kindness ignorance is blindness
They're the ones that stands to lose

Cause they don't even know you all they see is scars
They don't see the angel living in your heart
Let them find the real you buried deep within
Let them know with all you've got that you are not your skin

Well they don't even know you all they see is scars
They don't see the angels living in your heart
Let them find the real you buried deep within
Let them know with all you've got that you are not your skin"

/Madde

Körkort!

Hej och förlåt! Jag har haft fullt upp med skola, körkort, jobb osv och har inte haft någon tid alls till bloggen. Dessutom har jag inte haft tillgång till internet då jag varit i vår stuga. Teoriprovet gick helt okej, 57/65 (godkännt var 52). Uppkörningen gick super, åtminstånde så tyckte uppkörningskontrollanten det. Så jag har alltså körkort nu!

Igår fick jag även mitt efterlängtande "NT-dry" som förhoppningsvis kommer att hjälpa Hymra med hennes strålröta, skall testa det senare idag. Om jag är riktigt duktig så kanske jag dokumenterar hela behandlingen också!

/Madde



Smått och gott

Fredag
När jag kom in till väntsalen var jag inte nervös alls, man kan ju alltg göra om provet.. Men sen kom det fler och fler och när en kille som att bredvid mig började att gråta så blev det svårt.. Han smittade av sig och ett helt gäng satt och grät, galet! Jag som inte klarar av när folk gråter och börjar oftast att gråta själv, blev ju helt förstörd. Inte för att jag var nervös (vilket jag inte var), men för att dem grät! Provet gick iallafall bra och jag blev godkänd! Superkul att ha det avklarat. Nu är det bara uppkörningen kvar!

Idag
Idag var vi iväg för att kolla på katter, tänker inte avslöja allt för mycket mer än att jag blev ordentligt nerkärad i allihop! Får se hur det blir med det, vi skall dit igen och kolla iallafall. Jättekul även det!

Sen så kan jag ju avslöja att jag har funderinga på att ta hem en/två hundar från rumänien. Dock inte förän huset är klart och jag märker att det fungerar. Vore underbart att få hjälpa någon/några av de stackars hundar som finns där!

/Madde

Internet

Hej! Jag har varit i stugan onsdag - söndag och det kom så oväntat att jag inte hann skriva det här. Jag har alltså inte haft tillgång till internet så därför har det varit tomt här. Massor har hänt, men bussen till skolan kommer om ca 10-15 minuter så jag får skriva om det sen istället. Hoppas att det är okej!

Jag ska till gävle direkt efter skolan idag föresten, varför kommer jag berätta sen tillsammans med allt annat. Men det ska bli riktigt roligt! Jag hoppas iallafall att jag kommer hem så pass tidigt att jag hinner skriva här. Annars får det bli sen när jag har tid..

/Madde

Skola

Tro det eller ej men jag gick faktiskt till skolan idag, första gången på ca 6 veckor! Ironiskt nog så började vi kl 10:00 och slutade 11:00. Och så är vi lediga torsdag - fredag.. Men ändå, bättre än inget alls! Jag har massor att jobba ikapp, men egentligen så är det inte så mycket, ett par timmar till varje uppgift sen är det klart. Jag skall titta på sista avsnittet av Supernatural nu för att sen åka till trafikskolan och hårdplugga. Jag gjorde ett slutprov hemma igår och fick 52 / 65 , dvs precis godkänt. Det är ju 70 frågor och 5 frågor tas slumpmässigt bort och räknas inte in i resultatet, hoppas verkligen att dem bara tar bort frågor som jag har fel på.. haha!

Imorgon jobbar jag 07:00 - 11:30 , efter det blir det hårdplugg även då. Antagligen så är trafikskolan stängd så jag får plugga hemma, men bättre det än inget alls. På fredag så åker jag till trafikskolan direkt när dem öppnar och sitter där så länge som möjligt. Kl 14:45 så har jag provet! Jag tror inte att jag kommer att bli godkännt men skall bli kul att iallafall få första gjort. Kanske blir lite mindre nervös andra gången då.
På lördag jobbar jag 07:00-11:30 och på söndag jobbar jag 07:00-16:00. Jobbigt men nödvändigt! Sen är det uppkörning som gäller på onsdag, herrejävlar vad nervös jag är.. Det är nog faktiskt större chans att jag klarar teorin än uppkörningen.

/Madde

Moral behavior in animals

Intressan föreläsning om djurs beteende!



/Madde

Är den lugna hästen deprimerad?

Hittade denna artikel för relativt länge sedan, en bra och mycket intressant artikel enligt mig! Påminner mig mycket om den mer extrema NH som finns. Vad har ni för åsikter om detta? Håller ni med eller är det bara bullshit? Vill gärna höra tankar och funderingar.

Forskningskollen: Är den lugna hästen deprimerad?

Ett intressant område inom hästforskningen, som får mycket fokus och där det förhoppningsvis kommer många studier framöver, är hästens välfärd. Exempelvis är ett intressant tillstånd att studera det lidande som kallas inlärd hjälplöshet.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Emma Rost

Inlärd hjälplöshet är ett tillstånd som finns både hos människor och djur, och det finns mycket forskning på andra djurslag än häst. Tillståndet uppkommer när en individ utsätts för stress eller obehag som den inte kan kontrollera, och det har likheter med depression och med posttraumatiskt stressyndrom hos människor.
En individ som drabbats av inlärd hjälplöshet saknar motivation, visar inte glädje och verkar deprimerad. Hästen svarar sämre på stimuli - exempelvis hjälper - och den likgiltighet som uppstår överförs även till andra liknande situationer och påverkar inlärningen negativt.

Hästen ger upp
Inom hästvärlden finns det träningsmetoder där inlärd hjälplöshet uppenbart är målet - hästen slutar att göra motstånd eftersom den inte kan undkomma och blir sedan "lätthanterlig". Ett extremt och tydligt exempel på detta är hobbling - när hästens ben binds ihop - som gör att hästen inte kan undkomma och därför "ger upp".
Forskarna är intresserade av att undersöka flera situationer för att se om de orsakar inlärd hjälplöshet - till exempel bremsning, vissa hjälptyglar, skarpt bett, hårt spänd nosgrimma, isolering från andra hästar samt drivning och förhållning samtidigt. Svårigheten är att hitta objektiva mått på hästens välfärd i en träningssituation. För att kunna förstå hur inlärd hjälplöshet uppkommer hos hästar i träning måste man först hitta sådana mått.

Säkra hästar kan vara deprimerade
Det faktum att hästar reagerar väldigt olika på en viss typ av träning kan tyda på att en del individer - de som blir passiva och verkar ha accepterat situationen - lättare drabbas. Forskarna spekulerar i om några av de "säkra" hästar som vi träffar på egentligen lider av denna psykiska åkomma. Det är viktigt att vara uppmärksam på de tysta och tillbakadragna individernas hälsa och välmående, likaväl som de som lever rövare och gör motstånd.
En häst som utsätts för den här typen av stress under en längre tid kommer att få fysiska problem - till exempel magsår, viktnedgång och nedsatt immunförsvar. I de tidiga studierna på området var det inte ovanligt att djuren i förlängningen dog i de fysiska sviterna av inlärd hjälplöshet. Det har visat sig att om hästen ges möjlighet att kontrollera åtminstone vissa faktorer i sitt liv - till exempel när den ska äta, vilka hästar den ska umgås med eller när den ska gå ut i hagen - kan den vara lättare att träna och att lära nya saker. Risken för att den ska må psykiskt dåligt minskar också.
När det kommer mer forskning på området skapar den förmodligen debatt i hästvärlden, men förhoppningsvis hjälper den även till att lära oss mer om hur hästen reagerar på träning - och hur vi kan förbättra våra träningsmetoder.

Referens:
Hall, C., Goodwin, D., Heleski, C., Randle, H. & Waran, N. 2008. Is there evidence of learned helplessness in horses? Journal of Applied Animal Welfare Science, 11:3, s. 249-266.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/forskningskollen-ar-den-lugna-hasten-deprimerad.htm

/Madde

Myskväll

Vi, jag och Hymra, lämnade inte hagen idag heller. Istället så gav jag först avmaskningen, för att sen stå och mysa med henne i timmar! Hon har börjat bli övertuff, mer än vanligt, mot de andra hästarna när jag är nära. Hon i princip attackerar dem, på längre avstånd än annars så att säga. Jag skall försöka ta reda på varför och se hur jag kan hjälpa henne med det. Visst är det gulligt att hon vill vara med mig men samtidigt så finns det något mer bakom det när det går så här "långt". Hur som helst så gosade vi massor, jag kollade även igenom nacken mm. genom "kiropraktorstyle", verkade fint! Jag skall försöka hinna att gå igenom hela henne  på mitt sätt och behandla då jag vet att det finns mycket trauman och liknande.

Det måste vara något speciellt med det här avmaskningsmedlet förresten. Jag har aldrig varit med om att alla hästarna tigger så mycket. Hymra är ju jätteglad då hon får äta, de andra blir mindre glada eftersom dem blir utan trots att jag försöker smyga med det. Dem fick några morotsbitar idag iallafall som tröst.

/Madde


Sanningen om hästens rygg

Då vissa har haft problem med att läsa artikeln jag hänvisade till i förra blogginlägget så har jag istället lagt upp den här. En väldigt intressant artikel tycker jag, vad säger den er? Åsikter?

Sanningen om hästens rygg

Den så kallade "Natural Horsemanship"-filosofin kretsar runt att lära sig hästens språk. Det målet kan aldrig uppnås när det börjar och slutar med en felaktig premiss; att en häst tycker om att ridas. I mina studier har jag kommit fram till att hästar lär sig vårt språk mycket bättre och ärligare än vi någonsin kunnat föreställa oss. Det är upphovet till alla "New Age"-böcker och tränare som talar om att hästar speglar oss människor. Jag menar inte att hästar förstår talspråk i någon vidare utsträckning, men de är mästare på att förstå det språk som vi tycks ha glömt, nämligen vårt kroppsspråk.

Som erfaren hästtränare var vetenskapen om vad som händer i hästens rygg när den utsätts för sadel och ryttare en av de saker som förvånade mig mest. Jag visste att hästar ibland får ont i ryggen och behöver behandling eller en sadel som passar bättre, men jag hade verkligen inte förstått vad som hände var enda gång en häst rids.

En anledning till att en del information kan verka "ny" är att det inte var förrän 1992 Saddletech utvecklade sin provtryckningskudde. Dessa kuddar och andra liknande anordningar som utvecklats på senare tid, har känsliga sensorer som kan mäta tryck mellan sadeln och hästens rygg. Denna trycksensorteknik har lett till en uppsjö av intressanta vetenskapliga studier. När denna information kombinerades med andra studier av däggdjurs muskelvävnad pekade allt på ett stor dilemma. I "Journal of Veterinary Science" Volym (Vol 14(11), 1994) publicerade den välkände veterinären och sadelutprovaren Dr Joyce Harman resultatet av en studie. Hon skrev:

"Vid tillämpningen av denna studie, bedömdes sadlar med tryck upp till 1,93 psi (pound force per square inch) ha god passform, mellan 2,0 och 3,38 psi, utan ihållande tryckpunkter, ha medelgod passform och sadlar som översteg 3,4 psi eller haft ihållande tryckpunkter under hela sessionen bedömdes ha dålig passform. Dessa siffror kommer från preliminär data som visar att det var svårt att hitta en engelsk sadel med lägre tryck än 0,75 psi, vilket är det högsta tryck som finns i kapillärbädden. Tryck som överstiger 0,75 psi stänger av blodflödet i den arteriella kapillärbädden. "

Så vad innebär det då om blodflödet stängs av? Det är vad som händer i liten skala när vi trycker på vår hud och den blir vit, eller om vi sitter i en felaktig ställning under en längre tid och vi upplever att våra ben eller armar har "somnat". Författaren, Mary Wanless, skriver i sin bok "For the Good of the Horse", "Kanske är det en stilla nåd för hästen att blodet som pressas ur hans vävnader endast orsakar smärta de första tio till femton minuterna av en ridtur, därefter har ryggen domnat. "

Så, tills vi lärt oss levitera sadlar har även en sadel med utmärkt passform, stoppad med bästa tänkbara material och med en genomsnittlig ryttares vikt, mer än dubbelt så högt tryck än vad som krävs för att stänga av blodflödet i musklerna. Dr Harman fortsätter med att konstatera att i studier av hundars och människors muskler, orsakar tryck på endast 0,68 psi i två timmar betydande vävnadsskador.

Det är viktigt att notera att Saddletechs provtryckningskudde, som användes i dessa studier, har sensorer utvecklade för att utvärdera riskerna för trycksår hos sängliggande människor och mäter endast tryck upp till 4 psi. Moderna sensorer, exempelvis FSA (Force Sensing Array) som utvecklats av Vision Engineering Research Group (VERG Inc.) i Winnipeg, Manitoba, Kanada kan avläsa mycket högre tryck. I ett test med westernsadlar med bra inlägg, mättes normalt "trycktoppar" mellan 8,25 och 14 psi. (Wesley, ED, McCullough, E., Eckels, S., Davis, E., artikel # 9329, 2007, "The Horse" magazine).

Trycksensoriska kuddar har också en begränsning, de registrerar bara tryck i nivå med huden. Sadeltrycket överförs genom musklerna till benstrukturerna under (kotor och revben) och om vi kunde mäta trycket där, skulle det vara betydligt större. Dr Harman skriver att "Det finns kirurgiska bevis i humanmedicinen att subkutan nekros (celldöd under huden) börjar nära benet långt innan rodnad och sår i huden uppstår." Det innebär att om vi har haft erfarenhet av hästar länge nog för att notera vita fläckar eller ömma svullnader i sadelområdet är det bara slutresultatet av en lång nekrosprocess vi ser. Musklerna longissimus dorsi och trapezius, som ryttaren sitter på, har hästen utvecklat sedan Eohippus (mellan 60 miljoner och 45 miljoner år sedan) för att underlätta rörligheten. Denna struktur har aldrig varit konstruerad för att bära vikt i form av vertikalt tryck. Det gäller även efter århundraden av selektiv avel för dagens "ridhästar".

Andra effekter av tyngd på hästens rygg är att hästen sänker ryggen, vilket kan leda till skador på mjukdelar samt "kissing spines". (DeCocq, P. et al; "Effects of girth, saddle and weight on movements of the horse." Equine Veterinary Journal 36; 2004; 758-763.) Kortfattat innebär "kissing spines" att tornutskotten (den långa utskjutande delen av ryggkotan som bildar manken och överlinjen av ryggen) börjar skava mot varandra och i vissa fall växa ihop. "Detta tillstånd är vanligast hos hopphästar men förekommer hos alla typer av hästar." (Marks, D., medicinsk behandling av ryggsmärta, Vet Clinics i Nordamerika:. Equine Practice Vol 15, Nr 1, 1999) "' Kissing spines" eller sammanväxt av ryggkotornas utskott uppstår på grund av de repetitiva vågrörelserna hos hopphästar - när de böjer ryggen över ett hinder, sträcker ut ryggen vid landning eller sträcker sig och sänker ryggen över en bred oxer. Detta resulterar i att ryggkotornas utskott skjuts ihop rejält. I allmänhet sker det från slutet av manken till början av höften (ryggkotorna nr 10-18). (Nadeau, J.; Preventing Back Pain in Horses; University of Connecticut Dept. of Animal Science Fact Sheet 2006).

Det finns en uppsjö av liknande trauman i ryggen som antingen är ett direkt resultat av ryttarens vikt, eller indirekt resultat av vad ryttaren ber hästen att göra ("slide stops", hoppning, etc.) Några exempel är: spondylos, "jumpers bump" (en utbuktande knöl på sacrum), skador på sacro-iliac leden, supraspinosa ligamentskador, brustna ligament, stressfrakturer på höftbenet, och lumbosakrala ledskador för att nämna några. Jag hoppas att du som läser börjar få en känsla av de risker vi utsätter hästen för, med vad vi anser vara "en normal användning av hästen", så att jag inte behöver gå in i detalj med varje skada.

Låt oss gå tillbaka till det första trauma som hästen utsätts för när sadeln stryper åt blodflödet i musklerna, så kallat ischemi. Musklerna har fantastiska regenererande egenskaper, och många gånger kan trycksår läka ut om ingen infektion tillstöter, hästen får rätt kost och slipper mer tryck... men hur är det med smärtan som är involverad i processen? Vi är alla bekanta med den smärta som uppkommer i samband med att känseln kommer tillbaka i en lem som har "somnat" eller domnat på grund av nedsatt blodförsörjning. Men hur många har upplevt smärtan av att utveckla trycksår, även lindriga sådana, som kliar och gör ont redan innan det finns några synliga tecken? Det är just detta obehag som får oss att ändra position med några minuters mellanrum när vi sitter eller står. Om vi inte gjorde det skulle vi utveckla trycksår (även kallade liggsår) bara från vikten av vår egen kropp på en mjuk stol eller säng. I undersökningen för den här artikeln, blev jag förvånad över att skådespelaren Christopher Reeve, som ursprungligen skadades i en ridolycka, slutligen dog 52 år gammal till följd av komplikationer från ett trycksår.

En sadlad häst har ingen chans att flytta denna vikt för att lindra obehaget. Han försöker förmodligen berätta för oss på andra sätt genom att "bråka", ta ett kortare steg, lägga öronen bakåt, vifta med svansen, försöka klia sig på staketet eller bocka. Alla dessa teckan bör ses som helt ärliga försök att lindra smärta. Oftast fortsätter hästen lugnt och självdestruktivt med sitt arbete, i vetskap om att konsekvenserna av att visa några tecken på ryggont kommer att bli en starkare smärta i munnen, på huvudet, revbenen eller flankerna, förmodligen i kombination med en längre session under sadel. Hästar är mästare på att lära sig "klara av" och de flesta kommer snabbt att upptäcka exakt vad som krävs för att överleva. En stel rygg är mycket lättare att tolerera än de andra sätt som människan utarbetat för att kontrollera hästen.

När vi utsätter våra hästar för att dessa smärtor för vår egen nöjes skull bryter vi mot något grundläggande i vår relation. Det faktum att många hästar tolererar dessa trauman säger mer om hästens milda sätt och otroliga förståelse än att det är något bevis på vår "rätt" att sitta på en hästrygg eller att det visar att hästen finner nöje av det.

Jag hoppas att ovanstående redan gör det klart att varje gång vi sitter på en häst mer än en kort stund, utan att förstå vad som händer under oss, gör vi avkall på hästens välbefinnande. Det finns två sätt vi kan vara säkra på att vi inte skadar hästen. Den första är att släppa ut hästen på ett stort fält och önskar henne lycka till i en naturlig flock och det andra är att studera hästens system så noggrant att vi kan säga med säkerhet att det vi gör inte är skadligt.

Nu när problemet med ridning är klarlagt, kan vi titta på möjliga lösningar. Först måste vi fråga varför vi vill rida på en häst. Om svaren inkluderar, "det är kul" "jag vill tävla" eller "det är bra träning" då kommer diskussionen ovan ha mycket liten eller ingen inverkan på vad du gör och den aktuella hästvärlden kommer att ge dig massor av stöd för att fullfölja dina mål. Om ditt svar låter mer som "jag älskar hästar" "jag vill lära mig att ha en bra relation med min häst" eller "jag tror att hästar kan lära mig något" då är det troligt att du redan har börjat titta efter alternativ till den traditionella hästvärlden.

Lösningen måste börja med förutsättningen att hästen har en egen vilja, och att hon styr alla frågor som rör hennes beteende. Hästar har inget talspråk som vi kan förstå, men de har ett språk som vi kan lära oss. Det är ett språk av fysiologi och rörelse. När vi tillbringat tillräckligt mycket tid med att släppa taget om vad vi tror oss veta, börjar vi lämna plats för "vad som faktiskt är". Till exempel om en häst börjar bocka under sadel kanske vi tror (eller har fått lära oss) att det beror på att hästen är "bråkig" som om bockningen är jämförbar med en ung pojke som slår en skolkamrat. Eller så kanske vi tror att hästen fått för mycket spannmål, att det är för kallt, för blåsigt eller otaliga andra gissningar. Å andra sidan, om vi börjar med förutsättningen att hästen har ett alldeles utmärkt skäl att bocka och det är vårt jobb att avgöra vad det skälet är, kommer hästen att börja leda oss på rätt spår. Det är lite som att se hästen som en levande språkkurs. Självklart är hästen mästaren av detta språk och vi är eleverna som lär oss att tolka hans rörelser och attityder.

Hästar ser oss för dem vi verkligen är bakom våra masker av ord och dolda innebörder. De står klart för dem vad vi försöker dölja för oss själva och andra människor: våra frustrationer, irritationer, missnöjen, försämringar, och i grund och botten: våra rädslor. Inom vilka andra områden är det socialt acceptabelt att slå djur, att det visas på TV och att sportens största hjältar är de som bär piskor i sina händer och sporrar på sina hälar, som mäter sin "kunskap" i hur osynliga de kan göra dessa "hjälpmedel"? Hästen lär sig detta språk och vår kapacitet att orsaka smärta så väl, att i händerna på en "expert" är hotet tillräckligt och "hjälpmedel" behövs inte längre.

För att förstå hästens språk och i den processen lära vårt eget naturliga språk på nytt, måste vi börja med en häst som vi inte tillfogar någon smärta alls. Annars är allt vi lär oss reaktioner hos en häst som har ont, och av andra människor hur vi kan styra det genom mer smärta. Ärligt talat, utgör det den största delen av den information som studerats under de tusentals år vi ridit på hästar. Det är svårt för den typiska ryttaren att förstå att en verklig relation med en häst måste börja på marken utan träns, rep, eller små trånga utrymmen. J. Allen Boones uttalande om hundar i "A Kinship with all Life" gäller lika väl för hästar, "Det finns fakta om hundar, och det finns åsikter om dem. Hundarna har fakta, och människorna har åsikter. Om du vill ha fakta om en hund, få dem alltid direkt från hunden. Om du vill ha åsikter, få dem från människan. "

När en människa fått förståelse för hästens språk, med dess anatomi, fysiologi och psykologi, kan det komma en tid när det är lämpligt att sitta upp på hästens rygg. Precis som en vägskylt visar vägen till en destination, kan jag ge en fingervisning om några av de element som måste förstås av den som försöker lära sig tillräckligt av hästens språk för att komma till den punkt där ridning kan vara ett användbart steg i undervisningen.

När människan strävar efter att lära sig hur hästens kropp fungerar, hur vissa muskler, senor och ligament arbetar i harmoni med benstommen, om kapaciteten och gränserna för dessa fysiologiska faktorer, kommer han att lära sig olika sätt att "leka" med hästen som leder till ökad frihet och balans. På samma sätt som yoga kan hjälpa oss balansera vår egen kropp och själ, kommer personen att lära sig yoga som balanserar och frigör en häst så att hon kan uttrycka sig friare.

Nästa vägskylt är när människan lärt sig arbeta med hästen med större disciplin, där de ägnar sig åt specifika element som utvecklar hästens fysiologi samt mental fokus och koncentration hos både häst och människa. Vid denna tidpunkt har lusten att rida hästen naturligt fallit bort. En person på denna nivå av förståelse skulle lika lite kunna tänka sig att tränsa och sadla sin lärare hästen som att tränsa och sadla sin bästa vän och ta henne på en "trevlig tur".

Om du är i början av denna resa och inte riktigt kan förstå ännu hur en person kan ha ett meningsfullt förhållande med en häst utan att rida, kanske det kan vara bra med en liten morot att fresta dig med.

När en människa har lärt sig hästens språk så bra att hon börjar dansa med sin hästpartner, samlar och balanserar hon honom inte med hjälp av att dra, rycka eller hålla fast, utan till följd av att tala ett gemensamt språk och aldrig orsaka smärta på något ställe på vägen. Hon lär sig helt enkelt styra rörelser som en dirigent leder en orkester, först då kommer hästens anatomi visa att han faktiskt kan bära en ryttare på en stark rygg som inte har försvagats av timmar med en ryttare i sadeln, med muskler som är fria från smärtsamma trycksår, i en form som leder till högre blodtryck i musklerna och ökad förmåga att tåla trycket från en ryttare i ett par minuter åt gången.

I slutändan, när vi följer denna väg, kommer vi att uppleva den gåva som hästarna har hållit åt oss. De kan hjälpa oss att lära vårt gamla språk på nytt och att leva i harmoni med oss själva och andra invånare på jorden. Jag hoppas i följande artiklar kunna hitta rätt ord för att uttrycka helheten av vad jag börjar uppleva, men jag kanske får att nöja mig med att peka ut vägskyltar så länge.

Artikel av Stormy May, 2008

/Madde


Ridning - Rätt eller Fel?

http://www.djurensratt.se/sites/default/files/stormymay_0.pdf


/Madde

En del av vad vi är











I'll be there for you
These five words I swear to you
When you breathe I want to be the air for you
I'll be there for you

I'd live and I'd die for you
Steal the sun from the sky for you
Words can't say what a love can do
I'll be there for you

/Madde

Sjukanmäld

Nu har jag precis sjukanmält mig till skolan, det här börjar ju bra.. Känner mig febrig och mitt huvud kommer bokstavligen att explodera. Har haft ont i huvudet hela helgen och nu brister det totalt. Jag vill ju till skolan för att träffa vännerna och jag vill ju även till skolan för att visa att även jag kan komma trots att det är första dagen. Jag kan ju det bara går inte. Skall försöka sova nu för att bli bättre, imorn skall jag till skolan! Syrran verkar också vara hemma idag, kanske är någon sjukdom på G i familjen? Det här är typ 10 dagen i streck som jag drömmer att jag blir sjuk i, det måste väl betyda någonting? Jag brukar ju kunna tyda mina drömmar ganska väl. Fast ärligt talat så vet jag nog faktiskt precis vad det handlar om, tyvärr.

/Madde

Orm

Efter många om och men så fick jag jag övningsköra i min bil till stallet. Väl där så tog med mig Hymras dos av avmaskningsmedlet. Blev halvt överfallen av lille ponnyn (katinka?) som tillslut lyckades att välta mig där det var som mest lerigt. Hon ville också ha! Hittade en orm i leran väldigt nära där hästarna stod och åt. Jag trodde att den var död då den halvt var begraven under leran och den rörde sig inte alls. Men den var levande, om än väldigt skadad. Stackaren hade blivit trampad av en av hästarna och den hade inte bara nästan gått av utan också blivit begraven i leran. Jag grävde upp henne/honom och förflyttade sen henne/honom till skogen - utanför hagen. Jag verkligen hoppas att ormen kan bli bra igen, jag kunde verkligen inte döda den och en behandling skulle bli svår utan att bli biten. Ormen verkade förstå att jag villa hjälpa iallafall och den var snäll och hjälpsam mot mig, stackars lille ormsi! Men jag lär ta saken på allvar ändå, någon häst trampade på ormen och hur hade ni reagerat om nån stor tjock jättevarelse klev på dig? Jo, iallafall jag hade huggit direkt.. Jag kunde inte hitta något bett på någon av hästarna men det är ju näst intill omöjligt. Så jag antar att vi får vänta och se? Stallägaren kollar igenom hästarna imorgonbitti och jag hoppas att de alla mår bra!

Nu skall jag iallafall försöka sova, jag är verkligen som en överbeskyddande nybliven mor över sin nyfödde. Men det har ingen dött utav, hellre det än att inte bry sig alls - eller?

/Madde

Rock'n roll

Har precis ätit en vegetarisk lasagne som mor har lagat till mig, gött! Skall vidare nu till Hymra för att iallfall ge avmaskningsmedlet. Vi får se om jag lyckas övertala någon av föräldrarna att övningsköra med mig.. Fick reda på nu att jag är ledig torsdag och fredag - underbart!! Fredag hoppar jag dock gärna över. Jag är verkligen inte redo för teoriprovet men vad gör man?

/Madde

Oh, we're half way there

Precis hemkommen från dagens alla äventyr! Körde mors bil idag, automat. Jag tycker att det är lite obehagligt att inte behöva koppla och växla men man vänjer sig så småning om, det positiva med att köra är iallfall att man får kommandot över musiken! Disturbed, Eminem, Ebba grön, 30 seconds to mars och Volbeat på hög volym är fina grejor!

Jag fick iallafall se Therese lägenhet, hon bodde superfint. Hon bjöd på kakor, bullar och tårta :) Sen lekte vi även lite med syrrans mobilkamera. Tre tjejer som absolut inte vill vara med på kort är plötsligt världens linslusar och gör fula grimarser så fort det handlar om att ta specialbilder. Kul var det iallfall och både vi och de andra skrattade gott åt bilderna!

Efter kalaset så körde vi/jag vidare mot svärsjö, där stannade vi för en pizza och pappa träffade en gammal bekant. Vi fortsatte sen vidare till Iota. Hon visade mig runt lite och vi pratade lite häst. supertrevligt! Jag köpte verm-x ock fick även med en insektsspray.

              

När vi sedan var hemma igen så tog jag mopeden till älskade Hymris och gav henne pelletsen. Hon slukade det direkt och ville absolut ha mer! Även de andra blev helt som tokiga och ville också ha - haha. Jag följde sen med hästarna in i skogen och satte där ett bra tag och filosiferade. Vi såg en del djur på andra sidan staketet och jag bestämde mig sedan för att ta en liten tripp in i skogen. Jättefin skog, verkligen! Sen myste jag lite med Hymris, hon lät mig även kolla hennes fötter helt utan problem. Kliade massor och behandlade även korsryggen lite. Det var en sån här kravlös kväll och jag kände att jag kom ner på jorden och kunde äntligen se klart. Jag var närvarande för första gången på riktigt länge och vi , hela flocken, dansade fram. 
 
You pick me up when I fall down
You ring the bell before they count me out
If I was drowning you would part the sea
And risk your life to rescue me
When I couldn´t fly
Oh, you gave me wings
Thank you for loving me
For being my eyes
When I couldn´t see
For parting my lips
When I couldn´t breathe
Thank you for loving me

Det börjar föresten bli lite tomt med bilder här, skall försöka ta med kameran mer, men det är så svårt att ta bilder själv, kanske att någon snäll liten vän kan följa med någon dag. :) Det är iallafall jobb som gäller för mig imorgon för att sen direkt skynda mig till Hymra. Sen är det skola för första gången på över 5 veckor på måndag och jag ligger efter i precis allt. Jag funderar på att hoppa av men vi får se.. Det kommer hur som helst bli ganska tomt på bloggen imorgon så ni får gärna önska lite olika texter och liknande ni vill läsa under tiden!

/Madde


I'll be there till the stars don't shine

Godmorgon! Har precis ätit och gör iordning mig inför kusinens kalas. Förmodligen skall jag köpa verm-x innan men vi får se när Iota hör av sig. Igår övningskörde jag kvällstid till Hymra för att säga godnatt och se att hon mådde bra. Jag passade på att lyfta framhovarna för att se om linet var kvar. När jag lyfte första så stegrade hon och gick iväg (hon var lös i hagen), men när jag lyfte andra så märkte hon att jag inte skulle pilla utan endast titta så då gick det super. Jag såg dock inte om linet var kvar, hennes hovar var alldeles för leriga. En liten rolig grej var iallafall att hon stod ensam tillsammans med painten, de andra hästarna var i en annan del av hagen. De första dagarna så fick ju inte painten vara med för Hymra, men nu stod dem tillsammans!

I och med att jag började att kolla på Supernatural - serien så började jag även att lyssna på Bon Jovi ironiskt nog. Vanligtvis så lyssnar jag på disturbed och musik i den stilen men Bon Jovi är faktiskt rätt så härlig att lyssna på! Och han har en hel del klokheter att dela med sig utav.

We weren't born to follow
Come on and get up off your knees
When life is a bitter pill to swallow
You gotta hold on to what you believe

Believe that the sun will shine tomorrow
And that your saints and sinners bleed
We weren't born to follow
You gotta stand up for what you believe


It's all the same, only the names will change
Everyday it seems we're wasting away
Another place where the faces are so cold
I'd drive all night just to get back home

I'm a cowboy, on a steel horse I ride
I'm wanted dead or alive
Wanted dead or alive



And I will love you baby always
And I'll be there forever and a day always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and the words don't rhyme
And I know when I die you'll be on my mind
And I'll love you always. ♥

/Madde

Verm-x

Idag har jag pratat med stallägaren ang. avmaskningmedlet. Frittfram att använda verm-x så länge det fungerar! Alla de andra hade också mer eller mindre stora eller/och lilla blodmasken, verkar vara väldigt vanligt. Till och med på kolla maskens informationsblad så stod det att trots att man får ett provsvar på 0 epg så har hästen antagligen lite blodmask ändå. De skulle avmaska imorgon, min avmaskning går ju lite annorlunda till och består av en kur på 5 dagar men jag tänkte försöka börja avmaskningen imorgon iallafall. Jag hade tänkt att åka till Iota idag för att köpa en kur av henne men eftersom jag ändå skall till falun imorgon så tar jag det i samband med det. Det är ju avmaskning var 12:e vecka som gäller och 21 dagar efter första kuren har gjorts så skall man skicka in en träckanalys igen.

Hur gör ni med avmaskning? Hur ofta, träckprov eller inte, vilket avmaskningsmedel?


Misshandel

Som vanligt så är det här mina åsikter och erfarenheter, jag anser inte att jag har mer rätt än någon annan och jag är absolut öppen för disskussion och jag vill mer än gärna höra era åsikter.

Här på bloggen så fick jag tre kommentarer, jag vet att fler försökt att kommenterat men misslyckats och jag har även fört den här disskussionen på andra platser med mer framgång. Kommentarerna här var följande:

* Jag anser att den hantering och ridning som bedrivs till 99 % i Sverige idag är misshandel. Djuret hästen används som ett redksap där tvång och positiv bestraffning är en del i vardagen. Att dra dem i munnen är misshandel, att använda sporrar och spö, att stänga in dem ensamma, att förhindra dem att bete sig narurligt.....osv...osv.....

* För mig är misshandel alla slag mot en häst, ett spö är ok att ha i handen om den används för att peka, inte för att slå. Personligen är jag emot att sporrar används, jag själv skulle aldrig göra det. Misshandel är ett kraftigt ord, men jag ser misshandel som beteende som inte är acceptabelt. Beteende som inte är acceptabelt är även att använda en sadel som hästen får ont av, att låta den få gå i för liten hage, att inte bry sig helt och fullt och tillkalla veterinär om hästen visar ohälsa, att ha hästen oskodd och rida fast den verkar bli öm i hovarna, att den inte har vatten tillgängligt, att den inte får tillräckligt med grovfoder. Men det handlar även om attityder, attityd till hästen, att inte ge den kärlek, att inte ge beröm, att inte se den som en levande varelse med behov för att må bra. Jag tycker det är skrämmande att den attityd som alltför ofta finns till hästen, fortfarande finns år 2012, att vi inte har mer kunskap om hästens känsloliv och behov. En del hästar stänger av, många hästar står ut, och de fortsätter tyvärr vara oss lojala trots att människan inte alla gånger beter sig väl

* Var har du fått uppfattningen om att otroligt många hästar blir misshandlade? Var har du sett detta?

Intressanta svar och jag håller med fullt ut! Den sista kommentaren tänker jag svara på längre ned i mitt inlägg.

Vad tycker jag är misshandel? Som tidigare talare så är det ett starkt ord, man förknippar ofta djurmisshandel med brutala misshandlar som att stoppa en raket i munnen på en hund eller att skära av benen på en häst. Men jag tror inte att man måste ta det så långt för att det skall klassas som misshandel av hästen. För det är trots allt hästen som blir utsatt och det är endast han/hon som kan avgöra när h*n blir kränkt.

Misshandel kan vara både fysisk (slag, tortyr mm) och mental (mentalt jobbiga saker). En häst som ömmar när den går och ägaren inte gör något åt det är utsatt av misshandel. Ett föl som tas från sin mamma innan han eller hon är redo för det är utsatt av misshandel. En häst som får sin mat för sällan (=magont) är även den utsatt av misshandel. Vilken inriktning man håller på med (hoppning, dressyr, NH, klicker osv.) spelar absolut ingen roll, utan det är vad man utsätter hästen för och dennes mentala reaktion på det som spelar roll. Det behöver inte heller vara något som vi människor tycker ser illa ut, utan det kan vara en sån "liten" sak som att tvinga en häst ur hagen fast den absolut inte vill av olika skäl. Den behandlingen klassar inte som "liten", utan förmodligen känner han eller hon sig riktigt kränkt.

Sen så tycker iallfall jag att i kärlekens namn så kan en kränkande behandling vara "okej". Om du kan rädda livet på din häst genom att t.ex. rycka i grimskaftet eller liknande för att hindra henne/honom från att springa rakt ut på en ordentligt trafikerad väg - så kan det vara förlåtande. Det gäller att priotera, vad är nödvändigt, vad gör man och varför gör man som man gör? Måste hästen verkligen ut ur hagen idag trots att den absolut inte vill och måste hästen verkligen hoppa över det där hindret fast han eller hon verkligen inte vill? I bland tror jag att vi måste lära oss att låta saker och ting vara istället för att bli arga och trångsynta. Framförallt så måste vi sluta att förvänta och kräva så mycket av hästen och istället lyssna mer.

"Var har du fått uppfattningen om att otroligt många hästar blir misshandlade? Var har du sett detta?"

Om vi nu tolkar misshandel som en grövre fysisk kränkning för att förenkla svaret. Jag har sett otroligt mycket häst runt om i hela sverige i olika sammanhang. Det har både varit privat, företag, träningar, tävlingar och annat. Min erfarenhet är att genom att bara åka till närmsta ridskola, verksamhet eller tävling så får man se otroligt mycket slag, sparkar, blodiga munnar och sorgsna ögon. Svordommar skriks ut både från höger och vänster och på läktaren för man folk mummla "dumma häst". Jag kan inte svara för hur vanligt misshandel är men jag vet att alldeles för många hästar har någon gång blivit utsatt för våld.

/Madde

PROVSVAR!

Jag har äntligen fått provsvaret nu!

Stora och/eller lilla blodmasken: 500 epg
Spolmask: 0 epg
Fölmask: 0 epg
Övriga anmärkningar: 0

Tolkning av provsvar:
0-100 epg = väldigt lite
100-500 epg = lite
500-1000 epg = måttligt
1000+ epg = mycket

Svar av odlingen får jag vecka 21, alltså om ca 2 veckor. Jaq skall meddela provsvaret till stallägaren nu och hoppas på att det är okej att jag behandlar med verm-x. Annars finns det ju inte så mycket att göra. Nu när det var gemensam koll så lär ju alla ha koll på vad som ges och vad hästarna har, kollar man själv sen så kan man ju behandla mer självständigt.

/Madde

Invändig kontroll

Körlektionen började som jag innan trott, en invändig kontroll.. Vilket fiasko! Jag har nog iallafall koll på det nu som tur var. Körningen gick någorlunda bra ändå. Vi körde lite vänstersvängar och lite annat. Omkörningarna var roligast haha. Jag pluggade sen även lite teori på trafikskolan, jag har koll på det mesta men det här med huvudled + parkering lär jag kolla upp. En kille som var där frågade mig även om hjälp på en fråga, en fråga som inte jag har fått än. Jag tror jag vet svaret på den men lika bra att kolla upp det också. Ju mer man kan desto bättre!

Jag kom även på nyss att jag är ledig imorgon, gud vad härligt! Min kusin Therese fyller år imorgon så jag skall dit och fira. Skall bli kul att få se hennes lägenhet också, har inte sett den än - fy skäms!

Nu skall jag ta cykeln till stallet och göra min sista praktikdag. Kommer att sakna praktiken faktiskt, tänk vad skönt det vore att alltid ha praktik! Men Jag skall ta hand om Opalen i ca 10 dagar nu, så jag kommer ju att vara där ändå :)

/Madde

Trafikskolan

Godmorgon! Klockan är nu 08:54 och jag är påväg till trafikskolan. Kl 09:15 har jag en körlektion hos dem och jag ångrar nu att jag glömt att lära mig utvändig och invändig koll.. Jag har ingen aning vad jag skall göra, men allt som har att göra med körkortet känns förjävligt nu. Jag kommer aldrig att klara mig. Teoriprovet har jag på fredag, och jag kan i princip ingenting?! Härligt Madde, härligt!

Jag väntar fortfarande på svar från kollamasken, men har inte fått något. Jag har hört att man brukar få svar samma dag dem får provet, vilket borde ha varit igår? Hur länge brukar ni få lov att vänta? Hoppas verkligen jag får svaret innan helgen iallafall.

Klockan är nu 08:58 så nu skall jag skynda mig till trafikskolan för ännu ett misslyckande - woho!

/Madde

Micron upprunnen

För flera år sedan så skulle jag poppa popcorn i micron, det sluta med en brand. Idag skulle jag poppa popcorn till mina älskade Supernatural-avsnitt, även det slutade med en brand. Jag borde inte få använda microvågsugnar, åtminstånde borde jag inte poppa popcorn i dem! Men vet vet kanske är det just det som det handlar om. Micropopcorn är farligt för oss människor, micron lika så. En dålig kombo helt enkelt, så dags att sluta kanske?

Sen tipsar jag om att inte andas in i röken, har fortfarande svårt att andas. Helt galet hur pass giftig röken är!

Det slutade iallafall med en falu-rågrut och örtsalt, antar att det var mer hälsosamt!

/Madde

Verkning avklarad!

Hovformsspeciallisten, eller Helen som hon heter, kom idag som planerat. Jag hade innan tagit in Hymra i stallet och spolat benen. Hon reagerade inte alls på spolningen vilket gjorde mig jätteglad! Men sen när vi gick in i rundcorallen för att Helen skulle försöka verka så gick det sämre. Hon ställde sig på bakbenen non-stop, sprang runt, sprang över oss osv. Annars brukar hon vara snäll vid verkning men vi tror att det är strålrötan som ställer till det (hon är rejält angripen nu). Helen tog nåt rasptag på höger fram, nåt på vänster fram, nåt bak och fortsatte så. När Hymra förstod att det inte handlade om nån behandling och att vi skulle låta strålen vara så lungnade hon ner sig. Då kunde till och med jag sätta mig ner och lägga grimskaftet åt sidan! Hon fick alltså alla 4 hovar verkade, Helen visade även mig hur jag skulle verka för att hindra att hoven drar iväg framåt. Hon stoppade även i lin med kådsalva i strålfårorna och visade hur jag gjorde det.

Beroende på hur mycket jag klarar av att verka själv och hur hoven förändras så får vi se när hon kommer tillbaka igen. Det bästa vore ju om jag kunde hålla efter själv, men det är svårt att stå framför och lugna ner henne och verka samtidigt.. Jag är iallafall jättenöjd med hovformsspeciallisten, förutom att hon verkade bra så var hon otroligt duktig med Hymra! Och det är nästan det som är värt mest, för fungerar det inte mellan hovformssp. och Hymra så är det ju hopplöst - trots att h*n verkar bra.

Alla de andra hästarna stod utanför rundcorallen (i hagen) och var med henne mentalt, vilket var guldvärt! Men de sysslade med något som fick mig och Helen att börja undra lite.. Om och om igen så nuddade dem tråden med mulen (med flit), för att sen spring i panik. Och det gjorde dem, speciellt Hymris polare, massor av gånger. Jag vet inte varför och har aldrig sett det förut, men det finns säkert någon orsak till det!

/Madde

Träckanalys

Igår följde karro med till stallet, jag tog träckprov på Hyrmis och skickade iväg det. Hoppas på svar så fort som möjligt!
Jag använde mig utav kollamasken, jag hade tänkt att använda mig utav maskkontroll men jag behövde svaret snabbt och kollamasken finns på apoteket. Jag kan tipsa om www.maskkontroll.se annars, bra priser och kunderna verkar vara väldigt nöjda med dem! 


            

Träckanalyser är inte helt att lita på tyvärr, visar den att hästen har mask - då har den det. Men visar den 0 EPG (ägg per gram) så har hästen förmodligen mask ändå. Men jag vill göra analysen ändå för att se hur maskmedlet verkar. Jag kommer att använda mig utav Verm-x, ett naturligt avmaskningsmedel. Anledningen är många, men de traditionella avmaskningsmedlerna har många bieffekter, de är giftiga för både häst, andra djur och natur. Verm-x finns i många "utföranden", jag hade tänkt att testa antingen pellets eller flytande. Jag är inget fan av pellets men som avmaskningsmedel tror jag att det kan fungera ändå.



Idag 16:00 kommer den nya hovformsspeciallisten och skall verka Hymris, om det går så att säga. Det är väldigt lerigt i hagen nu så jag tänkte att jag skulle ta in Hymra i stallet först för att spola benen. Hoppas att hon kan hålla humöret lite iallafall efter det. Hon och stallet är fortfarande inte kompisar, men jag hoppas att det går över sen!

/Madde



Dagen kan börja

Sov ut lite idag, en av de få dagar jag inte börjar morgonen med en körlektion på trafikskolan. Lagade och åt lite mat medans jag såg första avsnittet av Supernatutal, säsong 6. Jag antar att jag lyckats hamna i en seriefälla igen, men den är ju så bra! Hur som helst, nu skall jag ta cykeln till praktiken och göra det som behövs göras där. Efter det så åker jag till Hymra, kanske kickar jag förbi Linnea på vägen dit och hämtar lite kvarglömda grejer.

Ikväll blir det iallafall fest! Är det lillördag så är det, Karro skall bort nu i helgen och kommer inte hem förän om ca 10 dagar. Och eftersom vi jobbar varsin dag på helgerna annars så är det sällan vi kan göra något. Så en onsdag, varför inte? Som tur var har jag ingen körlektion imorgon iallfall.

Ang imorgon, en hovformsspeciallist kommer då för att försöka verka Hymra. Jag kommer nog tyvärr inte kunna ha den "gamla"  kvar så jag hoppas att det fungerar mellan den "nya" och Hymris. Och jag hoppas verkligen att det kommer kunna gå att verka henne, hon blir skitförbannad så fort man börjar greja med hennes hovar. Ställer sig upp, sparkar med bakbenen osv. "Kränkande behandling" enligt henne, men vad skall man göra när det måste göras?

Texten om Misshandel kommer föresten snart, lyckades få sisådär 60 kommentarer om positiv bestraffning osv på en annan sida.. Intressant det också såklart, även om det inte riktigt var vad jag var ute efter. Fick några andra riktigt intressanta kommentarer ang. våld också, men även det på en annan sida - tyvärr.

/Madde

I see you



/Madde

Vad är misshandel?

Slänger in en liten läsarfråga nu innan jag åker till Hymris.

Vad är misshandel?
Vart går gränserna för dig? Är misshandel någon gång nödvändigt? Vem bestämmer när det är misshandel?

Jag är nyfiken, så passa på att svara under kommentarerna här nedan!

/Madde

Körlektion avklarad

Har nu haft dagens andra körlektion.. Det första han sa när jag kom in till trafikskolan var "jag har redan varnat henne, det här kommer INTE att bli kul!". Jag skulle alltså köra upp på låtsas, jag var ganska körd redan i början när jag inte riktigt hade koll på hur jag skulle visa lyserna. Sen så tappade jag allt jag kunde, kuggade mig för att jag inte kollade tåg riktigt och för att jag väntade på ett trafikljus som jag inte behövde vänta på (HAHA). Han frågade sen mig vad jag höll på med, efter det så körde jag som vanligt och då gick det super. Med lite övning så skall jag nog klara det här tillslut, min lärare trodde att jag skulle klara av det iallafall och det hoppas jag verkligen!

Nu skall jag byta om och ta mopeden till älskade Hymra. Inget planerat, vi får se vad som händer där. Strålarna skall iallafall behandlas och sen kanske det blir lite förberedning inför verkningen den här veckan? Vi får se!

/Madde


Teori och uppkörning bokat!

Körde lektion imorse och vi försökte sen än en gång boka teori och uppkörning utan resultat. Istället försökte de boka tid för mig med deras körskole-kod. Det är egentligen ingen större skillnad med att boka med eller utan kod, men de bokar aldrig med koden om dem inte tror att eleven kommer att klara det. Om inte eleven klarar det och den är uppbokad med koden så kommer det att synas i deras statistik och det kan därmed leda till att trafikverket beslutar sig för att kolla upp körskolan. Jag som redan var tillräckligt nervös är nu mer än nervös, men jag skall inte klaga! 
Med den här koden så hittade dem iallafall tider redan imorgon, det känner jag mig dock inte redo för så jag bokade teorin 18/5 och uppkörningen 23/5.

Har nyss gjort dagens praktik och om 30 min så har jag dagens andra körlektion. Min körlärare sa att han skulle testa mig, jag vet inte vad det innebär - men jag vill nog inte veta det heller! Förhoppningsvis inga mer vänstersvängar, farliga vänstersvängen eller spanska svängen. Har tröttnat på dem, det är ju inte svårt utan bara tråkigt och det tar dessutom alldeles för lång tid. Parkeringstekniker skulle jag däremot behöva! Men jag tror att han har koll :)

Nu när jag också kan höra bloggmusiken så blir jag nästan rädd, haha påminner mig lite om sektmusik.. Men jag gillar det! Den här bloggen kanske är min lilla sekt, Madde mot världen?

/Madde

Just nu

Just nu så är jag inne på mina sista praktikperiod för detta läsår. Denna gång är jag hos tjejen jag hade Hymris hos tidigare. Det är för tillfället väldigt mycket med körkort, Hymra och annat, så att åka iväg till Ramshyttan en månad fungerade tyvärr inte. Men det kommer fler gånger och det finns absolut inget att klaga på nuvarande praktikplats heller! Körkortet har blivit uppskjutet ett flertal gånger av olika orsaker, de sista lektionerna kommer jag dock äntligen ta nu i veckan. Jag kommer även nu i veckan få reda på när jag har uppkörningen samt teoriprovet, men jag skulle räkna med ca 2 veckor. Men tiden går fort så snart åker jag omkring på vägarna som aldrig förr!


Tiger, en häst på praktiken

Hymris har, som jag nämnde innan, nu flyttat. Vi har hittat till ett mysigt lösdrift ute på landet vilket passar oss som handen i handsken. Jag hade inte planerat någon flytt innan då vi trivdes otroligt bra, men för att kunna utvecklas så behövde vi en flytt. Det handlar främst om hymras osäkerhet, att hon inte vet hur hon skall hantera situationen när någon häst närmas sig henne. På tidigare ställe så lyckades hon skrämma upp hennes kompisar vilket självklart motarbetar vårat arbete med rädslor. Nu står hon mer än gärna och kliar sina vänner, men hon har långt kvar. Den lugna miljön på landet gör oss båda bara gott också, men självklart saknar vi båda två "vårat gamla ställe".


Ovisad bild på hymris från denna vinter ("gamla lösdriftet")



En bild från en långtur på flera timmar, vi gick runt bjusansjön. Supertrevligt! Även detta från innan flytten.



3 av hennes nya vänner!



Här käkar nästan hela gänget tillsammans, detta är andra dagen!



Här har vi damen som fattades vid buffe-bordet. Hon har hållt sig lite för sig själv sen Hymra kom men hon börjar närma sig flocken mer och mer för varje dag som går!



Bild från tredjedagen, första gången vi lämnade hagen. Släppte henne först i rundcorallen där vi myste lite, sen fortsatte vi vidare ut på en promenix!



tupparna och hönsen passade på att springa in i rundcorallen för att undersöka den "nya stora bruna". Hymra och en av tupparna hälsade på varandra, vet inte vem som var kaxigast/räddast, tuppen eller Hymra?! haha!

/Madde

Tillbaka!

De senaste dagarna har jag fått mycket att skriva om, men vart skall tankarna ta vägen utan en aktiv blogg? Nej nu är det dags att ta tag i bloggen igen, och denna gång ordentligt. För tillfället kommer bara jag att blogga här, men mycket möjligt att vi blir fler så småning om. Inget är omöjligt!

Så överös mig med önskemål och liknande så skall vi nog se att bloggen snart är mer levande än någonsin!

/Madde


RSS 2.0