Att känna

Kan man se kärlek?

Om ni ser ett filmklipp där hästen följer människan som en hund eller ett fotografi där människa och häst ligger bredvid varandra. Är det då kärlek?
Och om man ser ett filmklipp där hästen hellre betar eller tar sina egna promenader och inte följer människan.
Gillar hästen inte människan då? Har de inget vänskapsband?

Mina erfarenheter är att det vet man inte.
Vänskap och kärlek ser man inte, det känner man. Man kan se och känna i hela kroppen, men inte enbart se.
Att hästen följer en en vart man en går, och att man kan utföra i princip allt med hästen - för mig betyder det ingenting.
Och den häst som tar eget iniativ, den kan mycket väl ha ett gott vänskapsband med sin människa. De kanske vet vart de har varandra och har inget behov av att kontrollera.

Man kan få en häst att göra vad man vill, helt utan kärlek. Man kan förstöra hästens självförtroende, göra den beroende av kommandon och oförmögen att ta eget iniativ. Hästen blir som en robot, viljan och rörelsen har stannat. Men man kan också göra något med hästen, där båda har fri vilja, och det görs av kärlek och respekt.  

Som åskådare har man inte rätt att avgöra relationen mellan häst och människa, ögat ser det inte. Men en öppen lyssnare kan känna i själen.



(Ni som följt mig under ett längre tag på dayviews.com har förmodligen redan läst denna text)

/Madde


Förändra din värld



/Madde

Texterna är borta

Jag hade skrivit ett par texter som var tidinställda, men något har gått fel så dem är ej publicerade och texterna är helt borta.. Lite drygt då jag har lagt ned en hel del tid på dem! Aja shit happens, imorgon är det måndag, dvs peppvideo!

/Madde

Allt på en och samma gång

Jag har numera internet här i Ramshyttan/Nora och kommer att kunna blogga även här! Det har hänt en hel del på sistånde, Hymra blir kvar åtminstånde över vintern på lösdriftet som hon stått på nu i några månader. Men för tillfället så står hon på ett av www.ramshyttanhorsefarm.se 's lösdrift tillsammans med Monadis, Bresi, Tindur och Arwen. Hon har alltså följt med mig till ramshyttan och kommer vara här i en månad med mig! Nu har hon stått där i en vecka och 1 dag, vilket har gått super. Lastningen gick jätte bra, färden också, och ihopsläppet. Monadis, den äldsta hästen i flocken (islandshäst) som även är mor till Tindur och Bresi, kommer jätte bra överens med Hymra, och dem går nästan inte att sära på! Kul att se :)


En mobilbild från ett stopp på väg till ramshyttan! :)

Söndagen, dagen efter vi anlänt, så följde jag med på en brukskörningskurs dem regelbundet är med på tillsammans med deras häst phoenix. Det var väldigt intressant, dock så fanns det några hästar där som jag tyckte var lite väl unga bl.a. en ardennerhäst som max var 8månader gammalt, dvs fortfarande ett föl! Phoenix skötte sig iallafall super och jag lånade ut kameran till Marie som tog lite kort på från kursen:


Aleah och Phoenix


:)


"jag vill inte"

Måndagen 2 dagar efter ankomsten till Ramshyttan så tog jag ut Hymra ur hagen för första gången. Vi gick tillsammans till ridbanan och väl där så släppte jag henne löst. Blev en hel del lek och bus, och faktiskt --> massor < -- av galopp! Vi gick sen löst ( grimman på och grimskaftet runt hennes hals) till huset där jag har hennes prylar och borstade henne löst där, sen gick vi tillbaka till hagen igen. Eller ja, på vägen till hagen så träffade vi på Iida, en tjej från Estland som jag bor och är med i Ramshyttan då hon är här som woofare. Hon tog hur som helst lite kort och följde med oss till hagen.
Vi red även ut på Arion och legolas, en mysig ridtur som avslutades på bästa möjliga sätt: Legolas fann lera och föll ihop och rullade med Iida på ryggen!

Torsdagen var andra gången vi lämnade hagen, då för att gå på upptäcktsfärd i skogen! Iida följde med på Monadis också. Hymra tyckte att det var super spännande och gick mer än gärna före (hon gick löst) oss andra!
Sen på kvällen så åkte vi (jag, min handledare roland, ingrid, rolands mamma och iida, min handledare marie var redan där) till örebro och åt på en italiensk resturang vilket var super trevligt. På vägen dit så sprang även jag och Iida in till hööks och kikade på hästprylar, shit vilka stora butiker det finns i örebro!
Efter vi ätit på resturangen så gick vi på en konsert, vilket även det var helt fantastiskt.

På fredagen så hade jag hand om hästarna själv då de andra hade fullt upp med förberedelser till en konsert vi skulle hålla här i Ramshyttan. Jag bestämde mig för att först leka med Hymra på ridbanan (vilket gick super, en hel del galopp även idag), och sen leka med Arwen för första gången på ridbanan!

När det gäller lek och lösarbete så är det främst Legolas, Bresi och Tindur vi leker med, då dem inte rids på samma vis som de andra. Så jag tänkte att det kunde bli spännande att leka med Arwen, och framförallt så ville jag få ridbanan att även bli ett roligt ställe för henne och även leka fram galoppen som hon har så svårt med. När jag hade släppt henne löst så följde hon mig vart jag än gick, jag bad henne då att gå ifrån mig men det slutade i löslongering och hon gick på en perfekt volt runt mig. Eftersom det var lek jag var ute efter och att få henne att ta egna inisiativ så avbröt jag det och gjorde allt för att bjuda upp henne till lek (herregud jag måste ha sett ut som en idiot). Men hon förstod inte alls och gick bara lungt och sakta efter mig, så jag satte mig då på en stol mitt i ridbanan för att hon förhoppningsvis skulle tycka att jag var tråkig och gå iväg (eget inisiativ). Efter 45 minuter sittandes i stolen, men en svart vacker frieserhäst ståendes bredvid mig utan att vilja röra sig en meter ifrån mig så gav jag upp. Det går inte alltid som man tänkt sig, haha!

Sen vid lunchtid gick även jag och hjälpte till med förberedelserna till konserten, 120 mackor skulle dekoreras. Jag hjälpte även till under konserten, var en trevlig och lyckad kväll med otroligt duktiga musiker där!

/Madde


Today my life beginns



/Madde

Snart Nora

Igår ringde jag till Marie och planerade lite ang Ramshyttan/Nora.. Jag åker ned dit på söndag och blir borta i 4 veckor, dock så åker jag hem över helgerna. Tanken är ju att bloggen skall vara uppe även när jag inte är hemma, så jag skall försöka skriva klart tidsinställda inlägg idag.. Eftersom jag inte har något internet där så blir det väldigt svårt med dagliga och vardagliga inlägg. Hoppas att ni har överseende för detta!

Ang. inlägg, ni vet att ni kan ge förslag till vad jag skall skriva om under "önskeinlägg" va? Jag skall försöka skriva om alla de förslag jag får där! :)

/Madde


I am free



/Madde

En blodig sport

På aftonbladet kan vi idag läsa artikeln "Dressyr är en blodsport".
Idag så åker man ut från dressyrbanan direkt om hästen blöder, det kan vara från piskrapp, från sporrar, från bett eller att den endast har bitit sig i tungan. Nu vill FEI att denna regel blir mildare, en veterinär skall först undersöka saken i fråga och sen får man om man har veterinärens klartecken fortsätta tävla.

Det här är ju vansinnigt, vilken sida står egentligen FEI på? Inte verkar hästens hälsa och välmående komma i första hand iallafall. Får det verkligen vara såhär, att det enligt lagen skall vara rätt att bruka en häst för egen vinning TROTS att den plågas och blöder? I artikeln så kan vi som tur var läsa att ryttarna är emot detta förslag och tycker att det är skamlöst att det ens kommit på fråga. Dem tipsar även om en tysk namnsinsamlingslista som är mot detta förslag.

För hästarnas skull, snälla skriv på denna lista. Endast namn och land behöver skrivas ned, går väldigt fort och det gör skillnad!

http://no-fei.com/

Ni kan även läsa artikeln här:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/article13807418.ab

/Madde


En flickehäst utav stål

I en disskussion med Matilda för någon dag sedan, fick jag ett sms utav henne med föjande text:

"Hymra är en häst med hårt psyke som har lite för nära till fysisk aggrision när hon ogillar någonting. Om någon annan skulle ha henne så skulle dem vilja rida in henne och tävla osv, hon skulle nog aldrig hålla i ett sådant liv. Hon har lite för mycket...temperament...för det."

Det här är något jag tänker på ofta, det Matilda skrev är sant fullt ut.

Jag har aldrig i hela mitt (visserligen korta) liv träffat någon med så starka åsikter, någon med så mycket vilja, och med sådan hårt psyke. När hon kom till mig så var hon psykiskt ostabil, tyvärr kunde jag köra för mycket med henne då, då hon inte hade någon annan att lita på än mig, inte ens sig själv kunde hon lita på. Men detta höll inte särskilt längre då min syn på hästhantering ändrades totalt, samt att vi växte som person/häst.

Som många av er kanske vet så hade hon ett riktigt dåligt självförtroende, samtidigt som hennes rädsla för fysisk kontakt med såvida häst som människa var väldigt stor. När något närmade henne så visste hon ej hur hon skulle hantera situationen, så hon aggerade utåt. Många tyckte att eftersom hon aggerade aggresivt utåt var hon en elak häst, men det var hon ju inte, syftet var inte att skada någon, utan hon flydde helt enkelt.

Hon var väldigt svår att närma sig psykiskt, både för häst och för mig. Hennes blockeringar var för stora, trots att hon ville och försökte, så kunde hon inte. Nu i dagsläget är hon en trygg häst, trygg i sig själv, och trygg för flocken. Genom att ge henne frihet så kunde hon bygga upp sig själv, samtidigt som jag som varit väldigt otrygg i mig själv kunde bygga upp mig till den jag är idag. Men att denna frihet skulle göra henne så stark, det hade jag aldrig kunnat ana.

Hennes psyke har nog alltid varit mycket hårt, det är nog förmodligen också därför ingen har lyckats tämja henne, och även därför hon har aggerat så pass mycket utåt. Nu när hon är trygg i sig själv så är hon stenhård. I ca 2år har jag känt henne nu, och trots att vi kommit varandra så nära så kan jag aldrig ta henne för givet. Jag måste fråga, och jag måste vara medveten om varför jag frågar, vad det finns för bakgrund till detta, och vad det kan leda till. Jag måste även veta hur det kan påverka henne positivt. Vet jag inte det så får jag ett tvär-nej, men det kan jag även få ändå, ifall hon inte känner för det. Många människor med annat synsätt på hästar menar att hon är bortskämd och att hon har tagit över, tagit över vadå undrar jag? Tro mig min dator är kvar hos mig, kanske dock att hon tagit en eller två knäckebrödsbitar i smyg.. Skämt åsido, men ni förstår vad jag vill få fram. I en relation måste båda partner få vara vem den är och ha kvar sin egna vilja och sina egna åsikter, ingen kan bestämma över den andre.

Det är inte det att det är hennes vilja som gör hennes psyke så hårt, nej det är för att hon ser det mesta i svart eller vitt. Det finns ett ja och ett nej men inget mellanting, och skall något utföras så skall hon vilja det 100% ut. Vi kan ta ett exempel, om jag tex skulle sätta mig upp på henne så om det var okej skulle hon traska lungt omkring, om inte skulle jag ligga ned på marken på en hundra dels sekund, om jag ens hade kommit upp på henne alls. Kommer någon fram till henne för att hämta henne ur hagen så om hon ej vill, nej då vänder hon om och bakfötterna flyger på henne. Hon menar aldrig, och jag vill upprepa det igen, aldrig att skada någon, hon ser det bara på ett annat sätt än vi. Denna häst går inte att bruka eller använda för egen vinning, hon går ej att tämja, hon kommer alltid endast att tillhöra sig själv.

Missförstå mig inte nu, Hymra har så mycket kärlek att ge - hon är kärlek. Och jag är så fruktansvärt glad att hon släppt mig in i mitt liv, att hon accepterar mig och att vi har något mycket fint tillsammans. Trots att hon kan vara hård så gör hon aldrig något mot mig, vänder sig aldrig heller om för att sparka (vilket är lite för vanligt att hon gör mot andra), men det är inget jag utnyttjar - hennes vilja är viktigast. Vi är även väldigt lika varandra, likare än vad jag någonsin förståt. Man brukar ju säga " visa dig din häst så skall jag tala om vem du är", och vet ni? Hade mina känslor funnits i en bok, och hennes i en annan, så hade det varit exakt samma bok. Jag känner igen henne i allt, utan undantag. Kanske var det ingen slump att jag åkte till Norrland för att köpa en osedd häst? Alla möten är menade, ja det måste vara så.

Lite förstår jag faktiskt den förre ägaren, att om inte jag vill ha henne, så vill ingen annan det. Det låter grymt, vem vill inte känna världens mest underbaraste häst, min älskade själfrände?! Men kanske måste man vara just det, själsfrände för att förstå henne. Jag tror att det är lite lika med mig också, man måste nog vara själsfrände för att förstå mig på djupet och lära känna den riktiga mig.

Underbara vän, du har mitt löfte och mitt liv, och jag lovar att jag skall kämpa för dig även när mitt hjärta slutat slå. Vi är menade för varandra, jag tror faktiskt det.
Jag älskar dig utav hela mitt hjärta, tack för att du finns Hymra






Frågade om hon ville vifta på benet med mig, men fick en PUSS till svar!

/Madde


Prioitera

Hymra lär flyttas inom en vecka, eller jag har iallafall en vecka på mig att hitta ett nytt hem..
Jag skojar inte när jag säger att jag har vänt upp och ned på hela Borlänge med omnejd, för är det en sak jag ej skall göra så är det att flytta tillbaka henne - aldrig i hela mitt liv. Folk är så otroligt hjälpsamma faktiskt, trots att dem ej vet något om hästar så försöker dem att hjälpa mig, och ett flertal skall kolla runt med några ställen dem vet.. Hymra klarar ju ev av att stå i box, så lösdrift är ett måste, tyvärr så är borlänge tomt på lösdrift då alla lador är ombyggda till stall. Men som sagt var, folk är hjälpsamma!

Ett lungt och fridsamt ställe är ett måste då vi båda är så otroligt känsliga för krav, men tro det eller ej jag har faktiskt kollat med ett islandshäst ställe där det finns massor av hästar, samt verksamhet.. Men varför inte kolla där åtminstånde? Dem har ju lösdrift, och fokuserar lite mer åt det naturliga hållet, kanske funkar det? Har dock inte fått något svar än. Har fått 4 svar från andra stall där jag kollat om möjlighet till lösdrift, ett av dem tog ej emot ston, de andra hade ej möjlighet till lösdrift men jag får gärna höra av mig om jag ändå är intresserad.. Tänker iallafall spara numrena i nödfall, någonstans måste hon ju faktiskt stå.

Min pappa vill att vi köper all mark och stallet från där jag brukar ha henn på bete, isådannafall skall vi göra iordning skogarna så att det även blir skog och inte endast fält.. Och bygga en ligghall såklart, samt en anordning för rundbalar. Det är väldigt mycket mark där, och det ligger avsides, men jag upplever någon slags oro där som också Hymra märker av. Det är ju även här dem från gamla stallet har sina hästar på bete, skulle jag köpa stället så skulle jag inte tillåta det då jag haft så mycket problem med dem, men frågan ärhur mycket skit jag skulle få för det.

I min stuga så finns det ju även en enoooooorm hage + ett antal andra enorma hagar som är perfekta för lösdrift. Pappa har sagt att han kan höra med dem, och detta skulle ju vara PERFEKT, men hur skall jag ta mig dit? Det går någon buss då och då till någon by utanför skogen, men därifrån är det 7km till stugan/hagen. I mars tar jag ioförsig mitt körkort, är det värt att träffa henne alltför sällan i ett par månader? Jag vill ju inte flytta runt henne en massa, utan jag vill hitta ett bra ställe nu där vi kan stanna!

Jag vet faktiskt inte hur jag gör, i värsta fall tar jag med mig henne till Nora nu när jag åker dit i en månad nästa vecka. Lösdriftet där är verkligen underbart iallafall.. Får hoppas på att detta ordnar sig, för det måste det!

/Madde




Täcken

Jag vill börja med att förtydliga att detta är mina åsikter, jag dömmer inte heller er för era åsikter ifall dem ej skulle stämma överens med mina. Jag är öppen för disskussioner!

I min första text sen omstarten om "lösdrift vs stall" så tog jag upp följande att hästarna lägger sin päls beroende på väder och temperatur. Även arabhästen är från början van med mycket kalla temperaturer. Så därför tänkte jag fortsätta på det spåret, skall man täcka en häst eller ej?

Återigen handlar detta om åsikter, men jag tycker att det är mycket viktigt att man baserar sina argument på ren fakta. Alltså att det även finns något som faktiskt säger att det är så som du tycker, att du inte bara tycker för att tycka, och för att förenkla för dig själv. Och vi får aldrig glömma att våra åsikter kan betyda "levande eller död" för hästen. Hästen är en levande varelse, och vad vi än gör så måste vi lyssna på hästen och göra vårat bästa för den enskilda hästens välmående.

Tillbaka till ämnet, täcken - vad tycker jag om detta och varför? När man täckar en häst så förhindrar man inte bara hästens naturliga rörelseförmåga, utan man förhindrar även hästens vapen mot kylan. För att undvika att frysa så reser sig hästens päls och bildar ett luftskikt mot kylan. Tar man istället på hästen ett täcke så förhindrar man pälsen att resa sig, och täcket man lagt på för att värma hästen ger motsatt effekt. Ett annat problem är att när snön ligger på täcket så blir det blött igenom och hästen blir kall, ligger snön istället direkt på hästens rygg så isolerar den och bihåller hästens värme!

Klippta hästar då? En klippt häst är en häst där vi tagit av dens "kläder", naturligtvis blir den kall och fryser. Den här hästen har man väl inget annat val än att täcka, man vill ju inte att hästen skall frysa. Men borde man verkligen klippa hästen? Som argument till att klippa hästen så är det vanligaste jag får höra "hästen blir så svettig annars, den får så mycket vinterpäls och vi kan ej träna". Här har man en anledning till att klippa hästen, men skall man verkligen fortsätta att bruka hästen på så sätt att man lär ta ifrån den dens egna päls?! Kan man istället inte anapssa sig efter vad hästen faktiskt klarar av, utan att bygga om den så att man kan bruka den än mer för egen vinning?

Sen så finns det naturligtvis undantag, en sjuk häst som ej klarar att hålla värmen själv, en häst med omsättningsfel som får mer päls än vad som är bra för den och lär klippas pågrund av det osv. Man skall aldrig dra alla hästar över en kam, utan man bör se varje häst som en individ, och se vad just denna häst behöver. Ser man till att prioitera hästens välmående och hälsa framför allt annat, så är jag övertygad om att det blir bra, oavsett om den är täckad eller ej.


Anevin

/Madde

If tomorrow never comes will she know how much I loved her

Ett par ord, ett par ord så maktfulla, och hela världen rasar samman.
Men jag ger inte upp, inte för den jag älskar.

jag skall bygga upp en hel värld på 7 dagar

Finns det någon vänlig själ som vet någon lösdriftsplats i dalarna, helst nära borlänge?
Jag kan bygga en del själv om det krävs, kanske ni vet nån som endast har lite mark jag skulle kunna få låna? Allt är av intresse.

_________________________________________________________

Jag och Karro satt i Cheaters (miniatyrhingsten) hage och pratade och myste i ca 1 timme idag. Han är verkligen urgullig, så genomsnäll hela han! Efter det så gick jag till Hymras hage för att hämta henne och så släppte vi henne och Opalen på ridbanan. Det blev inte allt för mycket lek då Hymra endast var intreserade av hästen "Roffe" som står precis brevid ridbanan. Jag antar att hennes hingstbeteende och hennes skrik skulle skrämma de flesta icke hästmänniskor, men ni skulle sett henne hur glad hon var emellan åt, när ingen såg.. ;) Jag tror faktiskt hon har en liten förälskelse för honom, så sött! Men men nog pratat om Hymras alla pojkvänner, lite lek blev det faktiskt, och tro det eller ej, Hymra galopperade! Galet men sant..

/Madde


Lösdrift/stall

Jag vill börja med att förtydliga att detta är mina åsikter, jag dömmer inte heller er för era åsikter ifall dem ej skulle stämma överens med mina. Jag är öppen för disskussioner!

När man väljer om man skall hålla sin häst på ett utedrift, eller så kallat lösdrift, eller i spilta/box i stall, så lär man först vara medveten om vad en häst är och vilka behov den har. Sen lär man också gå efter vad som är bäst för just denna häst, och framförallt, vad vill hästen?

Hästen är ett flockdjur som i vilt tillstånd går flera mil om dagen. De sover ett par gånger om dagen, inga längre stunder, och eftersom de är flockdjur så är dem i stort behov av fysisk kontakt av andra hästar. Om du kan ge hästen möjlighet till detta i ett stall, så ser jag inga problem, men tyvärr så är detta näst intill omöjligt.

I ett stall så är hästarna avskiljda, kanske kan dem nosa på varandra, men inte mer än så. Dem får inte heller någon möjlighet till att röra på sig hela tiden, och att stå stilla en hel natt då deras sovvanor inte är som våra, kan inte vara speciellt tillfredsställande. I ett lösdrift kan dem istället röra på sig hur mycket dem vill, och dem är ej avskiljda från sina vänner (enligt lag får ingen häst gå i hage ensam).

För hästarnas välmående skulle jag därför rekommendera lösdrift. Hästarna brukar bli mycket friskare och gladare när dem går ute dygnet runt, och vanor som "krubbitning", "väggklättring", "vävning/vaggning" försvinner.

Men på vintern då? Här i sverige har vi ett relativt kallt klimat och många tror att våra tamhästar inte klarar av detta, men här har jag en annan åsikt. Hästarna lägger sin vinterpäls beroende på hur kallt/varmt det är, de följer alltså vädret. Även arabhästarna som från början levt i öknen tål kyla, nätterna i öknen kan bli upp till -60grader. Men naturligtvis skall ingen häst stå ute utan skydd, en ligghall är ett krav, och det finns instruktioner på hur en sådan skall se ut. Det finns även termobarer och andra bra uppfinningar som hindrar vattnet från att frysa också, och höet bör placeras under ett hötak, eller i ligghallen.

Hur gör ni med era hästar, och varför?

/Madde

Nystart

Jag orkar inte längre vänta på en nystart, Matilda bloggar inte längre här och meningen är att jag skall blogga med någon ny, men tyvärr har jag inte hittat någon än som kan/vill. Jag hade tänkt en nystart med nya inlägg, ny design osv, men det får komma som det kommer för jag tänker bli aktiv här igen, och om ni vill så får ni gärna läsa.

Jag kan inte säga på rak arm om vad jag kommer att blogga om, men förmodligen blir det om mig och Hymra, åsikter & texter, alternativ vård, och ja det visar nog sig med tiden. Jag kommer försöka publicera 2 texter per vecka resten kan bli vad som helst, men på onsdagar och lördagar kommer jag publicera texter. Dessa texter kan både vara nyskrivna eller något jag skrivit innan. På måndagar kommer jag även att publicera en "peppande" video. Måndagar är en tuff dag och speciellt nu i höst/vintermörket, så tanken med dessa videosar är att få er att må bättre och gladare och mer peppade inför veckan!

Jag hoppas att detta är okej med er, kram / Madde

RSS 2.0